Vyzkoušejte tataráky, jak je možná neznáte: Rybí, zeleninové, houbové i ovocné

Vyzkoušejte i jiné druhy tataráku než ten klasický hovězí Canva

Klasický tatarský biftek z hovězího masa zaručeně milují všichni masožravci. Existuje ale i spousta dalších variant tohoto pokrmu, na kterých si mohou pochutnat nejen vegetariáni. Výborný tatarák si můžete připravit z ryb, zeleniny, ale také třeba z hub či z ovoce. Záleží jen na vaší chuti. Poradíme vám pár výtečných receptů na tyto netradiční pochoutky.

Přečtěte si také

Neviditelní zabijáci pokojových rostlin. Vyzrajte na smutnice jednou provždy
Neviditelní zabijáci pokojových rostlin. Vyzrajte na smutnice jednou provždy

Houbový tatarák

Tento tatarák je naprosto ideální volbou pro všechny milovníky hub. A jaké jejich druhy použijete, je přitom jen a jen na vás a vaší chuti. Doporučit můžeme směs vašich oblíbených – a navíc je i jedno, jestli budou čerstvé nebo mražené.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g směsi lesních hub
  • 150 g rajského protlaku
  • 1 menší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku mleté sladké/pálivé papriky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžíci worcestrové omáčky
  • sůl a pepř
  • chlebové topinky

Postup:

  1. Houby povařte zhruba 20 minut. Poté je slijte, nechte okapat a hodně najemno nasekejte nožem (práci si můžete ulehčit a houby pomlít ve strojku na maso).
  2. Dále na oleji lehce osmahněte polovinu jemně nakrájené cibule, poté přidejte česnek nakrájený na plátky, protlak, houby a koření. Za stálého míchání opékejte zhruba 2 minuty, poté odstavte a nechte směs vychladnout.
  3. Nakonec se směsí zacházejte jako při přípravě běžného tataráku. Smíchejte ji se zbytkem cibule, dochuťte sójovou a worcestrovou omáčkou, přidejte kmín, mletou papriku a nakonec sůl a pepř. Směs průběžně ochutnávejte a suroviny přidávejte po troškách dle chuti.
  4. Podávejte na topinkách potřených rozpůlenými stroužky česneku.
Houbový tatarák si zamiluje každý, kdo má rád houby Canva

Tatarák z lososa

Stále oblíbenější variantou tataráku se stává ta z lososa. Stejně jako jeho hovězí verze se připravuje ze syrového masa, můžete ho ale nahradit i lososem uzeným či kombinací obou.

Budete potřebovat:

  • 400 g filetů z lososa bez kůže
  • 1 šalotku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • kopr dle chuti
  • šťávu z citronu dle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Lososa naškrábejte stejně jako při přípravě hovězího tataráku, nebo ho pokrájejte na malé kousky.
  2. V misce jej smíchejte s ostatními ingrediencemi a nechte chvíli odležet.
  3. Na závěr ještě dochuťte dle potřeby a podávejte na opečeném toustu.

Tip: Kdo je má rád, může si místo kopru přidat do tataráku nakrájené kapary.

Stále více oblíbeným se stává tatarák z lososa Canva

Zeleninový tatarák

Co takhle si připravit vegetariánskou verzi tataráku z mrkve, celeru a vlašských ořechů? Určitě zachutná i masožravcům.

Budete potřebovat:

  • ¼ bulvy celeru
  • 1 větší mrkev
  • 50 g nadrcených vlašských ořechů
  • strouhaný sýr (množství dle chuti)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ menší cibule
  • 1 lžičku sójové omáčky
  • 1 lžičku worcestrové omáčky
  • 1 lžičku rajského protlaku
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíci olivového oleje
  • pár kapek tabasca
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, celer, sýr a vlašské ořechy. Přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli.
  2. K směsi přilijte sójovou a worcestrovou omáčku, hořčici, olej, protlak a na závěr dochuťte tabascem, solí a pepřem.
  3. Zeleninový tatarák podávejte na klasických topinkách potřených česnekem nebo na opečeném toustovém chlebu.

Co by to bylo za tatarák bez pořádných topinek!

Tatarák z tuňáka a avokáda

Další zajímavou variantou tataráku je ta z tuňáka a avokáda. Pokud při příštím nákupu uvidíte zralá avokáda, neváhejte a šup s nimi do košíku. A pokud nevíte, jak je správně vybrat, přečtěte si tyto naše tipy.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 400 g čerstvého tuňáka
  • 4 menší avokáda
  • 2 polévkové lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 šalotku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • opečený toustový chléb

Postup:

  1. Nejprve na sucho na pánvi krátce orestujte sezamová semínka.
  2. Maso z tuňáka nasekejte na malé kousky, šalotku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Směs promíchejte s dijonskou hořčicí, lžící olivového oleje a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Avokáda oloupejte a pokrájejte na menší kousky, přimíchejte sůl, limetkovou šťávu a sezamová semínka.
  4. Servírujte nejprve vrstvu avokáda a na to vrstvu tuňáka. Tatarák lze ozdobit i polníčkem a balzamikovým octem a podávat ho můžete s opečeným toustovým chlebem.
Skvělá kombinace tuňáka a avokáda vás zaručeně dostane Canva

Ovocný tatarák

Nejmenší strávníky tatarákem z masa většinou moc neoslovíte. Tato ovocná varianta však zaručeně zmizí z talíře raz dva a jistě potěší i dospělé. Připravit ho můžete téměř ze všech různých druhů ovoce, které budete mít doma. Trik je jen v krájení na opravdu malé kousky.

Budete potřebovat:

  • 1 mango
  • 2 kiwi
  • hroznové víno
  • jahody
  • třtinový cukr dle chuti
  • špetku skořice
  • čokoládu na vaření

Postup:

  1. Veškeré ovoce očistěte, nakrájejte na drobné kostičky, promíchejte s cukrem a přidejte špetku skořice. Množství ovoce dejte takové, aby ani jeden druh příliš nepřebíjel chutě těch ostatních.
  2. V horké vodní lázni rozehřejte čokoládu a při podávání jí tatarák pokapejte.
  3. Dobrou chuť!
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!