Zůstal vám nálev od okurek, luštěnin nebo mozzarelly? Využijte ho v kuchyni!

Talíř s kyselými okurkami Canva

Vyléváte nálevy a láky? Možná je to chyba, protože právě s nimi dodáte pokrmům skvělou chuť. Jak si udělat domácí pickles, zdravý a osvěžující drink a jak vylepšit italské rizoto? Máme pro vás inspiraci – protože i zbytky si zaslouží okořenit vaši kuchyni!

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Pickles? Zkuste použít lák z okurek

Lák z okurek je zvykem vylévat. Proč jej ale nevyužít a nevykouzlit si chutné domácí pickles? Čím dál oblíbenější kvašenou zeleninu si připravíte, když do zbylého láku od okurek naložíte pár druhů zeleniny. Nakrájejte mrkev, červenou cibuli a bílou ředkev a vložte je do nálevu. Zeleninu nechte několik dní stát, krátké kvašení se postará o dobrotu, kterou si budete moci vychutnat třeba při grilování.

Zdravý a chutný nápoj? Zelná šťáva

Zůstalo vám při vaření trochu šťávy z kysaného zelí? Ideální čas připravit si lahodný nejen letní drink. A protože se blíží podzim a období nachlazení, je třeba si připomenout, že právě kysané zelí má velké množství vitaminu C a dalších prospěšných látek. Do sklenice nalijte trochu šťávy ze zelí, přidejte jablečný mošt a nakonec sodu. Chcete-li, můžete ozdobit snítkou máty. Drink je překvapivě dobrý. A to hlavní? Je také zdraví prospěšný.

Jak na přípravu rajčatové omáčky?

Milujete těstoviny? Pak se vám bude hodit jednoduchá rada, která rajčatové omáčce dodá ještě lepší chuť. Klíčem je lák z oliv, který je výrazný a dokáže s tomatovou omáčkou divy. Nevylévejte jej, nechte si ho v lednici a použijte při přípravě italských těstovin.

Tip: Milujete olivy? Tak proč za ně neušetřit? Olivy Exclusive Franz Josef Kaiser 300 g teď nabízí Albert za 25,90 Kč, Olivy černé Giana 880 g má Tesco za 69,90 Kč a Olivy Caballero 690 g jsou v Billa za 39,90 Kč.

Nálevy ze sýrů? Zjemní rizoto i maso

Jestli vyléváte nálev z mozzarelly či slaného sýru, možná nastal čas na změnu. Obzvláště, pokud si chcete dopřát chutné a křehké maso. Nálev se slaného sýru můžete využít k nakládání masa. Marinování v sýrovém nálevu funguje skvěle – mléčné bakterie se postarají o křehkost pokrmu. Nálev z mozzarelly se pak může hodit při přípravě italského rizota. Namísto vody přilévejte právě zbylou vodu z mozzarelly – rizoto bude jemnější.

Zužitkujte ji úplně celou

Všestranná aquafaba? Vývar i veganské bílky

Nálev z cizrny je oblíbený zejména pro své výjimečné vlastnosti. Slitá voda z plechovky cizrny slouží už léta veganům jako náhražka vaječných bílků – snadno z ní vyšleháte sníh, ovšem i bez vajec. Z tzv. aquafaby lze připravit také chutnou domácí majonézu, stačí ji vyšlehat s kořením a rostlinným olejem do požadované konzistence. A milovníci vývaru? K zelenině či dušenému masu namísto něho použijte aquafabu. Spolu s kořením vytvoříte jedinečné pokrmy – navíc snadno a rychle.

Odměrka s nálevem z cizrny, cizrna v misce a metlička Canva

Tip na skladování

Ne příliš esteticky vypadá skladování nálevů v prázdných sklenicích z obchodu s etiketami. Plánujete nálevy využívat a skladovat v lednici? Pořiďte si stylové zavařovací sklenice, které hravě označíte pomocí nálepek či popisovačů. Proč nedat zbytkům nové využití?

Tip: Krásné zavařovací sklenice a dózy nejen na nálevy, které využijete během vaření, najdete v akci na Kupi.cz v letácích Tescoma a Orion.