Jak vybírat kvalitní kuřecí maso v obchodech?

Muž si vybírá mražené kuře z regálu v supermarketu Canva

Kuřecí maso je po celé zemi velmi oblíbené. Jeho příprava je rychlá a snadná a je považováno za dietní a lehce stravitelné. Oproti jiným masům je navíc i poměrně levné. Jak ale rozpoznat, jestli je kuřecí či drůbeží maso v obchodech opravdu kvalitní, abyste si na něm náležitě pochutnali?

Přečtěte si také

Které potraviny není dobré dávat do alobalu? Dejte si na ně pozor. Mohly by absorbovat škodlivý hliník

V roce 2020 vzrostla v ČR spotřeba drůbežího masa na 29 kg na osobu. A jeho popularita stále roste. V supermarketech je nabízeno jeho nepřeberné množství, a tak nebývá úplně jednoduché si vybrat. Určitě byste se však neměli řídit pouze jeho cenou – o dost podstatnější jsou totiž i další faktory.

Než kuřecí maso vložíte do košíku

Předtím, než maso vložíte do košíku, pečlivě zkontrolujte obal. Ten musí být neporušený, abyste měli jistotu, že s výrobkem nikdo nemanipuloval. Při porušení obalu navíc hrozí kontaminace zvenčí.

Vyberte si to skutečně kvalitní

Jak má vypadat čerstvé maso

Dobré maso můžete od toho špatného rozeznat už na první pohled:

  • Čerstvé kuřecí maso by mělo mít světle růžovou barvu. Nesmí být našedlé ani výrazně tmavší.
  • Maso by se mělo hezky lesknout a nemělo by být nikde oschlé. Dejte si ale pozor, aby nebylo slizké.
  • Ve vůni by neměl být ani sebemenší náznak zápachu.
  • Kůže kuřete by neměla mít tmavé či nažloutlé skvrny.
Tři plátky kuřecích prs na prkénku, posypané solí a kořením Canva

Co poznáte z etikety

Kuřecí maso musí mít na etiketě uvedeno zejména název výrobku, výrobce a jeho adresu. Chybět nesmí ani podmínky uchovávání masa, datum použitelnosti, země původu a údaj o třídě jakosti a stavu, ve kterém je maso uváděno na trh, tedy zda se jedná o maso mražené či čerstvé.

Na etiketě musí být uveden především název výrobku, výrobce a jeho adresa, dále země původu, podmínky uchovávání masa, datum použitelnosti a konečně informace, zda se jedná o maso mražené či čerstvé. Nalézt byste měli také identifikační značku – označení, které zajišťuje nezávadnost výrobku a nese kód státu a registrační číslo výrobce.

Mezi nepovinné informace naopak spadají ty o délce výkrmu a způsobu chovu. Je tedy pouze na dodavateli, jestli tytu údaje uvede.

Kostičky kuřecího masa smažící se na pánvi Canva

Bio kuře a běžné kuře

Bio maso je sice o kousek dražší, investice do něj se ale jistě vyplatí. Maso v bio kvalitě má mnohem lepší chuť a více výživných složek, a jeho koupí navíc podpoříte lokální ekofarmáře, kteří se o svá zvířata starají, jak nejlépe dovedou.

Tip: Biomasa v obchodě snadno rozlišíte díky názvu a logu ekologické produkce – evropským biolístkem.

Krmivo i pohyb má vliv na chuť masa

Bio kuřatům je podáváno kvalitní krmivo, které musí být složeno nejméně z 90 % z produktů ekologického zemědělství. Nemusíte se tudíž obávat ani žádných chemických hnojiv a pesticidů, ani antibiotik či růstových hormonů.

Kuřata z bio chovu mají zajištěný i neustálý pohyb, díky čemuž mají více svalové hmoty, méně tuku a jejich maso je mnohem zdravější, chutnější a je zdrojem cenných výživných složek.

Bio kuřata mají navíc možnost zůstat déle u své matky, což je pro ně naprosto přirozené. A také délka výkrmu je u nich delší – zatímco ta běžná jdou na porážku po 38 dnech výkrmu, bio kuřata až po 56 až 84 dnech.

Proč jíst kuřecí maso?

V kuřecím mase se nacházejí různé minerální látky, vitamíny a taktéž bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty.

V porovnání s ostatními druhy masa má navíc to kuřecí jen nepatrné množství tuku a cholesterolu, tudíž je vhodné při redukci hmotnosti. A drůbeží tuk má i příznivé složení nenasycených mastných kyselin.