Co uvařit z řepy, zelí, dýně či jablek? Podzimní recepty, které stojí za to vyzkoušet

Na podzim vařte především z lokálních a právě dozrávajících surovin Canva

Na podzim u nás dozrává spousta sezónní zeleniny a ovoce, ze kterých lze připravit řadu výtečných pokrmů. Jak si v kuchyni poradit s dýní, jablky, řepou či zelím? Poradíme vám skvělé podzimní recepty, na kterých si náramně pochutnáte.

Přečtěte si také

Podniky jsou zavřené. Jak a čím doma našlehat mléko jako z kavárny? Je to snadné
Podniky jsou zavřené. Jak a čím doma našlehat mléko jako z kavárny? Je to snadné

Podzim s sebou přináší nejen kratší dny a sychravé počasí. V tomto ročním období dozrává hned několik potravin, které by ve vaší kuchyni rozhodně neměly chybět. Patří mezi ně červená řepa, zelí, dýně či jablka. Na pokrmech z nich si pochutná snad každý!

Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem

Bez dýňové polévky by to nebyl správný podzim. A tahle je navíc obohacená o dávku zázvoru a chilli, takže vás zaručeně zahřeje.

Suroviny na 4 porce:

  • půl kila dýně Hokkaido
  • 1 velká cibule
  • 100 ml kokosového mléka (popř. smetany na vaření)
  • mleté chilli
  • litr zeleninového vývaru
  • mletý zázvor
  • stroužek česneku

Postup: Omytou dýni nakrájejte na malé kousky a zbavte dužiny a jader. Cibuli nakrájejte najemno.

Na oleji osmažte cibuli dozlatova, přidejte dýni a chvilku restujte, než začne vonět. Poté zalijte horkým vývarem, přidejte mletý zázvor, chilli, česnek, sůl a nechte vařit, dokud dýně nezměkne.

Jakmile je měkká, rozmixujte vše tyčovým mixérem, aby vznikl hladký a jemný krém. Na závěr přimíchejte kokosové mléko, popřípadě ještě dochuťte kořením, chviličku povařte a hotovo!

Dýňovou polévku připravíte za pár minut a svou chutí vás nezklame Canva

Poctivá zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou – to je klasika, která v podzimní kuchyni nesmí chybět. Kromě toho, že dobře chutná, je také zdravá. Kysané zelí je totiž nabité vitamíny, čistí střeva, posiluje imunitu a pro tělo je dobře stravitelné.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • půl kila bílého kysaného zelí
  • 1 velkou cibuli
  • 3 větší brambory
  • 2 klobásy
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžičku majoránky
  • hovězí vývar

Postup: Cibuli nakrájejte najemno a společně s kmínem ji smažte na oleji, než zesklovatí. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu, papriku a ještě chvilku smažte.

Poté přihoďte na kostičky nakrájené brambory, přilijte dostatečné množství vývaru, osolte a vařte pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.

Mezitím vymačkejte nálev ze zelí a pokrájejte na menší kousky. A až budou brambory měkké, vmíchejte zelí do polévky, přidejte majoránku, zakysanou smetanu, dobře promíchejte a nechte chvilku povařit.

Zelňačka s klobásou je česká klasika, která by v podzimní kuchyni neměla chybět Canva

Rychlé dobroty z řepy

Řepa je v české kuchyni velmi podceňovanou surovinou a jen málokdo po ní sáhne. Přitom z ní lze připravit velmi chutné pokrmy, a ještě k tomu je tělu prospěšná. Snižuje totiž krevní tlak, podporuje krvetvorbu, bojuje se záněty a pomáhá detoxikaci těla.

Pečená řepa s kozím sýrem

Předkrm, se kterým u svých hostů zabodujete. Kombinaci řepy a kozího sýru si totiž nejde nezamilovat.

Suroviny:

Postup: Řepu nakrájejte na kolečka, vyskládejte na plech, zakápněte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.

Poté ji vyndejte a ještě teplou podávejte posypanou rozdrobeným kozím sýrem, pokrájenými ořechy a rukolou. Tak jednoduché a přitom tak dobré!

Řepa je velmi zdravá surovina, ze které se dá připravit řada báječných pokrmů Canva

Pomazánka z řepy

Pomazánka, která nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Suroviny:

  • 125 g vařené či pečené řepy
  • stroužek prolisovaného česneku
  • lžíce majonézy
  • 25 g tvarohu
  • sůl a pepř

Postup: Vařenou řepu nastrouhejte najemno a smíchejte s majonézou, tvarohem a prolisovaným česnekem. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s tmavým pečivem.

Zdravé jablečné lívanečky

Připravte si jako dezert či snídani jablečné lívanečky, které vám provoní celý dům. Tyto lívance jsou navíc zdravou variantou těch klasických, takže si je můžete dopřát i během hubnutí.

Lívance na grilu jsou dokonalé

Kontaktní gril SENCOR SBG 6650BK s exkluzivním skleněným designem můžete využít i pro přípravu placek a lívanců. Cena 3999 Kč.

Zdravé lívance z ovesných vloček chutnají stejně skvěle jako ty klasické Canva

Na 2 porce budete potřebovat:

Těsto:

  • 2 větší vejce
  • 1 jablko
  • 60 g ovesných vloček
  • skořice
  • ½ lžičky kypřicího prášku

Horká jablka:

  • 2 jablka
  • máslo
  • 2 lžíce sirupu z agáve (popř. medu)
  • skořice

Postup: Jablko oloupejte, nastrouhejte najemno a zbavte části šťávy. Přidejte vejce a vše rozmíchejte vidličkou. Ke směsi přisypte rozemleté ovesné vločky, kypřicí prášek a skořici dle chuti. Vznikne hustší těsto, ze kterého snadno usmažíte lívance.

Zbylá jablka oloupejte, nakrájejte na menší kostky a poduste na másle společně se sirupem a skořicí. V případě potřeby přidejte trochu vody.

Lívance podávejte teplé s bílým jogurtem či zakysanou smetanou.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!