Máslová vánočka

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
Nakrojená máslová vánočka s rozinkami a mandlemi, sypaná moučkovým cukrem. Ilustrační foto: Stepanek Photography / Shutterstock.com

Pojďte si s námi upéct výbornou máslovou vánočku, se kterou jistě zazáříte u slavnostně prostřeného štědrovečerního stolu. Její příprava je sice hodně časově náročná, čeká vás přímo adrenalinové zaplétání pramenů těsta i rukou, ale ujišťujeme vás, že výsledek bude stát za to.

Postup přípravy

  • 1
    V míse utřeme máslo do pěny, přidáme cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru a vanilku a třeme asi 20 minut, až vznikne hustá směs.
  • 2
    Droždí rozdrobíme do hrnku s částí mléka a přidáme trošku cukru a mouky. Necháme vzejít.
  • 3
    Do jiné mísy vsypeme mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vzešlé droždí, zbylé mléko, máslo utřené s ostatními přísadami a vypracujeme tuhé těsto.
  • 4
    Přesuneme těsto na vál a ještě pořádně propracujeme.
  • 5
    Poté do těsta zapracujeme rozinky, nasekané mandle a kandovanou kůru, a přesuneme do mísy vytřené trochou oleje. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu nebo až zdvojnásobí svůj objem.
  • 6
    Z těsta pak vytvoříme velký váleček, který rozdělíme na 8 dílů (jeden o malinko větší).
  • 7
    Ze čtyř dílů vyválíme válečky, spleteme je do copu a na koncích dobře stiskneme. Položíme na plech vyložený papírem na pečení a dlaněmi ve středu roztáhneme.
  • 8
    Z dalších tří dílů vyválíme válečky a spleteme je do copu. Ten pak položíme na základ ze čtyř pramenů. Uprostřed ho trochu promáčkneme hranou dlaně, konce zmáčkneme naplocho a zasuneme pod základnu.
  • 9
    Poslední, větší díl těsta rozdělíme na poloviny a vyválíme dva válečky, které stočíme do provazu a položíme navrch.
  • 10
    Vánočku zajistíme špejlemi, aby se při kynutí a pečení nerozbíhala. Budeme jich potřebovat asi 5. 12 cm dlouhých.
  • 11
    Vánočku přikryjeme utěrkou a dáme znovu kynout.
  • 12
    Předehřejeme si troubu na 200 °C.
  • 13
    Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi, necháme trochu oschnout a ještě jednou potřeme vejcem.
  • 14
    Vánočku vložíme do trouby a pečeme, až lehce zrůžoví. Poté teplotu trouby snížíme na asi 170 °C, vánočku volně přikryjeme papírem na pečení a pečeme asi 1 hodinu, přičemž ji v polovině doby obrátíme i s plechem tak, aby byla přední špička vzadu a vánočka se tak propekla stejnoměrně.
  • 15
    Vpichem špejle vyzkoušíme, jestli je propečená, na špejli by neměly ulpět drobky vlhkého těsta. Až vánočka vychladne, vyndáme podpůrné špejle.
  • 16
    Na závěr můžeme vánočku poprášit moučkovým cukrem.

Líbil se vám recept Máslová vánočka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.