10 způsobů, jak doma využít pečicí papír. Znáte trik s žehlením, leštěním baterií či rozmrazováním?

Žena drží papír na pečení Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Hromadí se vám doma přebytky pečicího papíru, který nestíháte zužitkovat klasickou cestou? Pak je na čase objevit jeho všestranné využití v kuchyni, domácnosti i při úklidu. Máme pro vás 10 chytrých způsobů, jak používat pečicí papír. Jak vás dokáže překvapit při žehlení, balení dárků i potravin, skladování oblečení nebo čištění dřezu?

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Zabrání osychání sýrů a zeleniny

Pečicí papír je účinnou zbraní proti osychání potravin. Můžete do něj zabalit sýry, ovoce i zeleninu, které díky tomu vydrží v lednici déle čerstvé. Stejně tak poslouží jako náhrada za ztracené víčko k různým zavařeninám či marmeládám (stačí kousek papíru upevnit pomocí gumičky kolem hrdla sklenice).

Zabalí svačiny na cesty

Stejně tak využijete papír pro balení svačin. Pokud se bojíte, že se obal během přepravy v tašce či batohu otevře, dejte zabalenou svačinu ještě do krabičky nebo sáčku, případně použijte pro zafixování provázek či kuchyňské gumičky.

Kousky masa proložené papírem na pečení KucherAV / Shutterstock.com

Usnadní rozmrazovaní masa a pečiva

Schováváte do mrazáku nakrájené plátky masa, porcované mleté, rybí filety nebo krajíce chleba? Vložte mezi každý kousek ústřižek pečicího papíru (tak, aby vždy pokryl celou plochu jednotlivých plátků). Až budete potraviny rozmrazovat, snáze od sebe půjdou oddělit, případně si budete moci odebrat pouze určité množství.

Nahradí zdobicí sáčky i trychtýř

Nemáte po ruce zdobicí sáček, nebo se vám s plastovými špatně pracuje kvůli častému vytékání a praskání „ve švech“? Vytvořte si z pečicího papíru kornout a zkuste krémy či polevy nanášet s jeho pomocí.

Kornout obdobně využijete jako alternativu k trychtýři, provizorně zvládne i přelévání hustších tekutin jako jsou například oleje nebo různé omáčky.

Zabrání nepořádku v mikrovlnce i toustovači

Papír na pečení jednoduše použijte namísto poklopu na talíř či mísu s ohřívaným jídlem. Obdobně si jím můžete ušetřit práci s mytím ohřevných plotýnek v toustovačích, sendvičovačích nebo kontaktních grilech –⁠ ať už budete dělat tousty s rozteklým sýrem nebo plátky masa, dejte je mezi dva archy pečicího papíru.

Ušetří balicí papír

Role papíru ideálně poslouží jako balicí papír na dárky. Navíc budete balit podle posledních trendů, které se soustředí na minimalismus, zero waste a přírodní barvy. Univerzální papír lze libovolně dozdobit či domalovat a dárkům vtisknout osobitý vzhled.

Ochrání uskladněné oblečení

Sezónní oděvy (zejména ty oblíbené, kvalitní a drahé) můžete před uschováním do krabic či skříní zabalit do pečicího papíru. Ten zamezí blednutí barev a ochrání materiál, případně zabrání zatržení nitek.

Zabalené triko v krabici s papírem SEE D JAN / Shutterstock.com

Předejde nehodám při žehlení

Papír na pečení se doporučuje používat na oblečení, na kterém se bojíte, že by mohl přímý kontakt s žehličkou zanechat stopy. Kdybyste navíc nechali žár působit o něco déle, jako první se začne pálit papír, a ne váš oblíbený kousek šatníku. Pro jistotu ale vždy nejprve zkuste přežehlit přes pečicí papír malý kousek látky (např. naruby) a až poté přejděte na větší plochy.

Udrží dřez i baterie čisté

Díky speciálnímu povrchu je pečicí papír výborným pomocníkem také při úklidu. Doporučuje se jím například přeleštit (nejprve navlhčeným, poté suchým) chromované povrchy jako jsou vodovodní baterie a kohoutky. Papír vytvoří ochranný film, který předejde tvorbě vodního kamene a rzi.

Vylepší chuť masa a ryb

O Papilotě jste už možná slyšeli –⁠ vytvořená kapsa z pečicího papíru se nejčastěji používá k přípravě ryb, je ale stejně tak vhodná pro pečení masa. Díky kapse zůstane obsah krásně šťavnatý, navíc můžete maso péct v těsném kontaktu se zeleninou a bylinkami (ryby také s citrony), což umožní chutím se dokonale propojit.

Zdroje: southernliving.com, living.iprima.cz