Co jsou jáhly a jak je uvařit? Překvapivě univerzální surovina, po které se v kuchyni jen zapráší

Surové loupané proso na dřevěné lžíci Brent Hofacker / Shutterstock.com

Až příště dostanete chuť na něco jednoduchého, rychlého, dobrého a zároveň i zdravého, sáhněte namísto kuskusu po jáhlách. I když se na ně v jídelníčcích často zapomíná, patří k tradičním českým surovinám. Kromě toho, že jsou přirozeně bezlepkové, obsahují navíc také vysoké množství bílkovin a vlákniny. Připravují se sice o něco déle než kuskus, stojí ale určitě za to!

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Co jsou jáhly?

Jáhly neboli proso seté jsou vedle pšenice a ječmene naší nejstarší a nejtradičnější plodinou. V dnešní době však stojí spíše na okraji – vytlačily je totiž pšenice, rýže a brambory, které si dnes jako přílohy připravujeme nejčastěji. Pro spoustu lidí jsou tak jáhly, kdysi tradiční potravina, paradoxně něčím netradičním, ba dokonce starobylým.

Jsou ovšem skvělé a určitě stojí za to jim v našem jídelníčku vyšetřit trochu místa. Neobsahují lepek, a proto jsou skvělou alternativou kuskusu pro ty, kteří pšeničnou bílkovinu jíst ze zdravotních důvodů nemohou či nechtějí. Jde o univerzální přílohu téměř pro každého, a prospěšné jsou navíc i při problémech s trávením či při cévních onemocněních.

Houbový jahelník
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Houbový jahelník

Houbový jahelník je velmi chutné bezmasé, ale zároveň syté jídlo. Vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, pochutnají si na něm i lidé s bezlepkovou dietou. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná také pro začínající kuchaře. Skvěle chutná teplý i za studena.

Houbový jahelník

Účinky na zdraví

Díky vysokému obsahu železa prospějí při problémech s chudokrevností, zatímco vysoký obsah křemíku posílí vlasy, nehty a zuby. Kromě těchto minerálů v jáhlách najdete také větší množství zinku, hořčíku, fosforu a selenu a v menším množství pak mangan, měď a vápník.

Pokud jde o vitamíny, jáhly jsou bohaté především na ty ze skupiny B, jako je tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxin (B6), kyselina listová (B9) a kyselina pantothenová (B5).

Žena dává jáhly ve sklenici do regálu VH-studio / Shutterstock.com

Jak jáhly skladovat?

Tak jako ostatní obilniny – ve vzduchotěsném obalu a chráněné před vlhkostí. Rozhodně byste neměli připravovat jáhly po datu spotřeby – na obilniny totiž obsahují relativně dost nenasycených mastných kyselin, které snadněji oxidují, což urychluje žluknutí. Trvanlivost nicméně lze prodloužit umístěním do mrazáku.

Jak jáhly chutnají?

To záleží především na tom, s čím je podáváte – pokrmu se totiž přizpůsobí a vytvoří tak harmonický celek, ve kterém nebudou chuťově nikterak vyčnívat. I po uvaření mají podobnou strukturu jako kuskus, ale chutí připomínají spíše quinou, jen s výraznějším oříškovým aromatem.

Jak uvařit jáhly?

Před tepelnou úpravou jáhel je nezapomeňte dobře propláchnout vařící vodou, která odstraní případnou nahořklost – spařte je klidně natřikrát. Nahořklost je pro ně typická a neznalé, kteří je nepropláchnou, může odradit, spařené ovšem chutnají úplně jinak.

Jáhly jako příloha

Jak jsme už zmínili, využít se dají jako vděčná příloha namísto těch běžných, na které jsme v kuchyni zvyklí. K masu místo brambor? Proč ne! Skvělé budou také na „tradiční české rizoto“. Zkrátka to, co byste normálně smíchali s rýží, smícháte s uvařenými jáhlami. A podobně lze nahradit také pšeničný kuskus – mimochodem, právě v něm jáhly bezvadně schováte a díky nim pak bude jídlo zdravější.

Jáhly na dřevěné misce ve tvaru srdce Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Jahelná mouka

Jáhly se dají také pomlít, anebo lze rovnou koupit jahelnou mouku.

  • Ta se například v Indii používá k přípravě tradičních pokrmů, jako jsou indické placky čapátí, naan či tenké placky dosa.
  • Australané zase přidávají jahelnou mouku do některých pekařských produktů, protože jim propůjčí specifickou texturu a chuť.
  • A co třeba takoví Etiopané? Ti nechávají mleté jáhly kvasit a poté z nich připravují placky, které se jmenují indžera.

Pokud byste i vy chtěli nahradit tradiční mouku tou jahelnou, dělejte tak postupně a zkoušejte, jak vám výsledný pokrm bude chutnat. Pokud pečete například chleba, zkuste nahradit jen 30 % mouky, jestliže pečete sušenky, může to být i víc.

Kuskusový salát
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Kuskusový salát

Vyzkoušejte orientální kuskusový salát a potěšte své chuťové i čichové buňky zajímavou kombinací chutí a vůní. Kuskus je plný vlákniny a napomáhá trávení. Tento salát je vhodný jako lehký a snadný oběd i večeře.

Kuskusový salát

Jáhly jako (zdravá) snídaně

To, jak si jáhly připravíte, je jen a jen na vás. Můžete si je uvařit v obyčejném mléku, přidat máslo či jemný rýžový olej (nebo žádný tuk), na doslazení použít cukr, med, umělé sladidlo, protein, banán, datle, sušené hrušky, anebo nesladit vůbec. Do kaše lze také přidat pár lžiček chia semínek a vše posypat čokoládou nebo kakaem. Fantazii se zkrátka meze nekladou, jediným omezením tak může být váš stanovený kalorický příjem.

Recept na jahelnou kaši

  1. Jáhly (40 g) důkladně propláchněte vroucí vodou a vařte v mléce přibližně 15–20 minut. Průběžně míchejte a přidávejte mléko podle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence.
  2. Pokud budete sladit kaši cukrem, přidejte jej až ke konci vaření, ať se vám na dně kastrůlku nepřipálí.
  3. Jáhly ale nemusíte sladit vůbec – bohatě stačí, když je v rámci zdobení pokapete například medem nebo javorovým sirupem.

Jáhly budou po uvaření v mléce sametově jemné a nadýchané. Tato kaše vás rozhodně natolik mile překvapí, že jáhly zařadíte do svého snídaňového či svačinového repertoáru.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, kupi.cz