Teď je ten nejvyšší čas postarat se o maliník. Jarní řez rozhodne o letní sklizni

Maliník jgavin1 / Shutterstock.com

Maliny patří mezi nejčastěji pěstované ovocné keře v našich zahradách. Jejich sladká chuť a jemná struktura je ideální jako doplněk do dezertů, džemů a zavařenin. Samotné pěstování není složité, ale abyste se mohli těšit ze zdravé a bohaté úrody, je třeba se o maliník správně postarat. Které druhy plodí nejvíce a jak postupovat při jarním řezu maliníku?

Přečtěte si také

Scéna z pražského supermarketu rozvířila emoce. Muž odnesl všech pět zlevněných tašek, ostatní zůstali bez šance

Jak vypadá maliník?

Ostružiník maliník, někdy nazývaný jako maliník obecný (Rubus idaeus L.), je keř dorůstající do výšky až 2 metrů. Výhonky maliníku jsou pokryty trny a listy se skládají z několika menších lístků. Květy jsou bílé a medovité. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří červené, které se dělí na letní maliny, plodící na dvouletých výhoncích, a podzimní maliny, které plodí opakovaně.

Pěstování maliníku

„Nejlépe se daří maliníku na slunných místech s lehkou a vzdušnou půdou s mírně kyselým pH. Maliny je nejlepší sázet teď na jaře nebo pak na podzim. Keře se sází přibližně 40–45 cm od sebe a řádky by měly být od sebe vzdáleny přibližně 150–180 cm,“ sdělila pro redakci Kupi.cz zahradnice Stanislava Erbenová.

Co se týká hnojení, dobře funguje kompost nebo hnůj, dodatečně můžete použít granulovaná minerální hnojiva. Vyzkoušet můžete vícesložkové hnojivo určené na jahody a maliny (Hnojivo na jahody, maliny a lesní jahody, Target) nebo organická hnojiva (NATURA Organické hnojivo pro jahody). „Vyplatí se pamatovat i na podzimní hnojení, zhruba někdy v polovině září, rostliny se tak lépe připraví na zimu. Kolem rostlin můžete rozprostřít i tenkou vrstvu kompostu, který půdu obohatí o humus a další organické sloučeniny,“ doporučuje zahradnice.

Jaro je ideální čas popadnout nůžky a dát maliníkům ten nejlepší start do nové sezóny.

Kdy a jak prořezávat maliny?

U letních malin, které plodí na dvouletých výhonech, spočívá jarní řez v odstranění těch, které plodily loni, a ve zkrácení mladých výhonků, aby stimuloval jejich růst. „Postup se provádí brzy na jaře, jakmile začne vegetační období. Řez by měl být proveden nejpozději v polovině května, aby rostliny měly více síly na vývoj plodů,“ dodává Stanislava Erbenová.

Po jarním prořezávání je důležité myslet na mulčování. Použít můžete kůru, slámu nebo piliny, které omezí růst plevele, zadrží vlhkost v půdě a také ochrání kořeny před změnami teplot.

Podzimní maliny, které plodí na letošních výhonech, se stříhají nízko u země, což jim umožňuje intenzivní růst a bohatou úrodu v pozdním létě.

Jarní řez maliníku S.O.E / Shutterstock.com

5 tipů na odrůdy malin, které poskytují bohaté výnosy:

  • Maliník „Polana“ – keř středního růstu s mnoha kořenovými výmladky. Plodí dvakrát. Na výhonech běžného roku od druhé dekády srpna do konce vegetace a na dvouletých výhonech v červenci následujícího roku. Kvůli lepší plodnosti na výhonech běžného roku se doporučuje spíše podzimní sklizeň. Plody jsou velké nebo středně velké, široce kuželovité, intenzivně červené a chutné. Odrůdu zřídka kdy napadnou choroby a škůdci.
  • Maliník „Polka“ – patří k nejoblíbenějším pěstovaným odrůdám. Jak už název napovídá, odrůda byla vyšlechtěna v Polsku, je nenáročná a její pěstování zvládne i začínající zahradník. Jedná se o středně silně rostoucí keř s četnými kořenovými výmladky. Plodí na aktuálních a dvouletých výhonech, ale pěstování se doporučuje pouze pro podzimní sklizeň. Plody jsou velké nebo středně velké, kuželovité, červené s výrazným leskem. Chuťově jsou moc dobré. Odrůda je středně náchylná k chorobám způsobujícím odumírání výhonů.
  • Maliník „Polonez“ – odrůda plodící na letorostech. Vyznačuje se středně silným růstem, kompaktním tvarem a velmi tuhými výhony s malým počtem trnů. Plody jsou velké, kuželovité a jasně červené. Jedná se o poměrně novou odrůdu, avšak jednu z nejchutnějších – ideální pro sběr „rovnou do pusy“.
  • Maliník „Rubín“ – jedná se o silně rostoucí keře s velkými a oválně podlouhlými plody. Mají tmavě červenou barvu, chuťově jsou sladce navinulé. Ovoce se hodí do dezertu, k zavařování i mražení. Odrůda je středně citlivá na mráz a odumírání výhonků.
  • Malina „Poranna Rosa“ – jedinečná odrůda s velmi atraktivním žlutým ovocem. Při správném řezu produkuje odrůda úrodu i dvakrát ročně. V červenci na dvouletých výhonech a v září na jednoletých výhonech. Plody jsou velké, kulovité a mají intenzivně žlutou barvu. Jsou velmi chutné, kompaktní a pevné. Po sklizni mají dlouhou trvanlivost. Jde především o dezertní odrůdu, ale hodí se i k domácímu zavařování.
Čerstvé maliny Skrypnykov Dmytro / Shutterstock.com

Díky správnému řezu malin budou rostliny zdravější, dávat lepší ovoce a budou méně náchylné k chorobám. Keře budou vzdušnější, což snižuje riziko plísní a jiných patogenů. Za několik týdnů budete moci pozorovat mladé výhonky, které budou v létě bohatě obsypány plody.

Zdroje: Kupi.cz, Stanislava Erbenová