Kdo vlastní největší elektra, lékárny a drogerie v Česku?

Prodejna PLANEO v Havířově Mino Surkala / Shutterstock.com

V České republice dominuje několik velkých hráčů v oblasti maloobchodu, zejména v sektorech elektroniky, lékáren a drogerií. Tyto společnosti nejenže poskytují široký sortiment produktů, ale také se vyznačují silným postavením na trhu díky své rozsáhlé síti prodejen a efektivním marketingovým strategiím. Kdo za nimi ale doopravdy stojí?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Není salát jako salát. Tyto suroviny z něj zbytečně udělají kalorickou bombu!

Elektro

Datart

Obchodní řetězec Datart byl založen v roce 1990 Pavlem Slámou, Pavlem Bádalem, Petrem Soukupem a Charlesem Butlerem. Dnes patří mezi přední prodejce elektroniky v České republice a na Slovensku a je součástí skupiny HP Tronic Zlín. S celkem 191 vlastními prodejnami v Česku a na Slovensku má Datart významné postavení na trhu.

Ve skupině HP Tronic drží většinový podíl (65 %) Danuše Hradilová, přičemž společnost spoluvlastní a řídí Daniel Večeřa. Spadají sem také další známé značky jako Eta a Gogen. V období od roku 2000 do roku 2014 byla majoritním vlastníkem Datartu britská firma Kingfisher. Později byl Datart součástí Darty Group.

Okay

Společnost Okay elektro, založená v roce 1994 Jindřichem Životským, pocházejícím z Brna, je uznávaným prodejcem spotřební elektroniky. Jindřich Životský, který je stále majitelem této firmy, rozšířil své podnikání v roce 2012 o akvizici nábytkářského řetězce Jena. Okay elektro dnes provozuje síť 140 kamenných obchodů, rozložených po České republice a Slovensku, a zároveň nabízí široké portfolio produktů prostřednictvím svého vlastního e-shopu.

PLANEO

Řetězec PLANEO, známý pro svou širokou nabídku elektroniky a domácích spotřebičů, je součástí větší obchodní skupiny FAST ČR, a. s. Tato společnost, založená v České republice působí na trhu již od roku 1990 a za tu dobu se vypracovala na jednoho z předních prodejců v oblasti spotřební a telekomunikační elektroniky, stejně jako kancelářského vybavení. Kromě toho, že společnost FAST ČR provozuje prodejny PLANEO, také v 90. letech koupila značku elektroniky SENCOR, která vznikla již v roce 1969 v Japonsku. Do portfolia FAST ČR patří také značky jako SodaStream, Fieldmann nebo Sage.

Společnost FAST ČR založil podnikatel Tomáš Smrčka, který v roce 2009 zemřel. Zdeněk Pech zastupoval dva Smrčkovy nezletilé syny, na něž vlastnictví společnosti přešlo. V roce 2021 podle informací na webu skupiny PPF vstoupila skupina PPF do společnosti FAST ČR, a. s., s 50% podílem. Další podíly drží společnosti EC Investments a Rockaway Capital.

Elektro World

Elektro World je prodejce spotřební elektroniky, který působí v České republice a na Slovensku. Od roku 2014 je součástí slovenské skupiny Nay, jejímž majoritním vlastníkem je Peter Zálešák s podílem 59,65 % a Ján Tomáš, který vlastní 39,77 %. Dříve byla společnost pod britskou skupinou Dixons. V České republice provozuje 40 kamenných prodejen, které nabízejí široký sortiment elektroniky a dalších souvisejících produktů.

Před necelým rokem podepsal HP Tronic, pod který spadá výrobce elektroniky Datart, dohodu o spojení se slovenským Nay, který naopak v Česku vlastní prodejny Electro World. V Česku už transakce dostala zelenou. Podle posledních informací webu Seznam Zprávy mají obchody Electro World projít rebrandingem a přejmenovat se na Datart.

