Kopřiva dvoudomá je plevel, který zahrádkáři na své zahradě neradi vidí. Je odolná a vyplít ji není jednoduché. Až si však přečtete, jak pozitivní má tato rostlina účinky a jak dobře funguje v jarní kuchyni, možná na ni změníte názor. K období Velikonoc navíc kopřiva patří již po staletí.
Velikonoce jsou sice ryze křesťanským svátkem, ale vzhledem k tomu, že je slavíme právě na začátku jara, mnoho velikonočních tradic pochází i z pohanských zvyků našich předků. Na konci zimy se jim vydatné zeleniny příliš nedostávalo. Dobře věděli, že v mladých kopřivách se ale nachází množství životabudičů, kterým dnes říkáme vitamíny, minerály a další blahodárné látky. Věděli jste třeba, že listy kopřivy plnohodnotně nahradí listy špenátu? Jedinečnou vlastností kopřivy je boj s únavou a vyčerpáním organismu. A to se po zimě bude hodit většině z nás! Proto dnes najdeme kopřivu v mnoha jarních receptech, které jsou pro Velikonoce tradiční.
Kupte se slevou Zahradní rukavice Country Side.
Míst, kde najdete kopřivy růst, je v přírodě spousta. Pokud je nemáte ve stinné části své zahrady, hledejte je v přírodě v takových koutech, které méně lahodí oku. Ty má totiž kopřiva nejraději! Najdete ji u plotů, v listech suché trávy nebo v příkopech podél cest. Ideální čas na sběr kopřiv je právě na začátku dubna. Sbírejte hlavně mladé lístky nových kopřiv, starší rostliny v sobě mají již vyšší procento dusičnanů.
Nechcete se při sběru požahat? Chraňte se pro jistotu rukavicemi. Pokud si pak kopřivu chcete uchovat co možná nejdéle, lístky opláchněte, pokrájejte a nechte zamrazit. Tak vám vydrží i déle než do Velikonoc.
Nejznámějším velikonočním jídlem je určitě nádivka. S ní je to trochu jako se svíčkovou – každá rodina má ten svůj osvědčený recept. Někdo přidává více masa, někdo přisype i houby. Všechny ale mají společné množství čerstvých bylinek jako je petrželka, medvědí česnek a právě kopřivy. Jestli nemáte vlastní zahrádku, nezoufejte. Mnohé z nich, včetně kopřivy, dnes už koupíte v supermarketech.
Připravujete-li na jaře sekanou nebo pečeni, jako přílohu si můžete připravit čerstvý salát z kopřiv. Bojíte se spáleného jazyka? Pokrájejte lístky nadrobno nebo je vyválejte válečkem na těsto. Jestli máte i tak strach, můžete je přelít vařící vodou, abyste měli jistotu, že lístky nebudou žahat.
Čerstvou kopřivu můžete využít jak na talíři, tak ve sklenici jako nápoj. Přísun vitamínů vám zajistí oblíbené smoothie, do kterého přidáte čerstvé lístky kopřivy, dochutíte cukrem nebo medem a citrónovou šťávou a podáváte třeba ke zdravé snídani.
Jestli vás nezlákáme ani na spařenou kopřivu ve vylouhovaném čaji, možná uslyšíte na kopřivovou pálenku!