Rychlé a skvělé pohoštění pro návštěvu, tak to jsou tortilla rolády. Není nic jednoduššího než tortillu potřít pomazánkou, dát na ni šunku, sýr a zeleninu. Stačí zamotat, nakrájet a máte hotovo. Při volbě pomazánky do rolády se meze nekladou, takže můžete pokaždé připravit jinou variantu. Zkuste je pro začátek připravit s pomazánkou z čerstvého sýra!
Tortilla pochází z Mezoameriky (území Mexika a poloostrov Yucatán). Byla tradičním jídlem Aztéků a Mayů. Vůbec první doklady o tortillách máme z doby 10 000 let př. n. l. a původně se připravovaly pouze z kukuřičné mouky.
Evropa se o tortillách dozvěděla díky Španělům, kteří v roce 1519 pronikli do Mexika. Viděli, že tamní domorodci, Mayové, vyráběli tenký kukuřičný chléb. V jazyce Mayů se mu říkalo „laxcalli“ a Španělé mu ve svém jazyce začali říkat „malý koláč“.
Postupem času vznikla i varianta tortilly, která se vyráběla z jemně mleté pšeničné mouky. Ve srovnání s kukuřičnou je tato placka měkčí a mnohem lépe ji můžete rolovat, protože tak nepraská jako kukuřičná tortilla. Na naše tortilla jednohubky je tak úplně ideální.
Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!
Zdroj: Prima FRESH, History of bread