Čím nahradit mulčovací kůru a textilní folie na zahradě?

Zahradník rozhrnuje mulčovací kůru New Africa / Shutterstock.com

Při hledání efektivních metod, jak se zbavit plevele a zároveň ochránit půdu na zahradě, se můžete setkat s doporučeními na použití mulčovacích kůr a textilních folií. Tyto materiály jsou populární díky své funkčnosti, ale existují také alternativy, které mohou být pro vaši zahradu přívětivější a ekologičtější. Níže jsou uvedeny některé z nejlepších alternativ, které mohou nahradit tradiční mulčovací kůru a textilní folie.

Přečtěte si také

Vynikající pohoštění pro slavnostní příležitosti: Obložené chlebíčky jednoduše zbožňujeme

Proč použít mulčovací kůru a folii?

Mulčovací kůra a mulčovací textilie jsou pro zahradníky velkými pomocníky, kteří pomáhají zlepšit pěstební podmínky a zjednodušit údržbu zahrady.

  • Mulčovací kůra i textilie pomáhají potlačit růst plevelů tím, že zabraňují pronikání slunečního světla k zemi, což je nezbytné pro klíčení plevelů.
  • Tyto materiály pomáhají udržet vlhkost v půdě tím, že snižují její odpařování. To je obzvláště užitečné během horkých a suchých období, kdy je potřeba zalévání minimalizovat.
  • Kůra se postupně rozkládá, a tím dodává půdě organickou hmotu. To může pomoci zlepšit strukturu půdy, zvýšit její schopnost zadržovat vodu a podporovat zdravý růst rostlin.
  • V oblastech se sklonem nebo tam, kde jsou časté srážky, může mulč pomoci zabránit erozi půdy tím, že absorbuje dopad dešťových kapek a snižuje odtok vody.
  • Mulč pomáhá udržovat půdu chladnější v létě a teplejší v zimě, čímž vytváří stabilnější prostředí pro kořenový systém rostlin.
  • Kůra může zlepšit vizuální atraktivitu zahrady tím, že dodává jednotný a upravený vzhled. Navíc může pomoci definovat cesty a záhony.
  • Některé typy mulčovací kůry mohou odradit určité škůdce, kteří by jinak mohli poškodit rostliny.

Mulčovací textilie má podobné výhody jako mulčovací kůra, ale místo toho, že se rozkládá, často slouží jako trvalejší bariéra proti plevelům a erozi. Také může být užitečná pod kůrou pro dodatečnou ochranu a stabilitu.

Detail zahradní cesty s kamennými deskami a mulčovací kůrou Ingrid Balabanova / Shuttestock.com

Levnější a ekologičtější náhrady

Jenomže mulčovací kůra ani textilie nejsou levnou záležitostí, a to hlavně v případě, že máte velkou zahradu. Pojďme se teď tedy podívat na to, jak mulčovací kůru a textilii nahradit.

1. Karton

Karton je vynikající biologicky rozložitelná alternativa, kterou lze použít jako bariéru proti plevelům. Jednoduše rozložte vrstvy kartonu na požadované plochy a překryjte je organickým mulčem, jako jsou dřevěné štěpky nebo kůra. Nicméně je třeba mít na paměti, že karton se může stát úkrytem pro mravence a není vhodný pro použití s anorganickým mulčem, jako je štěrk nebo gumový mulč.

2. Noviny

Další biologicky rozložitelnou alternativou jsou noviny, které lze použít podobně jako karton. Pro efektivní potlačení plevele je potřeba použít více vrstev novin. Tato metoda je vhodná zejména pro zeleninové zahrady a je také velmi dostupná. Je důležité používat pouze černobílé noviny bez lesklých barevných příloh.

3. Juta

Juta je přírodní materiál, který je podobný tradičním textilním foliím, ale je biologicky rozložitelný. Juta dobře propouští dešťovou vodu a vzduch k půdě a postupně se rozkládá, čímž přispívá k zdraví půdy. Nasazení juty může být dražší než karton nebo noviny, ale stále je to levnější alternativa než mnohé syntetické textilie.

4. Povrchové rostliny

Použití povrchových rostlin je jednou z nejúčinnějších přírodních metod kontroly plevele. Rostliny jako plazivý jalovec nebo ajuga tvoří hustý koberec, který brání růstu plevele tím, že blokuje sluneční světlo. Tato metoda je esteticky přitažlivá a zároveň pomáhá k ochraně půdy.

5. Sláma a dřevěné štěpky

Sláma a dřevěné štěpky jsou vynikající organické mulče, které mohou sloužit jako alternativa k mulčovací kůře. Tyto materiály pomáhají udržovat vlhkost v půdě, zabraňují erozi a postupně se rozkládají, čímž obohacují půdu o živiny.

Zdroj: Kupi