1/0
Pistáciový kadayif je tradiční turecký dezert, ve kterém se kombinuje jemné těsto s křupavými pistáciemi a sladkým sirupem. Ideální sladkost pro každého, kdo má rád dezerty s nádechem orientu. Příprava je malinko náročnější, ale výsledek určitě stojí za to.
Troubu si předehřejeme na 180 °C a nachystáme si pekáč nebo zapékací mísu.
Rozdělíme kadayif těsto na jednotlivé prameny a jemně je rozložíme na pracovní plochu.
Pistácie nasekáme nahrubo, aby se dobře rozprostřely po těstě.
Poté vezmeme část těsta, posypeme ho nasekanými pistáciemi a pevně ho srolujeme do tvaru válečku. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
Hotové válečky skládáme těsně vedle sebe do pekáče.
Rozpuštěným máslem rovnoměrně přelijeme všechny válečky, aby se krásně promazaly.
Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
Mezitím si připravíme sirup: do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni 10 minut a nakonec přidáme citronovou šťávu.
Upečený kadayif ihned po vytažení z trouby přelijeme horkým sirupem a necháme nasáknout.
Podávat můžeme teplé nebo vychladlé, ideálně ozdobené dalšími pistáciemi.
Líbil se vám recept Pistáciový kadayif? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.