Žemlovka

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Žemlovka v zapékací míse Ilustrační foto: MariaKovaleva / Shutterstock.com

Žemlovka je sladké jídlo z jablek, tvarohu a pečiva namáčeného do mléka. Tento křupavý pokrm je velmi oblíbený v českých kuchyních, především u dětí.

Postup přípravy

  • 1
    Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky.
  • 2
    V míse smícháme jablka s 2 lžícemi třtinového cukru. Přidáme i mletou skořici.
  • 3

    Oddělíme žloutky a bílky.

  • 4
    Tvaroh utřeme se 2 žloutky, přidáme rozpuštěné, ale ne horké máslo.
  • 5
    Dále do tvarohu přidáme 2 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a promícháme.
  • 6
    Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • 7
    Formu vymažeme máslem.
  • 8
    Ve větší míse vyšleháme mléko se zbylými 2 žloutky, 2 lžícemi třtinového cukru a 1 vanilkovým cukrem.
  • 9
    Starší pečivo (rohlíky) nakrájíme na plátky.
  • 10

    Plátky rohlíků namočíme do vyšlehaného mléka a poté je naskládáme těsně k sobě na dno formy.

  • 11

    Na naskládané rohlíky položíme jablka s cukrem a skořicí, pomažeme polovinou utřeného tvarohu.

  • 12

    Přidáme další vrstvu namočených rohlíků a pomažeme zbývajícím množstvím tvarohu.

  • 13
    Vše zalijeme zbývajícím mlékem z misky.
  • 14
    Žemlovku pečeme dozlatova asi 40 až 45 minut.
  • 15

    Poté potřeme vyšlehaným bílkem s 1 lžící moučkového cukru a necháme ještě 5 minut péct, dokud sníh nezezlátne.

Líbil se vám recept Žemlovka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.