Bobkový list je koření, které se stalo nedílnou součástí středoevropské kuchyně. Jedná se o sušené listy vavřínu vznešeného – Laurus nobilis, který je mimo jiné symbolem vítězství. Víte, jak ho využít v domácnosti?
Bobkový list je znám především jako koření, má však i blahodárné účinky, pro které se využívá po celá staletí.
Obsahuje bílkoviny, vlákninu, hořčiny, glykosidy, alkaloidy, třísloviny, silice, kyselinu listovou i vitamíny, zejména A, B, C a minerální látky, jako jsou draslík, hořčík, fosfor, selen, měď, vápník, zinek či železo. Podporuje trávení a současně zvyšuje chuť k jídlu. Působí antisepticky, protizánětlivě a dezinfekčně a používá se při nemocech a během rekonvalescence.
Jde také o velmi mírné sedativum. Jedna z látek v něm obsažená – eukalyptol – uvolňuje dýchací cesty a pomáhá během relaxace. Na různé jedy působí jako protijed.
Bobkový list dokáže ve formě čaje snižovat hladinu krevního cukru a je vhodný pro lidi s diabetem 2. typu. Pomáhá při revmatických bolestech, artritidě, bolestech kostí, kloubů, zad, krční páteře, kříže i sedacího nervu. Používá se k čištění kloubů i detoxikaci těla od škodlivých usazenin a solí kyseliny močové.
Blahodárně působí také na močový měchýř, kde rozpouští kamínky, pomáhá při trombóze jater, povzbuzuje tvorbu žluči u jater poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv a rozpouští zatvrdliny ve slezině. Účinný je i při dně, migréně a otocích.
Bobkový list lze využít k odpuzení šatních i potravinových molů. Stačí ho dát do skříně s oblečením nebo do spíže s potravinami. Jako okrasný keřík či stromek vypadá krásně i ve vstupních halách, u schodišť a konferenčních sálů, ale také na terase, balkoně nebo v zimní zahradě.
Bobkový list se přidává do omáček, polévek, marinád a použít lze i při pečení masa. Hodí se do svíčkové, rajské i smetanové omáčky nebo ke zvěřině. Využijete ho rovněž při nakládání masa, ryb, hub i okurek a další zeleniny. Během tepelné úpravy je lepší přidat bobkový list až těsně před koncem, jinak mohou mít výsledné pokrmy hořkou chuť.