O avokádu se často mluví jako o superpotravině. Není se čemu divit. Toto ovoce neobsahuje skoro žádný cukr, zato je plné zdravých tuků. Spousta lidí se snaží avokádo zařadit do svého jídelníčku, nejčastěji například po boku zeleniny. Naráží přitom však na různé problémy, se kterými si neví rady. Jak se tedy v avokádech na pultech obchodů vyznat?
Prvním častým problémem je zralost. V supermarketech narazíte spíše na avokáda určená k dozrání doma. Nevadí, můžete si přece pořídit „ready to eat“ avokáda, která lze okamžitě konzumovat. Tady ale přichází další zádrhel – cena. Avokádo může být drahý špás.
Za jedno nezralé avokádo běžně zaplatíte více než 30 korun. Za Ready to eat avokádo 45 korun a více. A za to v BIO kvalitě? Cena se šplhá třeba až k 70 korunám za kus. Má tedy opravdu smysl toto ovoce kupovat, pokud vám stejně může po pár dnech místo uzrání uhnít?
Barva slupky vám nijak nepomůže. V našich končinách se prodávají především 2 druhy avokáda – Hass a Fuerte. Zatímco Hass má tmavou, skoro nafialovělou slupku, slupka avokáda Fuerte je vždy nazelenalá. Nejedná se o zralé a nezralé avokádo, ale o dvě odrůdy stejného ovoce.
Chcete-li poznat kvalitu avokáda, místo prohlížení jej raději zmáčkněte. Jemně, ale tak, abyste pociťovali odpor. Avokádo tvrdé jako medicinbal je nezralé, poddajnější, pružný kus můžete naopak doma rovnou použít. Pokud má plod na sobě ještě stopku, odloupněte ji a prohlédněte si barvu dužiny pod ní. Nejlépe by měla být zbarvena dožluta. Zelená barva značí nezralost, hnědá zase přezrálost.
Hodně lidí nechává nezralá avokáda vyčkat v ledničce. V drtivé většině případů pak získají pouze slupky obsahující rozmělněný, nepoužitelný vnitřek. Avokádo po nákupu raději zabalte do novin nebo papírového sáčku, přidejte k němu třeba banán a nechte jej dozrát za pokojové teploty. Přidáním dalšího ovoce se totiž zkrátí doba zrání. Pravidelně avokádo kontrolujte a jakmile dozraje, snězte jej co nejrychleji. Kdyby se vám stalo, že nezralost avokáda objevíte až po jeho rozříznutí, pokapejte jej před uložením citronovou šťávou, abyste zabránili oxidaci.
BIO avokáda pocházejí z ekologických farem, které nevedou ke kácení jiných stromů a zamořování krajiny pesticidy. Takto pěstované plody by neměly procházet chemickými postřiky. Navíc mají taktéž velmi tuhou, nejedlou slupku, která možné toxické látky do plodu ani nepropustí. Dáváte-li přednost ne-BIO avokádům, své zdraví v zásadě významně neohrožujete. Ekologické farmy by si však vaši alespoň příležitostnou podporu jistě zasloužily.
Pokud již víte, jak avokádo správně vybrat a odkud pochází, je na čase si ukázat i jedno z jeho oblíbených využití. Guacamole je jedním z nejlepších způsobů, jak do sebe pořádnou dávku avokáda dostat. Na přípravu této mexické pochoutky budete potřebovat:
Postup:
Rozšťouchejte dužinu ze všech avokád v míse tak, aby vám vznikla hustá kaše. Nakrájejte ostatní zeleninu a bylinky nadrobno a přimíchejte je k avokádu. Osolte podle chuti, zakápněte limetkovou šťávou a podávejte s tortilla chipsy.
Kupte se slevou Avokádo bio.
Nekrmte avokádem svoje mazlíčky. Toto ovoce totiž obsahuje látku zvanou persin, která je pro mnoho druhů zvířat vysoce toxická. Extrémně nebezpečná je především pro ptactvo – konzumace i malého množství avokáda může připravit vašeho papouška, andulku nebo kanárka o život. Těžké zdravotní problémy ale může tato plodina způsobit i jiným domácím zvířatům.
Pro lidi je toxicita avokáda minimální, v podstatě neexistující. Dávejte si ale velký pozor při jeho přípravě a vyhazování zbytků. Přístup mazlíčků k avokádu totiž může vést k tragédii.
Uvařit 👩🍳 Vyfotit 📸 Nahrát 📲 Vyhrát 🤩🥳
Máte v mobilu fotku své večeře nebo klidně snídaně? Pak ji nahrajte společně s receptem do aplikace a vyhrajte jednu z 90 cen za 120 000 Kč.