Žena si na notebooku prochází nabídky e-shopů Gorodenkoff / Shutterstock.com

E-shopy

Allegro a Mall

V roce 2021 došlo k významné akvizici na českém trhu e-commerce, když druhý největší tuzemský e-shop Mall.cz odkoupila polská společnost Allegro. Allegro se postupně začíná etablovat i pod vlastním názvem na českém trhu. Před prodejem byl Mall.cz v českých rukou, majoritní podíly držely společnosti Rockaway Capital pod vedením Jakuba Havrlanta, PPF a EC Investments, za nimiž stojí Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. V rámci struktur Mall Group se dříve začlenil i populární e-shop CZC.cz a logistická firma WeDo.

Alza

Ačkoli Alza není tradičním řetězcem, ve výčtu největších obchodníků nesmí chybět. Založil ji Aleš Zavoral pod původním názvem Alzasoft, odvozeným z jeho jména. Forbes pravidelně zařazuje Zavorala mezi nejbohatší Čechy. Akcie Alzy drží společnost L.S. Investments Limited, registrovaná na Kypru. Přestože Zavoral tvrdí, že za společností stojí skupina investorů, bližší informace o skutečném vlastníkovi nejsou dostupné.

Drogerie

dm drogerie

Společnost dm drogerie markt GmbH&Co. KG, německý drogistický řetězec, byla založena v roce 1973 Götzem Wernerem v Karlsruhe. O rok později se stal spoluvlastníkem Günther Lehmann. Později Werner převedl své podíly do nadace, zatímco druhou polovinu firmy nadále vlastní Lehmannova rodina. Expanzi do střední a východní Evropy, včetně České republiky, zajišťuje rakouská dceřiná společnost. České operace jsou řízeny z centrály umístěné v Českých Budějovicích.

Teta a Top drogerie

Skupinu drogerií a lékáren zahrnující sítě Teta a Top řídí společnost PK Solvent. Tuto společnost vlastní Martin Moravec, který byl v roce 2023 zařazen mezi 54 nejbohatších Čechů dle magazínu Forbes, a Radko Graclík. Tyto provozovny poskytují širokou nabídku zdravotních a kosmetických produktů po celé České republice.

Pohled do drogerie Rossmann Radu Bercan / Shutterstock.com

Lékárny

Dr. Max

Lékárenský řetězec Dr. Max je plně vlastněn investiční skupinou Penta Investments. Tato skupina, působící v Evropě, se zaměřuje na různé oblasti včetně zdravotnictví, finančních služeb, výroby, maloobchodu a vývoje nemovitostí. Penta byla založena v roce 1994 a od té doby rozšířila své operace do více než 10 evropských zemí, kde spravuje aktiva v hodnotě přibližně 11,1 miliardy eur k roku 2020.

Dr. Max vstoupil na český trh v roce 2004 a postupně expandoval i do dalších zemí. K roku 2023 se Dr. Max stal druhým největším lékárenským řetězcem v Evropě podle počtu lékáren, s významnými akvizicemi, jako je převzetí Neo Apotek S.p.A. v Itálii, což zahrnovalo převzetí 120 lékáren.

BENU

Na druhé straně BENU, další významný lékárenský řetězec působící především v Evropě, je součástí mezinárodní skupiny PHOENIX group. Tato skupina se specializuje na velkoobchod, maloobchod a distribuční logistiku ve zdravotnictví. PHOENIX group byla založena v Německu a rozšířila se do 27 zemí, což ji činí jedním z největších poskytovatelů farmaceutických služeb v Evropě. Vlastníkem PHOENIX group je německá rodina Merckle.

Rossmann

Rossmann, německý řetězec drogerií, byl založen v roce 1972 Dirkem Roßmannem. Dnes má tento úspěšný podnik více než 4700 poboček rozšířených po devíti evropských zemích a zaměstnává přes 62 000 pracovníků. Na českém trhu působí Rossmann ve spolupráci v rámci joint venture mezi Dirk Rossmann GmbH z Německa a A.S. Watson Group, což umožňuje kombinovat silné mezinárodní zkušenosti s lokálním know-how.

Zdroje: webové stránky jednotlivých řetězců, Seznam Zprávy