Vyrazte do sauny a vaše tělo vám poděkuje! 7 důvodů, proč začít s pravidelným saunováním

Žena v bílém ručníku relaxuje ve finské sauně Leszek Glasner / Shutterstock.com

Relaxace při vysokých teplotách není pro každého – někomu teplo nevyhovuje a po fyzických stránkách nesedí. Pokud však máte štěstí a milujete horko, pak si rozhodně pořiďte saunovou výbavu a zařaďte saunování mezi své pravidelné rituály pro zdraví a psychickou pohodu. Právě posezení v sauně přináší hned několik nezanedbatelných přínosů pro organismus. Přesvědčte se sami.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Benefity saunování

1. Pomůže proti akné

Trápí vás problematická a aknózní pokožka? A zkusili jste už saunu? Pobyt v ní totiž dokonale čistí pleť. Póry uvolní nečistoty a bakterie – a ani černé tečky nemají šanci. Výsledkem pravidelného odpočinku ve vyhřáté sauně je čistá a vyhlazená pleť.

Může za to zdravý proces pocení. Sauna je tak trochu nejen zdravotní či relaxační procedurou. Jde dokonce o takový malý kosmetický zákrok. Pravidelné saunování pomáhá zvýšit hydrataci, čistotu a schopnost regenerace pleti. Akné a celulitida? Nemají šanci.

2. Nakopne imunitní systém

Potřebujete povzbudit imunitu? Pomůže vám sauna. Pravidelné saunování má za následek zvýšení obranyschopnosti organismu. Díky dodržování této pohodové aktivity nebudou mít běžné virózy či nachlazení možnost dobýt vaše tělo – a nejen to.

Žena sedí v sauně Mr. Tempter / Shutterstock.com

3. Pečuje o zdraví srdce

Podle vědců se u milovníků saunování snižuje riziko výskytu kardiovaskulárního onemocnění. Pravidelné pobyty v sauně zlepšují kondici srdce, takže můžete žít déle. Zařaďte proto saunu do svého týdenního plánu. Není nic lepšího, než si ukrást chvíli jen pro sebe. Kromě toho – co je lepší po náročném dni v práci nebo při sportu, než utéct do vyhřáté sauny a vychutnat si příval endorfinů?

4. Zbaví vás stresu

Stres je nezdravý. Je dokázáno, že je častou příčinou mnoha onemocnění. Zapomenout na spěch a uvolnit se ze stresového sevření můžete jednoduše v sauně. Má totiž vliv i na psychické zdraví. Stoupající teploty zvyšují hladinu serotoninu, který povzbudí vaše pocity štěstí.

Navíc se v sauně vyplavují endorfiny podobně jako při fyzické aktivitě, takže ze sauny rozhodně nebudete odcházet s depresí, úzkostí nebo stresem. Naopak. Po sauně zažijete příjemnou spokojenost. A to stojí za zkoušku, co říkáte?

5. Pomáhá zhubnout

Sauna pomáhá nejen s odvodněním organismu, ale také se skutečným hubnutím. Právě saunování je totiž pro tělo něco jako skutečné cvičení. Snižuje se hladina škodlivého cholesterolu, spalují se kalorie a nakopne se metabolismus. Raději se hýbete? Zkuste hot jógu, která probíhá ve vyhřáté místnosti. Spojíte příjemné s užitečným a nejspíš se zamilujete.

6. Zmírní bolesti

Zvýšený krevní oběh může pomoci snížit bolestivost svalů, zlepšit pohyblivost kloubů a zmírnit bolest při artritidě.

7. Zlepší astma

U lidí s astmatem může saunování přinést úlevu od některých příznaků. Sauna může pomoci otevřít dýchací cesty a uvolnit hleny. Předtím než do sauny vyrazíte, je dobré se poradit s lékařem.

Muž nalévá v sauně na horké kameny vodu Adelaides / Shutterstock.com

Rizika saunování

I když saunování může být skvělým způsobem, jak se uvolnit a načerpat novou energii, je opravdu důležité do toho jít s rozvahou a dodržovat určitá pravidla pro vaši bezpečnost. Především je důležité dávat si pozor, abyste se nepřehřáli nebo nevyčerpali zásoby tekutin (čili abyste nedošli k dehydrataci), pokud v sauně strávíte příliš mnoho času.

Máte-li nějaké zdravotní problémy, je klíčové se před pravidelným saunováním poradit s vaším lékařem, vždy dodržovat doporučené časové limity pro pobyt v sauně a věnovat při tom pozornost signálům vašeho těla.

Saunování v těhotenství

Těhotné ženy by se měly vyhnout saunování, zejména v prvním trimestru, protože vysoké teploty mohou zvýšit riziko vrozených vad nebo předčasného porodu.

Žena v sauně pije vodu ze sklenice Pixel-Shot / Shutterstock.com

Do jaké sauny vyrazit?

Máte na výběr hned z několika možností. Jednak můžete vyrazit do veřejné sauny, druhou variantou je pořízení si osobní sauny domů nebo na zahradu. Obojí má své pro a proti, záleží tak na preferencích každého.

Typy saun

Mezi nejznámější typy saun patří finská sauna. Je dřevěná a sušší, s teplotami od 75 do 110 stupňů Celsia. Pobyt ve finské sauně by neměl být delší než 15 minut, poté následuje ochlazení.

Oblíbená je také parní sauna, která má teplotu okolo 60 stupňů Celsia a velmi vysokou vlhkost. Zdravá je také známá infrasauna, která prohřívá organismus prostřednictvím infračerveného záření. Příjemné jsou také její teploty – okolo 45 až 60 stupňů Celsia, které umožňují posezení v kabině i po dobu 40 minut.

Existují však i další typy saun, jako jsou tropická, solná, aromatická a další. Ideální je vyzkoušet více typů a najít si takové teplo, které je příjemné, aby byl relax skutečným odpočinkem.

Dřevěná sauna u jezera, v pozadí hory kasakphoto / Shutterstock.com

Jak často chodit do sauny?

Když už jsme u toho, jak často bychom měli vyrazit do sauny, tak to je trochu jako ptát se, jak často bychom měli jíst zmrzlinu. Většinou záleží na tom, co vám vaše tělo říká a jak se cítíte. Někteří nadšenci saunování vám řeknou, že každodenní saunování je to pravé ořechové, zatímco jiní preferují saunovat jednou nebo dvakrát týdně. Klíčem je najít to pravé měřítko, které bude vyhovovat právě vám a vašemu životnímu stylu.

Pokud jste teprve na začátku své saunovací cesty, začněte pomalu. Jděte do sauny jednou týdně a sledujte, jak vaše tělo reaguje. Pokud se cítíte skvěle a nemáte žádné zdravotní omezení, můžete frekvenci postupně zvyšovat.

Ale pamatujte, klíčové je poslouchat své tělo. Pokud se po saunování cítíte vyčerpaní místo osvěžení, možná to přeháníte s intenzitou nebo frekvencí. Saunování by mělo být příjemnou a obohacující zkušeností, ne zdrojem stresu. Takže si to užívejte, ale s mírou a vědomím toho, co je pro vás nejlepší.

Zdroje: medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com