Prostřená vánoční tabule s mísou bramborového salátu uprostřed. Každá rodina jej připravuje podle vlastního receptu a jeho složení se tak může lišit. Někde vede uzenina, jinde jablka, čerstvý celer či vajíčka. A podobné je to i s pojivem salátu. Zapomeňte tentokrát na tradiční majonézu a vyzkoušejte zdravější verzi.
Představujeme vám recept na vánoční bramborový salát, po kterém vám nebude těžko. Jeho základ tvoří tradiční brambory, ze zeleniny pak nakládané okurky, sterilovaný hrášek, čerstvá mrkev, cibulka, dále vajíčka, a nakonec rozmačkané avokádo.
Avokádo v salátu funguje podobně jako majonéza. Nádherně ho spojí, takže drží pěkně pohromadě, a navíc mu dodává zajímavou chuť. Kromě toho je avokádo superpotravina – obsahuje draslík, vlákninu, mangan, zinek, železo a spoustu dalších vitamínů. Vyzkoušejte letos náš recept na vánoční bramborový salát a uvidíte, že budete spokojení.
Bez brambor se v salátu rozhodně neobejdete
Vánoční bramborový salát s avokádem
Ingredience:
- 13 středních brambor salátového typu (nikoliv moučné)
- 5 vajec z volného chovu
- 1 větší mrkev (syrová)
- 130 g sterilovaného hrášku
- 3 velké nakládané okurky (+ trocha láku z nálevu)
- 1 střední bílá cibule
- 2 zralá avokáda
- polovina citrónu
- sůl a pepř
Anna Jančevová
Příprava zeleniny na salát:
- Připravíme si 13 středních brambor a uvaříme je ve slupce. Necháme vychladnout, oškrábeme a odložíme stranou.
- Poté natvrdo uvaříme 5 vajec a oloupeme je.
- Větší mrkev omyjeme, oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno.
- Sterilovaný hrášek slijeme a dáme stranou – potřebujeme jej 130 gramů.
- Dále nakrájíme nadrobno 3 velké sterilované okurky, a nakonec také i středně velkou cibulku.
- Avokádo ještě v tuto chvíli nebudeme potřebovat.
Canva
Příprava salátu:
- Oloupané brambory pomocí kráječe na brambory propasírujeme na pěkné salátové kousky, případně je nakrájíme nožem na zhruba centimetrové kostičky.
- Nakrájené je lehce osolíme a přidáme k nim jemně nakrájenou cibulku, kterou zalijeme asi 3 lžícemi nálevu z okurek. Poté do mísy přidáme jemně nastrouhanou mrkev, nakrájené okurky a vše dobře promícháme.
- Nyní do salátu přidáme vejce, která můžeme také protlačit kráječem na brambory, případně nakrájet ručně na asi centimetrové kousky. Salát promícháme.
- Jako poslední přidáme do salátu sterilovaný hrášek. Mícháme jen velmi opatrně, abychom z hrášku neměli kaši. Bramborový salát necháme odležet v chladu (ideálně několik hodin). Pokud se nám zdá málo slaný, ještě dosolíme.
To hlavní nakonec – zdravé avokádo
Těsně před podáváním:
Zhruba 10 minut před servírováním si podélně rozkrojíme avokáda, vydlabeme dužinu a vidličkou ji rozmačkáme na kaši. Lehce posolíme, přidáme šťávu z poloviny citrónu a přidáme navrch salátu. A vánoční bramborový salát je hotový.