Recepty na palačinky a lívance, jak je neznáte: Zkuste těsto ze dvou ingrediencí nebo z mrkve

Minilívance na talíři s ovocem NataliaPopova / Shutterstock.com

Máte rádi sladké dobroty a nemůžete odolat lívancům nebo palačinkám? Dobrou zprávou je, že existují alternativy k tradičním receptům založeným na mouce a kypřicím prášku. Vyzkoušejte lahodné lívance bez mouky, bez vajec i klasiku s jednou surovinou, která jim dodá nezaměnitelnou chuť.

Přečtěte si také

Víte, které kupujete? Rozdíl mezi sterilovaným a kysaným zelím není jen v ceně a chuti, ale obsahu cenných vitamínů

Těšíte se vždy na víkend, až bude konečně čas na pořádnou snídani? V týdnu jsou samá uspěchaná rána, kdy se sotva stačíte najíst, natož si připravit něco opravdu dobrého.

My vám ale poradíme několik snadných, a hlavně rychlých receptů na lívance a palačinky, takže si víkendové hodování budete moci užít každé ráno.

4 rychlé a zdravé recepty na lívance

Lívanečky ze dvou ingrediencí

  • 2 banány
  • 2 vejce

Tyto lívance budou připravené opravdu hned. Stačí rozmačkat zralé banány a k nim přidat dvě vejce. Vše řádně promícháme a těsto lijeme po lžících na rozehřátou pánev. Dozlatova osmažené lívanečky podáváme například s borůvkovým džemem a lžící zakysané smetany.

Jogurtové lívance s mrkví

  • 2 banány
  • vejce
  • 1 mrkev
  • 4 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička skořice

I v tomto receptu začneme rozmačkanými banány a vejci, poté ke směsi ale přidáme ještě nastrouhanou mrkev, čtyři lžíce jogurtu, lžíci medu a lžičku skořice. Smažíme je ideálně na kokosovém oleji a podáváme přelité javorovým sirupem.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Domácí ledový zelený čaj s lesním ovocem a mraženým hroznovým vínem vás překvapí svou dokonalou kombinací chutí. Hotový je za chvilinku, skvěle osvěží v horkých letních dnech a jsme si jisti, že vám bude chutnat.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Francouzský toast s ovocem
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Francouzský toast s ovocem

Francouzský toast s ovocem, v našem případě s lahodnými borůvkami a broskvemi, je dokonalým spojením sladké a jemné chuti. Křupavý toast namočený ve vaječné směsi a opečený dozlatova vás dostane svou křehkostí. Šťavnaté ovoce dodá pokrmu svěžest a příjemnou sladkost, což z něj dělá skvělou volbu pro sváteční snídani nebo sladký dezert.

Francouzský toast s ovocem

Pro milovníky burákového másla

  • 5 lžic ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 3 lžíce burákového másla
  • mléko

Do mixéru dáme pět lžic ovesných vloček, dvě vejce, tři lžíce burákového másla a přilijeme trochu mléka. Vše rozmixujeme do hladké směsi a smažíme dozlatova. Lívanečky můžeme ozdobit čerstvým ovocem a sirupem, nebo namazat džemem.

Banán a ovesné vločky bez vajec

Nemáte doma vajíčka? Nezoufejte. Báječné lívance uděláte i bez nich.

  • 2 zralé banány
  • ovesné vločky
  • špetka skořice

Rozmačkáme dva zralejší banány, přidáme 2–3 lžíce drcených vloček a špetku skořice. Pro zjemnění můžeme přidat také lžíci jogurtu či tvarohu, ale není to nutné. Smažíme opět na kokosovém oleji a na talíři přelijeme například javorovým sirupem.

Lívance s meruňkami JuliaLavleis / Shutterstock.com

Snadné recepty na palačinky, které nezklamou

Super rychlý hrníčkový recept

Také nemáte rádi recepty, kde musíte všechno odměřovat? Vyzkoušejte jednoduchý hrníčkový recept na palačinky.

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 3 vejce
  • lžičku skořice
  • špetku soli

V misce rozmícháme dva hrnky hladké mouky a přilijeme dva hrnky mléka. Přidáme tři vejce, špetku soli a lžičku skořice. Osmažíme na troše oleje a podáváme klasicky s džemem, šlehačkou a posypané kakaem.

Co takhle citronové palačinky?

Možná se to zdá být zvláštní, ale právě citronová kůra přidá těstu palačinek nezaměnitelnou, lahodnou chuť. A uvidíte, že už je nebudete dělat jinak.

  • 150 g hladké mouky
  • vanilkový cukr
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli

V misce dohladka rozmícháme všechny ingredience. Těsto osmažíme na středním plameni z obou stran tak, aby okraje zezlátly a prostředek byl suchý. Hotové palačinky podáváme se zakysanou smetanou a karamelovou polevou.

Zdroj: Kupi