Kulajda

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Kulajda servírovaná v polévkové misce na dřevěném stole s čerstvými hřiby Ilustrační foto: Sergii Koval / Shutterstock.com

Kulajda je tradiční česká polévka plná poctivých surovin. Najdete v ní totiž houby, brambory, vajíčko, smetanu i kopr – výsledek však stojí za to. Její příprava je navíc rychlá, nemusíte se tedy bát, že v kuchyni strávíte celé dopoledne.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla. Přidáme ještě trochu oleje, abychom měli celé dno pokryté tukem.

  • 2

    Máslo zaprášíme 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou.

  • 3
    Jíšku stále mícháme a restujeme, než začne vonět a směs lehce zhnědne.
  • 4

    Do rozpálené jíšky přilijeme vařící vývar (nebo vodu) a metličkou vše rozšleháme.

  • 5

    Velkou hrst čerstvých hub předem orestujeme v rozpálené pánvi, poté houby přidáme do polévky.

  • 6
    Do polévkové směsi přidáme nakrájené brambory, kmín, bobkový list a nové koření.
  • 7

    Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut.

  • 8
    Vyndáme bobkový list a nové koření.
  • 9

    Do polévky přilijeme tučnou smetanu.

  • 10

    Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a octem (cca 2–3 lžíce octa a 2–3 lžíce cukru).

  • 11
    Vejce uvaříme natvrdo a přidáme do polévky.

Líbil se vám recept Kulajda? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.