Detox těla vodou nebo zeleninovými šťávami. Zhubnete a budete se cítit lépe

Žena nalévá detoxikační smoothie do láhve Mariia Korneeva / Shutterstock.com

Lidé se postí z různých důvodů – od víry až po snahu zhubnout. Půst však může být prospěšný všem, jelikož stačí pár hodin až dní omezení a vaše tělo se pročistí. Budete se cítit svěže, odpočatě a plní energie, zmizí únava, pocit nafouklého břicha a možná přijdete i o nějaký ten gram tuku. Jak se správně postit?

Přečtěte si také

Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Detox vodou

Půst pomocí obyčejné vody je vůbec tím nejsnadnějším a nejběžnějším způsobem. Výhodou je, že na něj nepotřebujete nic speciálního, stačí vám voda. Nevýhodou je ovšem velký pocit hladu, který se obvykle stupňuje s počtem hodin, které půst držíte.

Tento druh půstu můžete vyzkoušet držet např. jen osm hodin, ideální je ale 24 hodin, tedy jeden den. Pokud chcete tělu skutečně ulevit, doporučuje se detox těla vodou v délce trvání od 24 do 72 hodin. V případě nejasností kolem půstu konzultujte vše s lékařem.

Tip na nákup:

Pokud se postíte déle než osm hodin, lze pro lepší chuť občas do sklenice přidat pár kapek citronové šťávy. Není nicméně nutné hned kupovat a mačkat čerstvé citrony – postačí vám lisovaná 100% citronová šťáva, kterou koupíte například v drogeriích dm (200 ml za 36,90 Kč) nebo také v Kauflandu (250 ml za 24,90 Kč).

Zeleninové šťávy z mrkve, řepy a salátu Anna Hoychuk / Shutterstock.com

Detox zeleninovými šťávami

Další možností, jak detoxikovat tělo, je určitou dobu popíjet pouze vodu a 100% zeleninové šťávy. Můžete konzumovat také ovocné šťávy, ale těch by mělo být minimum, protože cukr není pro očistu těla vhodný. Detox zeleninovými šťávami můžete vyzkoušet po dobu tří až sedmi dní. V případě pochybností tuto očistnou kúru opět konzultujte s praktickým lékařem.

Jaká zelenina je vhodná pro detox?

  • řapíkatý celer
  • červená řepa
  • kadeřávek
  • brokolice
  • mrkev
  • salátová okurka
  • zelí
  • špenát, mangold
  • zelený ječmen

Zeleninové šťávy popíjejte 100%, odšťavené, bez přidaného cukru. Někteří odborníci také radí, že je dobré, aby si tělo posléze zvykalo na pevnou stravu postupně. Ze začátku (dva až tři dny) byste měli jíst jen čisté potraviny, jako jsou ovoce a zelenina, rýže či kuřecí maso.

Žena pije brčkem vodu z mladého kokosu, který drží v dlaních TBStocker / Shutterstock.com

Detox kokosovou vodou

V poslední době je moderní také očista těla pomocí kokosové vody z mladého kokosu. Kokosová voda je skvělá a na tělo má skutečně pozitivní účinky. Nevýhodou ale je, že v České republice jsou mladé kokosy poměrně drahá záležitost. Proto tuto očistu doporučujeme spíše v zahraničí, například na dovolené v tropickém ráji.

Tip na nákup:

Výhodou je, že pokud se pro očistu kokosovou vodou přece jen rozhodnete, mladý kokos bez problémů koupíte i v ČR. V akci jej seženete zhruba za cenu okolo 50 Kč.

Zdroj: healthline.com, healthline.com