Chyby, které při přípravě smoothie dělá většina z nás. Ingredience a kombinace, kterým se vyhnout

Žena v zástěře stojí v kuchyni u mixéru, v ruce má smoothie a druhou rukou ukazuje palec dolů Krakenimages.com / Shutterstock.com

Smoothie je nápoj, kterému se podařilo téměř vymýtit džusy. Proč jen vymačkávat ovoce a zeleninu, když můžete tyto ingredience použít celé a zajistit tělu jejich výživné hodnoty. Jedná se o velmi zdravý a chutný nápoj. Je možné ho vůbec pokazit? Ano, existuje nespočet kombinací, které vám nejen nebudou chutnat, ale mohou být i nezdravé. Představíme si ingredience a kombinace, kterými své smoothie zaručeně zabijete.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

S experimentováním opatrně

Ořechy, proteinový prášek, bylinky, mléko, tvaroh a další. Někteří lidé si zvykli dát do mixéru vše, co jim chutná, udělat z toho nápoj a ještě mu říkat smoothie. Nikdy nepřipravujte smoothie jako pejsek a kočička. Do smoothie se přidávají všechny možné přísady a mnoho lidí se nebojí experimentovat.

V některých případech není co zkazit, třeba když smícháte hrušky a jablka. Některé kombinace nejsou vhodné, a abyste si nezpůsobili žaludeční obtíže nebo jiné problémy, je vždy lepší inspirovat se prověřenými recepty. Co do smoothie nepatří?

Člověk dává do mixéru avokádo a banán Tijana Simic / Shutterstock.com

Cukr a ingredience, které ho obsahují

Smoothie má být zdravé, a pokud je příliš kyselé, není vhodné řešit to přidáváním cukrů. Ingredience mají být vybrány tak, abyste lahodné chuti dosáhli, aniž byste museli nápoj přislazovat. Dávejte si pozor na následující ingredience:

Pomerančový džus – Džusy se do smoothie nehodí z prostého důvodu, jsou plné přidaného cukru. Jediná sklenička pomerančového džusu může obsahovat i 10–20 gramů cukru. Přilitím džusu jen přidáváte kalorie. Raději vsaďte na 100% ovocné šťávy.

Do smoothie volte vždy bílý jogurt, ne ochucený

Konzervované ovoce – Zavařené mandarinky, meruňky nebo jahody, vše chutná tak sladce. Je to tím, že je toto ovoce zakonzervováno přidáním velkého množství cukru. Konzervovanému ovoci se vyhýbejte, a pokud doma nedokážete dlouho skladovat čerstvé ovoce, vsaďte na zmražené.

Ochucené jogurty – Ta trocha ovoce na dně vypadá nevinně, ale s ovocem nemá často nic společného. Ochucené jogurty jsou obecně plné cukru a do vašeho nápoje nejsou dobrá volba. Pokud chcete dosáhnout krémové konzistence, používejte bílé jogurty nebo řecké jogurty.

Cukr a přírodní sladidla – Med se zdá jako menší zlo, ale stále je plný kalorií. Podobně nebezpečný je agávový sirup, javorový sirup a další sladidla. Sladká chuť se ve smoothie vždy vytváří jiným ovocem, nikoliv sladidly.

Muž se kouká do notebooku, vedle sebe má mixér a ovoce pics five / Shutterstock.com

Nevhodné kombinace

Ovoce – Obsahuje aktivní antibakteriální enzymy, které reagují se vším, s čím jsou smíchány. Kombinujte ho pouze s jiným ovocem. Není příliš vhodné míchat ho s mlékem, jogurty, zeleninou, obilovinami a luštěninami. Ovoce se v kombinaci s jinými skupinami potravin stává toxickým a může vyvolat kožní reakce.

Zelenina – U zeleniny platí jednoduché pravidlo, nemíchejte ji s ovocem, protože vytváří toxické plyny, které mohou vyvolat zažívací potíže, ale i kožní reakce.

Jogurty – Pokud si myslíte, že jogurt je nejlepší s čerstvým ovocem, ne vždy je tomu tak. Některé kombinace mohou být těžké na žaludek, raději zvolte sušené ovoce.

Jde o obecné doporučení. Možná že využíváte některé „nevhodné“ kombinace a vaše tělo je dobře snáší. Co se týče přípravy smoothie, vždy se vyplatí držet receptů, u kterých je jistota, že jsou bezpečné.

Bezpečné kombinace

  • ovoce + ořechové mléko
  • ovoce + sušené nebo čerstvé ovoce
  • zelenina + jogurt
  • zelenina + obiloviny
  • mléko + sušené ovoce
  • jogurt + sušené ovoce
Žena se usmívá a drží růžové smoothie zjuzjaka / Shutterstock.com

Jak začlenit ovoce

Můžete mít jeden druh ovoce nebo podobné skupiny ovoce společně. Například jablka, hrušky, bobule, třešně a jahody by se neměly míchat s jinými skupinami. To samé platí pro kyselé ovoce, jako mandarinka, pomeranč, grapefruit, citron, a dále sladké ovoce, jako je mango aj.

A zeleninové smoothie už jste zkusili? Kupte mrkev v akci

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Jak začlenit zeleninu

Můžete ji tepelně upravit nebo použít syrovou. Co se týče tepelných úprav, měla by být buď dušená, nebo vařená. Zeleninové šťávy jsou novým populárním návykem, ale musí být konzumovány správně, aby nedošlo ke zdravotním komplikacím. Mezi nejbezpečnější patří třeba šťáva z mrkve nebo celeru.