Pistáciový kadayif

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
5. září
tři pistáciové kadayify zdobené nasekanými pistáciemi, servírované na bílém talíři Ilustrační foto: Enez Selvi / Shutterstock.com

Pistáciový kadayif je tradiční turecký dezert, ve kterém se kombinuje jemné těsto s křupavými pistáciemi a sladkým sirupem. Ideální sladkost pro každého, kdo má rád dezerty s nádechem orientu. Příprava je malinko náročnější, ale výsledek určitě stojí za to.

Ingredience

Recept

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 180 °C a nachystáme si pekáč nebo zapékací mísu.

  • 2

    Rozdělíme kadayif těsto na jednotlivé prameny a jemně je rozložíme na pracovní plochu.

  • 3

    Pistácie nasekáme nahrubo, aby se dobře rozprostřely po těstě.

  • 4

    Poté vezmeme část těsta, posypeme ho nasekanými pistáciemi a pevně ho srolujeme do tvaru válečku. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.

  • 5

    Hotové válečky skládáme těsně vedle sebe do pekáče.

  • 6

    Rozpuštěným máslem rovnoměrně přelijeme všechny válečky, aby se krásně promazaly.

  • 7

    Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.

  • 8

    Mezitím si připravíme sirup: do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni 10 minut a nakonec přidáme citronovou šťávu.

  • 9

    Upečený kadayif ihned po vytažení z trouby přelijeme horkým sirupem a necháme nasáknout.

  • 10

    Podávat můžeme teplé nebo vychladlé, ideálně ozdobené dalšími pistáciemi.

Zajímavé tipy
  • Pokud nemáte rádi pistácie, můžete je nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi.
  • Dezert je nejlepší druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.
  • Vyzkoušejte také pistáciové cappuccino podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Pistáciový kadayif? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.