1/0
Kondenzované mléko, také známé jako salko, je nenahraditelný pomocník při pečení cukroví či přípravě krémů a likérů. Proč ho ale kupovat, když si ho můžete připravit doma, a to jen ze tří surovin? S trochou času a ingrediencí, které máte určitě doma, si můžete vychutnat jeho plnou a sametovou chuť. Domácí varianta vám ušetří peníze a můžete ji doladit podle své chuti.
Nachystejte vyšší hrnec a nalijte do něj mléko.
Přidejte máslo a cukr do hrnce.
Začněte směs zahřívat na mírném plameni, aby se ingredience pozvolna spojily.
Jakmile se máslo rozpustí, zvyšte teplotu a míchejte, dokud směs nezačne vařit.
Vaření způsobí pěnění, což je normální. Pokračujte ve vaření a míchání na mírném plameni asi 10 minut, dokud směs nezíská sirupovou konzistenci.
Po dokončení vaření přesuňte hrnec stranou a směs nechte chladnout. V chladu bude dále houstnout.
Ještě teplé salko přelijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
Pokud jej nebudete ihned používat, umístěte sklenici do nádoby se studenou vodou, aby zůstalo čerstvé.
Uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne, nebo ihned upotřebte k přípravě pokrmů.
Líbil se vám recept Domácí salko ze tří surovin? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.