Co uvařit z řepy, zelí, dýně či jablek? Podzimní recepty, které stojí za to vyzkoušet

Řepa, mrkev, cuketa, dýně, jablka v bedýnce na zahradě Viktor Sergeevich / Shutterstock.com

Na podzim u nás dozrává spousta sezónní zeleniny a ovoce, ze kterých lze připravit řadu výtečných pokrmů. Jak si v kuchyni poradit s dýní, jablky, řepou či zelím? Přinášíme vám skvělé podzimní recepty, na kterých si náramně pochutnáte.

Přečtěte si také

Totální úlet, nebo nová móda? Luxusní zboží jako z popelnice
Totální úlet, nebo nová móda? Luxusní zboží jako z popelnice

Podzim není pouze o kratších dnech a sychravém počasí. V tomto ročním období dozrává hned několik potravin, které by ve vaší kuchyni rozhodně neměly chybět. Patří mezi ně červená řepa, zelí, dýně či jablka. Na pokrmech z nich si pochutná snad každý!

Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem

Bez dýňové polévky by to nebyl správný podzim. A tahle je navíc obohacená o dávku zázvoru a chilli, takže vás zaručeně zahřeje.

Suroviny na 4 porce:

  • půl kila dýně Hokkaidó
  • 1 velká cibule
  • 100 ml kokosového mléka (popř. smetany na vaření)
  • mleté chilli
  • litr zeleninového vývaru
  • mletý zázvor
  • stroužek česneku

Kokosové mléko dodá polévce unikátní chuť

Postup:

Omytou dýni nakrájejte na malé kousky a zbavte ji dužiny a jader. Cibuli nakrájejte najemno. Na oleji osmažte cibuli dozlatova, přidejte dýni a chvilku restujte, než začne vonět. Poté zalijte horkým vývarem, vsypte mletý zázvor, chilli, česnek, sůl a nechte vařit, dokud dýně nezměkne.

Jakmile je měkká, rozmixujte vše tyčovým mixérem, aby vznikl hladký a jemný krém. Na závěr přimíchejte kokosové mléko, popřípadě ještě dochuťte kořením, chviličku povařte a je hotovo!

Talíř s dýňovým krémem, mistička s dýňovými semínky Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Poctivá zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou – to je klasika, která v podzimní kuchyni nesmí chybět. Kromě toho, že dobře chutná, je také zdravá. Kysané zelí je totiž nabité vitamíny, čistí střeva, posiluje imunitu a pro tělo je dobře stravitelné.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • půl kila bílého kysaného zelí
  • 1 velkou cibuli
  • 3 větší brambory
  • 2 klobásy
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžičku majoránky
  • hovězí vývar

Postup:

Cibuli nakrájejte najemno a společně s kmínem ji smažte na oleji, než zesklovatí. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu, papriku a ještě chvilku smažte. Poté přihoďte na kostičky nakrájené brambory, přilijte dostatečné množství vývaru, osolte a vařte pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.

Mezitím vymačkejte nálev ze zelí a pokrájejte na menší kousky. Až budou brambory měkké, vmíchejte zelí do polévky, přidejte majoránku, zakysanou smetanu, dobře promíchejte a nechte chvilku povařit.

Miska se zelňačkou s klobásou, lžíce Elena Hramova / Shutterstock.com

Rychlé dobroty z řepy

Řepa je v české kuchyni velmi podceňovanou surovinou a jen málokdo po ní sáhne. Přitom z ní lze připravit velmi chutné pokrmy, a ještě k tomu je tělu prospěšná. Snižuje totiž krevní tlak, podporuje krvetvorbu, bojuje se záněty a pomáhá s detoxikací těla.

Pečená řepa s kozím sýrem

Předkrm, se kterým u svých hostů zabodujete. Kombinaci řepy a kozího sýru si totiž nejde nezamilovat.

Suroviny:

  • 3 bulvy červené řepy
  • kozí sýr
  • vlašské ořechy
  • rukola či polníček
  • olivový olej

Ohromte návštěvy skvělou kombinací

Postup:

Řepu nakrájejte na kolečka, vyskládejte na plech, zakápněte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Poté ji vyndejte a ještě teplou podávejte posypanou rozdrobeným kozím sýrem, pokrájenými ořechy a rukolou. Tak jednoduché, a přitom tak dobré!

Kousky řepy s kozím sýrem, vlašskými ořechy, rukolou a piniovými oříšky Nina Firsova / Shutterstock.com

Pomazánka z řepy

Pomazánka, která nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Suroviny:

  • 125 g vařené či pečené řepy
  • stroužek prolisovaného česneku
  • lžíce majonézy
  • 25 g tvarohu
  • sůl a pepř

Postup:

Vařenou řepu nastrouhejte najemno a smíchejte s majonézou, tvarohem a prolisovaným česnekem. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s tmavým pečivem.

Jablečné lívance s jablečným rozvarem na talíři Viktoria Hodos / Shutterstock.com

Zdravé jablečné lívanečky

Připravte si jako dezert či snídani jablečné lívanečky, které vám provoní celý dům. Tyto lívance jsou navíc zdravou variantou těch klasických, takže si je můžete dopřát i během hubnutí.

Na 2 porce budete potřebovat:

Těsto:

  • 2 větší vejce
  • 1 jablko
  • 60 g ovesných vloček
  • skořice
  • ½ lžičky kypřicího prášku

Horká jablka:

  • 2 jablka
  • máslo
  • 2 lžíce sirupu z agáve (popř. medu)
  • skořice

Postup:

Jedno jablko oloupejte, nastrouhejte najemno a zbavte zčásti šťávy. Přidejte vejce a vše rozmíchejte vidličkou. Ke směsi přisypte rozemleté ovesné vločky, kypřicí prášek a skořici dle chuti. Vznikne hustší těsto, ze kterého snadno usmažíte lívance.

Další dvě jablka oloupejte, nakrájejte na menší kostky a poduste na másle společně se sirupem a skořicí. V případě potřeby přidejte trochu vody. Lívance podávejte teplé s bílým jogurtem či zakysanou smetanou.