Nevšední kombinace sladké a slané chuti: Vynikající kapr s povidlovou omáčkou byl naším národním jídlem

Kapr na černo s vařenými brambory, servírovaný na bílém talíři Kupi

Už jste slyšeli o tom, že rybu máme jíst dvakrát týdně? Naši předkové měli údajně rybu ke snídani, k obědu i k večeři. Připravovali je na různé způsoby a nejoblíbenější kombinací byla ryba ve spojení se sladkou omáčkou. A tak si ji dnes připravíme i my. Znáte kapra na černo? Ještě v 19. století to bylo naše národní jídlo. Uvařte si ho s námi! Nevšední kombinaci si zamilujete.

Přečtěte si také

Tesco letos končí s prodejem živých kaprů i jiného tradičního zboží. Kde je ještě koupíte?

Tradiční kapr po česku není smažený!

Kapra můžeme považovat za tradiční českou rybu. Byla oblíbená už ve středověku a vrchnost ji údajně jedla ke snídani, k obědu i k večeři. Co je na tom pravdy, už se dnes nedozvíme. Jisté je, že ryby tvořily jednu z hlavních složek jídelníčku našich předků. Vždyť v 17. století u nás bylo 75 000 rybníků!

Kapr a maso obecně se v minulosti nejčastěji podávali se sladkou, výraznou omáčkou. Kapr na černo byl pro naši kuchyni tak typickým jídlem, že ho zahraniční kuchařky z 19. století označovaly za tradiční české jídlo. Dříve nechyběl ani na štědrovečerním stole a smažený kapr ho vytlačil až ve 2. polovině 20. století.

Kapr na modro
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Kapr na modro

Kapr na modro patří mezi nejchutnější recepty na tuto tradiční vánoční rybu, ne každý jej však zná. Příprava je přitom vcelku snadná a rychlá a s naším videoreceptem to půjde samo.

Kapr na modro
Kapří karbanátky
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Kapří karbanátky

Kapří karbanátky jsou skvělou alternativou karbanátků z hovězího nebo vepřového masa. Můžete si je připravit s vařeným bramborem, listovým salátkem, případně si je dát jen tak samotné.

Kapří karbanátky

Jak připravovaly kapra na černo naše prababičky?

V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové najdeme hned několik receptů na kapra na černo. Uvádíme jeden z nich:

Trhni kapra, oškrab ho, vyndej vnitřnosti, vlej do něho půl žejdlíka dobrého vinního octa, vymej ho ním a schovej tu octem vypláknutou krev; načež kapra rozsekej na kusy, narovnej ho do pánve, dej k němu cibuli, mrkev a na koláčky rozkrájený celer, několik stroužků česneku, nové koření, pepř, zázvor, hřebíček, všechno celé, několik vyloupaných vlašských ořechů, nalej na to piva tolik, až se ryba zatopí, dej do toho kousek nového másla, osol to a nech to vařit; když se trochu poválí (asi půl hodiny), ustrouhej kousek perníku a rybu ním zasyp; potom upraž na másle hezky do hněda kus cukru, vlej k němu tu krev s tím octem a néch to spejchnout, pak to vlej ke kapru, nech to povařit, dej k tomu kouštínek bílého cukru a přilej do toho půl žejdlíka červeného vína.“

2 kapři na dřevěném prkénku, kolem česnek, rajčata, zelenina New Africa / Shutterstock.com

Recept na kapra na černo

Ingredience na 4 porce:

  • 4 filety z kapra
  • 750 ml rybího vývaru
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 20 g másla
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 3 bobkové listy
  • 4 hřebíčky
  • 5 kuliček pepře

Omáčka:

  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 100 ml černého piva
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g sušeného ovoce
  • 3 lžíce strouhaného perníku

Postup:

  • Připravte a omyjte si 4 filety z kapra. Osolte a dejte stranou.
  • Na másle si osmahněte na drobno nakrájenou cibuli a poté přidejte na jemno nakrájenou mrkev, petržel i celer. Smažte zhruba 5 minut.
  • K zelenině přisypte 1 lžíci cukru krupice a nechte zkaramelizovat. Přidejte veškeré koření. Obsah hrnce zalijte 750 ml rybího vývaru nebo vody. Lehce 5 minut povařte a poté do hrnce přidejte filety z kapra. Nechte je na mírném plamenu vařit 12–15 minut.
  • V polovině vaření filety obraťte. Poté filety vyndejte a začněte z vývaru tvořit omáčku.
  • Do vývaru dejte 4 lžíce švestkových povidel, přidejte černé pivo, mleté vlašské ořechy, strouhaný perník a nechte zvolna rozvařit. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji ještě troškou perníku. Poté omáčku propasírujte a je hotovo.
  • Kapra před podáváním ohřejte a polijte omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory, klasický knedlík nebo bramborové noky.

Zdroj: Kupi, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové