Pečené grepy: Sladké i kořeněné variace, které vás dostanou

Polovina pečeného grapefruitu s bylinkami na talířku Brent Hofacker / Shutterstock.com

Pečené grepy jsou výjimečnou kombinací typicky podzimního ovoce a aromatického koření, která se hodí nejen jako zdravý dezert, ale také jako nevšední součást slavnostního menu. V tomto článku najdete recept na grepy upravené čtyřmi různými způsoby – s vůní vanilky, zázvoru, skořice a bylinek. Ať už hledáte sladší chuť nebo něco osvěžujícího, každý z těchto jednoduchých receptů vám nabídne jiný zážitek. Stačí několik surovin a můžete vytvořit jídlo, které si oblíbí celá rodina.

Přečtěte si také

Poloha spánku je důležitá. Spaní na levém boku ovlivňuje pálení žáhy i chrápání, ukázaly výzkumy

Nový rozměr grapefruitu

Pečené grepy mohou být pro mnoho lidí nezvyklou úpravou tohoto exotického ovoce, které je běžně známé pro svou osvěžující, lehce nahořklou chuť. Ale právě pečení v kombinaci s rozličným kořením a sladkými přísadami dokáže chuť grapefruitu povýšit na něco zcela jiného.

Grapefruit, původem ze Západní Indie, byl dlouho považován za ovoce pro osvěžení a dodání vitamínů. Jeho šťavnatá dužina je bohatá na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Historicky jej námořníci používali jako prevenci proti kurdějím a později si našel cestu do různých druhů ovocných salátů, džusů či koktejlů.

Pečené grepy ovšem přinášejí nový rozměr – jejich jemná sladkost se pečením zvýrazní, zatímco koření a bylinky vytvoří harmonii chutí, která je příjemná a překvapivá. V následujících variantách najdete čtyři různé možnosti ochucení – od jemně sladké kombinace s vanilkou a medem až po pikantní variantu se zázvorem a rozmarýnem. Výhodou je, že příprava je rychlá, a díky možnosti přizpůsobení koření si můžete recept upravit přesně podle své chuti.

Pečené grepy na čtyři způsoby – recept

Počet porcí a doba přípravy

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 20 minut

Ingredience

  • 4 ks grapefruitů
  • 9 lžic medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 15 g mandlových plátků
  • 2 cm čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaný (můžete nahradit sušeným)
  • čerstvá snítka rozmarýnu
  • 1 lžička mleté skořice
  • lžička krémového balzamika
  • snítka čerstvého tymiánu
  • špetka muškátového oříšku
  • 30 g pistácií, vyloupané a nasekané
Dvě poloviny pečených grepů na plechu s pečicím papírem Khabieva / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Omyté grepy podélně rozkrojte napůl a odkrojte malé kousky z obou konců, aby každá půlka pevně stála na plechu nebo v zapékací misce.
  2. Varianta s vanilkou: Dvě půlky grepu pokapejte po lžíci medu, zakápněte citronovou šťávou a přidejte několik kapek vanilkového extraktu. Posypte je půlkou lžičky mletého kardamomu, špetkou soli a na závěr přidejte mandlové plátky.
  3. Varianta se zázvorem a rozmarýnem: Další dvě půlky ovoce posypte jemně nastrouhaným čerstvým zázvorem, zakapejte lžící medu a ozdobte snítkou čerstvého rozmarýnu.
  4. Varianta se skořicí a pistáciemi: Na třetí dvojici grepových půlek použijte směs medu, půl lžičky mletého zázvoru, čtvrt lžičky muškátového oříšku, kardamomu a půl lžičky skořice. Nakonec posypte nasekanými pistáciemi.
  5. Varianta s tymiánem a balzamikem: Na poslední dvě půlky grapefruitů naneste směs připravenou z medu a krémového balsamica. Posypte lístky čerstvého tymiánu.
  6. Připravené grepy dejte na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 10 minut, dokud nejsou mírně zkaramelizované.

Jak servírovat pečené grepy

Pečené grepy můžete podávat samostatně jako lehký dezert nebo je doplnit kopečkem řeckého jogurtu, který jejich chuť příjemně zjemní a skvěle se doplní s čerstvým, křupavým pečivem. Pečený grapefruit je nejlepší jako příloha ke grilovaným rybám, masu i sýrům.

Vánoční pomerančová marmeláda
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Vánoční pomerančová marmeláda

Vánoční pomerančová marmeláda je plná ovoce, úžasně chutná a skvěle voní. Nejlépe si ji vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu, výborná bude ale také na palačinkách nebo lívancích.

Vánoční pomerančová marmeláda

Tipy pro vylepšení receptu

  • Při výběru grepů sáhněte po těch, které jsou na omak pevné a mají hladkou slupku. Příliš měkké nebo naopak tvrdé kusy by mohly být přezrálé nebo nedozrálé.
  • Pokud nemáte všechny ingredience, lze recept snadno upravit. Například místo mandlí můžete použít ořechy, které máte k dispozici, nebo vynechat rozmarýn a nahradit ho jinými bylinkami, třeba mátou.
  • Pokud připravíte více porcí, můžete zbytek uchovat v lednici a podávat druhý den. Ovšem nejlepší chuť má grep čerstvě po upečení.

Zdroje: Kupi, Healthline, Verywell Health