Prádlo z pračky vám nevoní? Zkuste aktuální hit: Parfémy na praní, které provoní oblečení i domov

Člověk čichá k vypranému svetru Krakenimages.com / Shutterstock.com

S aromatickými parfémy na praní se v poslední době roztrhl pytel. A z českých praček pomalu vytlačují aviváže. Slibují totiž mnohem intenzivnější a luxusnější vůně s přetrvávající výdrží. A řeší tak častý problém domácností –⁠ zapáchající či nedostatečně voňavé vyprané prádlo. Jak se s takovými parfémy pere, na co si dát při jejich nákupu pozor a proč jsou tak oblíbené?

Přečtěte si také

Obchodníci bijí na poplach. Krádeže na samoobslužných pokladnách jsou větší problém, než jste možná tušili

Co jsou parfémy na praní?

Silně koncentrované vůně slouží jako náhrada za aviváže. Tyto výrobky se obvykle používají společně s pracím práškem nebo pracím gelem. Za své intenzivní aroma většinou vděčí esenciálním olejům a dalším vonným složkám, které u některých značek opravdu mohou připomínat parfémy z flakonků.

Primárně jsou určené na praní jakéhokoliv prádla namísto aviváže, jejich vůně by ale měla přetrvat i po sušení v sušičce (případně je lze nakapat na ubrousek a ten vložit do sušičky spolu s prádlem).

Poskládané ručníky, dva parfémy Yuriy Maksymiv / Shutterstock.com

V čem se liší od ostatních přípravků na trhu?

Tekuté parfémy na praní mají za úkol intenzivně a dlouhodobě ovonět prádlo (podobně jako kdybyste na něho nastříkali svůj oblíbený parfém), neslouží k odstraňování skvrn nebo ke změkčování prádla. Na druhou stranu je jejich aroma opravdu tak výrazné, že dokáže krásně provonět i celou domácnost a nahradí kdejaký drahý osvěžovač a sprej.

Před pár lety se na trhu objevily populární vonné perličky (jaké nabízí například Lenor, Coccolino, Silan nebo Denkmit), které se sypou přímo do bubnu pračky. Parfémy jsou ovšem tekuté přípravky, které se lijí do nádržky na aviváž. Nikdy by se neměly aplikovat přímo na oblečení, ať už během praní, nebo sušení v sušičce.

Vyplatí se kupovat parfémy na praní?

Záleží, jaké máte ohledně praní cíle. Pokud jste doposud používali aviváže kvůli změkčení tkanin, případně pro zajištění ochrany určitých vláken, pak nemusí mít vonné esence tak dobré účinky. Na druhou stranu, pokud jste aviváž do pračky přidávali zejména kvůli zajištění dlouhotrvající vůně a svěžesti, pak pro vás mohou být parfémy lepším řešením.

Mnohé zákazníky také může z počátku odradit cena parfémů na praní, nicméně na jednu pračku obvykle stačí opravdu jen pár kapek (většina výrobců doporučuje dávkovat 5 ml parfému na pračku, stačí ovšem i mnohem méně), a proto vám balení vydrží poměrně dlouho.

  • Tip: Mnoho značek parfémů na praní nabízí na internetu sety zkušebních vzorků za pár korun. Díky nim zjistíte, zda vám takový způsob praní vyhovuje, případně si najdete svou oblíbenou vůni.
  • Parfémů na praní je dnes na trhu opravdu spousta, k dostání jsou např. od značek Giovani, Puella, Nanolab, Herbow, Dedra, Tesori, to Tap.
Člověk nalévá aviváž do pračky Juraj Kral / Shutterstock.com

Na co se při výběru vůní na praní zaměřit?

V první řadě si ověřte, na jaké prádlo a materiály je vybraný parfém doporučován. Většina výrobců zaručuje, že lze jejich přípravky používat univerzálně, do pračky i sušičky. Pokud však plánujete parfémem osvěžovat i různé choulostivé nebo funkční tkaniny, je dobré si přečíst, zda je na ně daný přípravek vhodný.

Mrkněte také na složení. Ideálně vybírejte takové, které neobsahují příliš chemie, nanolátek, parabenů nebo těžkých kovů.

Určitě se rovněž vyplatí si před nákupem přečíst recenze zákazníků nebo porovnat přípravky nejen z hlediska jejich složení, ale i ceny za jednu prací dávku.

Zdroj: Kupi.cz, Giovani.cz, Puellavune.cz, Nanolab.cz, Herbow.cz, Dedra.cz