Recepty na palačinky a lívance, jak je neznáte: Zkuste těsto ze dvou ingrediencí nebo z mrkve

Minilívance na talíři s ovocem NataliaPopova / Shutterstock.com

Máte rádi sladké dobroty a nemůžete odolat lívancům nebo palačinkám? Dobrou zprávou je, že existují alternativy k tradičním receptům založeným na mouce a kypřicím prášku. Vyzkoušejte lahodné lívance bez mouky, bez vajec i klasiku s jednou surovinou, která jim dodá nezaměnitelnou chuť.

Přečtěte si také

Jak se zbavit přebytečného tuku aneb Odborník radí, jak získat zpět ploché bříško

Těšíte se vždy na víkend, až bude konečně čas na pořádnou snídani? V týdnu jsou samá uspěchaná rána, kdy se sotva stačíte najíst, natož si připravit něco opravdu dobrého.

My vám ale poradíme několik snadných, a hlavně rychlých receptů na lívance a palačinky, takže si víkendové hodování budete moci užít každé ráno.

4 rychlé a zdravé recepty na lívance

Lívanečky ze dvou ingrediencí

  • 2 banány
  • 2 vejce

Tyto lívance budou připravené opravdu hned. Stačí rozmačkat zralé banány a k nim přidat dvě vejce. Vše řádně promícháme a těsto lijeme po lžících na rozehřátou pánev. Dozlatova osmažené lívanečky podáváme například s borůvkovým džemem a lžící zakysané smetany.

Jogurtové lívance s mrkví

  • 2 banány
  • vejce
  • 1 mrkev
  • 4 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička skořice

I v tomto receptu začneme rozmačkanými banány a vejci, poté ke směsi ale přidáme ještě nastrouhanou mrkev, čtyři lžíce jogurtu, lžíci medu a lžičku skořice. Smažíme je ideálně na kokosovém oleji a podáváme přelité javorovým sirupem.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Domácí ledový zelený čaj s lesním ovocem a mraženým hroznovým vínem vás překvapí svou dokonalou kombinací chutí. Hotový je za chvilinku, skvěle osvěží v horkých letních dnech a jsme si jisti, že vám bude chutnat.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Francouzský toast s ovocem
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Francouzský toast s ovocem

Francouzský toast s ovocem, v našem případě s lahodnými borůvkami a broskvemi, je dokonalým spojením sladké a jemné chuti. Křupavý toast namočený ve vaječné směsi a opečený dozlatova vás dostane svou křehkostí. Šťavnaté ovoce dodá pokrmu svěžest a příjemnou sladkost, což z něj dělá skvělou volbu pro sváteční snídani nebo sladký dezert.

Francouzský toast s ovocem

Pro milovníky burákového másla

  • 5 lžic ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 3 lžíce burákového másla
  • mléko

Do mixéru dáme pět lžic ovesných vloček, dvě vejce, tři lžíce burákového másla a přilijeme trochu mléka. Vše rozmixujeme do hladké směsi a smažíme dozlatova. Lívanečky můžeme ozdobit čerstvým ovocem a sirupem, nebo namazat džemem.

Banán a ovesné vločky bez vajec

Nemáte doma vajíčka? Nezoufejte. Báječné lívance uděláte i bez nich.

  • 2 zralé banány
  • ovesné vločky
  • špetka skořice

Rozmačkáme dva zralejší banány, přidáme 2–3 lžíce drcených vloček a špetku skořice. Pro zjemnění můžeme přidat také lžíci jogurtu či tvarohu, ale není to nutné. Smažíme opět na kokosovém oleji a na talíři přelijeme například javorovým sirupem.

Lívance s meruňkami JuliaLavleis / Shutterstock.com

Snadné recepty na palačinky, které nezklamou

Super rychlý hrníčkový recept

Také nemáte rádi recepty, kde musíte všechno odměřovat? Vyzkoušejte jednoduchý hrníčkový recept na palačinky.

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 3 vejce
  • lžičku skořice
  • špetku soli

V misce rozmícháme dva hrnky hladké mouky a přilijeme dva hrnky mléka. Přidáme tři vejce, špetku soli a lžičku skořice. Osmažíme na troše oleje a podáváme klasicky s džemem, šlehačkou a posypané kakaem.

Co takhle citronové palačinky?

Možná se to zdá být zvláštní, ale právě citronová kůra přidá těstu palačinek nezaměnitelnou, lahodnou chuť. A uvidíte, že už je nebudete dělat jinak.

  • 150 g hladké mouky
  • vanilkový cukr
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli

V misce dohladka rozmícháme všechny ingredience. Těsto osmažíme na středním plameni z obou stran tak, aby okraje zezlátly a prostředek byl suchý. Hotové palačinky podáváme se zakysanou smetanou a karamelovou polevou.

Zdroj: Kupi