Pravé italské rizoto

Časová náročnost: 40 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Pravé italské rizoto sypané parmazánem a čerstvou rukolou, servírované na bílém kulatém talíři. Ilustrační foto: GK1982 / Shutterstock.com

Rizoto je tradičním italským pokrmem, kde hlavní roli hraje rýže. Ta by se vždy měla vařit ve vývaru až do krásné krémové konzistence. Pak záleží už jen na vaší chuti, jakými dalšími surovinami si rizoto vylepšíte.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Do hluboké pánve dáme rozpustit máslo.
  • 2
    Na másle zpěníme cibuli do zlatova.
  • 3
    Poté k cibuli přisypeme propláchnutou rýži a na 3 minuty ji osmahneme. Rýži následně podlijeme bílým vínem.
  • 4
    Počkáme, až se tekutina vsákne a odpaří a pak začneme po naběračkách přilévat do pánve zeleninový vývar.
  • 5
    Rýži postupně mícháme a čekáme, až se tekutina odpaří, abychom mohli opět přilít vývar. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud rýže nezměkne.
  • 6
    Do hotového rizota přidáme ještě plátek másla na zjemnění a promícháme.
  • 7
    Na konec zasypeme parmazánem a opět promícháme. Před podáváním dozdobíme čerstvou rukolou.
Tip
  • Pro vylepšení chuti můžete do rizota zamíchat na másle osmahnutou zeleninu, jako je třeba bretaňská směs.
  • Rizoto si můžete vylepšit také sušenými houbami – stačí je namočit do studené vody a na závěr vmíchat do rýže.

Líbil se vám recept Pravé italské rizoto? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.