Na podzim u nás dozrává spousta sezónní zeleniny a ovoce, ze kterých lze připravit řadu výtečných pokrmů. Jak si v kuchyni poradit s dýní, jablky, řepou či zelím? Poradíme vám skvělé podzimní recepty, na kterých si náramně pochutnáte.
Podzim s sebou přináší nejen kratší dny a sychravé počasí. V tomto ročním období dozrává hned několik potravin, které by ve vaší kuchyni rozhodně neměly chybět. Patří mezi ně červená řepa, zelí, dýně či jablka. Na pokrmech z nich si pochutná snad každý!
Bez dýňové polévky by to nebyl správný podzim. A tahle je navíc obohacená o dávku zázvoru a chilli, takže vás zaručeně zahřeje.
Suroviny na 4 porce:
Postup: Omytou dýni nakrájejte na malé kousky a zbavte dužiny a jader. Cibuli nakrájejte najemno.
Na oleji osmažte cibuli dozlatova, přidejte dýni a chvilku restujte, než začne vonět. Poté zalijte horkým vývarem, přidejte mletý zázvor, chilli, česnek, sůl a nechte vařit, dokud dýně nezměkne.
Jakmile je měkká, rozmixujte vše tyčovým mixérem, aby vznikl hladký a jemný krém. Na závěr přimíchejte kokosové mléko, popřípadě ještě dochuťte kořením, chviličku povařte a hotovo!
Zelňačka s klobásou – to je klasika, která v podzimní kuchyni nesmí chybět. Kromě toho, že dobře chutná, je také zdravá. Kysané zelí je totiž nabité vitamíny, čistí střeva, posiluje imunitu a pro tělo je dobře stravitelné.
Na 4 porce budete potřebovat:
Postup: Cibuli nakrájejte najemno a společně s kmínem ji smažte na oleji, než zesklovatí. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu, papriku a ještě chvilku smažte.
Poté přihoďte na kostičky nakrájené brambory, přilijte dostatečné množství vývaru, osolte a vařte pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.
Mezitím vymačkejte nálev ze zelí a pokrájejte na menší kousky. A až budou brambory měkké, vmíchejte zelí do polévky, přidejte majoránku, zakysanou smetanu, dobře promíchejte a nechte chvilku povařit.
Řepa je v české kuchyni velmi podceňovanou surovinou a jen málokdo po ní sáhne. Přitom z ní lze připravit velmi chutné pokrmy, a ještě k tomu je tělu prospěšná. Snižuje totiž krevní tlak, podporuje krvetvorbu, bojuje se záněty a pomáhá detoxikaci těla.
Předkrm, se kterým u svých hostů zabodujete. Kombinaci řepy a kozího sýru si totiž nejde nezamilovat.
Suroviny:
Postup: Řepu nakrájejte na kolečka, vyskládejte na plech, zakápněte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.
Poté ji vyndejte a ještě teplou podávejte posypanou rozdrobeným kozím sýrem, pokrájenými ořechy a rukolou. Tak jednoduché a přitom tak dobré!
Pomazánka, která nejen skvěle vypadá, ale i chutná.
Suroviny:
Postup: Vařenou řepu nastrouhejte najemno a smíchejte s majonézou, tvarohem a prolisovaným česnekem. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s tmavým pečivem.
Připravte si jako dezert či snídani jablečné lívanečky, které vám provoní celý dům. Tyto lívance jsou navíc zdravou variantou těch klasických, takže si je můžete dopřát i během hubnutí.
Kontaktní gril SENCOR SBG 6650BK s exkluzivním skleněným designem můžete využít i pro přípravu placek a lívanců. Cena 3999 Kč.
Na 2 porce budete potřebovat:
Těsto:
Horká jablka:
Postup: Jablko oloupejte, nastrouhejte najemno a zbavte části šťávy. Přidejte vejce a vše rozmíchejte vidličkou. Ke směsi přisypte rozemleté ovesné vločky, kypřicí prášek a skořici dle chuti. Vznikne hustší těsto, ze kterého snadno usmažíte lívance.
Zbylá jablka oloupejte, nakrájejte na menší kostky a poduste na másle společně se sirupem a skořicí. V případě potřeby přidejte trochu vody.
Lívance podávejte teplé s bílým jogurtem či zakysanou smetanou.