Domácí salko ze tří surovin

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
20. listopadu

Kondenzované mléko, také známé jako salko, je nenahraditelný pomocník při pečení cukroví či přípravě krémů a likérů. Proč ho ale kupovat, když si ho můžete připravit doma, a to jen ze tří surovin? S trochou času a ingrediencí, které máte určitě doma, si můžete vychutnat jeho plnou a sametovou chuť. Domácí varianta vám ušetří peníze a můžete ji doladit podle své chuti.

Ingredience

Recept

  • 1

    Nachystejte vyšší hrnec a nalijte do něj mléko.

  • 2

    Přidejte máslo a cukr do hrnce.

  • 3

    Začněte směs zahřívat na mírném plameni, aby se ingredience pozvolna spojily.

  • 4

    Jakmile se máslo rozpustí, zvyšte teplotu a míchejte, dokud směs nezačne vařit.

  • 5

    Vaření způsobí pěnění, což je normální. Pokračujte ve vaření a míchání na mírném plameni asi 10 minut, dokud směs nezíská sirupovou konzistenci.

  • 6

    Po dokončení vaření přesuňte hrnec stranou a směs nechte chladnout. V chladu bude dále houstnout.

  • 7

    Ještě teplé salko přelijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.

  • 8

    Pokud jej nebudete ihned používat, umístěte sklenici do nádoby se studenou vodou, aby zůstalo čerstvé.

  • 9

    Uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne, nebo ihned upotřebte k přípravě pokrmů.

Zajímavé tipy
  • Pro jemnější chuť zkuste místo másla použít 150 ml smetany ke šlehání.
  • K vytvoření kakaového salka přidejte 2 lžíce holandského kakaa při vaření.
  • Přelitím do sterilizovaných sklenic získáte delší trvanlivost a také můžou posloužit jako skvělý jedlý dárek.
  • Chcete-li karamelové salko na cukroví, vařte sklenici salka ve vodní lázni asi hodinu a půl.
  • Vyzkoušejte také karamel podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Domácí salko ze tří surovin? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.