Posuňte obalování a smažení ryb i řízků na tu nejvyšší úroveň

Smažený kapr s bramborovým salátem na talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Štědrovečerní večeři si neumí bez kapra představit zhruba dvě třetiny Čechů. Nejčastěji se podává smažený v trojobalu, ale možností přípravy je mnohem více. Jak dosáhnout lahodné chuti i křupavé kůrčičky? A čím tradiční recepty oživit?

Přečtěte si také

Investice do LEGA: Když vám hračka může vydělat majlant

Čerstvý, lahodný a křupavý

Ryby nejlépe chutnají co nejčerstvější. Základem je tedy už správné načasování nákupu. Pokud kapra koupíte s předstihem několika dní, raději ho ještě zamrazte. V lednici by neměl zůstávat déle než několik desítek hodin.

Před samotnou přípravou nezapomeňte rybu důkladně opláchnout a naporcovat. Jednodušší na přípravu jsou podkovy, ale když si dáte práci s filetováním, máte jistotu, že v řízcích bude méně kostí.

Jak se zbavit zápachu rybiny?

Nepříjemného rybího aroma se zbavíte pomocí citrónové šťávy nebo soli, do které ale bude nutné kapra namočit alespoň na 2 hodiny. A podobně funguje také pivo nebo víno.

Smažený kapr s plátky pomerančů a citronů rlat / Shutterstock.com

Jak a v čem obalovat kapra? A co přidat do trojobalu?

Do obalování se pusťte až těsně před smažením, aby směs nenavlhla a byla po opečení krásně křupavá. Do trojobalu můžete po vzoru britských fish & chips přidat do rozšlehaného vejce trochu piva. Naše hospodyňky zase přidávají do mouky trošku prášku do pečiva, aby byl trojobal pěkně nadýchaný. K mouce můžete přidat i oblíbené bylinky a koření nebo oříšky, výsledek bude dokonalý!

Co je to panko strouhanka a jak se vyrábí?

Místo klasické strouhanky zase šéfkuchaři doporučují takzvanou panko strouhanku, díky které bude kapr šťavnatější. Vyrábí se z toastového chleba zbaveného kůrek. Není tedy tak jemná a nasákne méně tuku než klasická verze.

Buďte na obalování letos připraveni

Jak a na čem smažit kapra?

Samotné smažení trvá jen asi 10 minut. Záleží ale na druhu ryby i velikosti jednotlivých porcí. Pozor byste si měli dávat hlavně na otáčení, při neopatrné manipulaci se totiž jemné maso rozpadá. Pánvi se raději vyvarujte, mnohem lepší, pokud se nechcete vzdát smažení na oleji, je pořídit si fritovací hrnec.

  • Fritéza SENCOR SFR 8200SS – má kvalitní nerezové tělo a vnitřní fritovací nádobu s nepřilnavým povrchem. Navíc má jako fritovací hrnec díky funkci Easy to Clean odnímatelné nerezové víko, které tak můžete lépe vyčistit. I nerezovou nádobu je možné mýt v myčce nádobí (SENCOR, 1 799 Kč).
Fritéza SENCOR SFR 8200SS SENCOR

Křupavý kapr nebo řízek bez oleje

Mnohem zdravější způsob, jak si dopřát smaženého kapra bez výčitek, je připravit ho v horkovzdušné fritéze či horkovzdušném grilu, kde si vystačíte jen s minimem oleje. Kapra navíc můžete předem marinovat, aby byl šťavnatější a měl zajímavější chuť.

Malý ale šikovný

Vyměňte smažení v oleji za horký vzduch

Užijte si skvělou chuť bez výčitek, protože přesně taková je příprava vašich oblíbených pochoutek v horkovzdušných troubách. Horkovzdušné trouby využívají důmyslné technologie cirkulace horkého vzduchu s minimem přidaného oleje. Výsledný pokrm je stejně tak chutný, jako by se smažil přímo v oleji, avšak obsahuje mnohem méně kalorií a cholesterolu.

  • Horkovzdušná fritéza PHILCO PHAF 5000 s objemem 5 l, dotykovým ovládáním a LED displejem v kombinaci s 9 fritovacími programy a rozsahem nastavení teploty 80 – 200 °C se řadí tato fritéza mezi jedny z nejlepších (PLANEO Elektro 2 499 Kč).
  • Horkovzdušná fritéza SENCOR SFR 5510BK (SENCOR 4 499 Kč). Fritéza má 5 přednastavených programů, které jsou přehledně vyobrazeny na dotykovém LED displeji. Velkou výhodou je olejový filtr pro redukci zápachu ze smažení a velké okno zajistí, že nebudete muset spotřebič při práci zbytečně otevírat. Součástí balení je i velká sada příslušenství (grilovací klec, fritovací koš, grilovací rošt, grilovací jehla, špízovací jehly a rožeň).
Fritéza PHILCO PHAF 5000 PHILCO

Horkovzdušný gril nahradí až 8 spotřebičů

Horkovzdušný gril 8 v 1 Catler HG 410 s nastavením teploty až do 230 °C spolehlivě nahradí hned několik spotřebičů v kuchyni. Horkovzdušný gril má hned 8 funkcí – horkovzdušné pečení, konvenční pečení, grilování, zapékání, smažení, sušení potravin, pizza, předehřátí. Velký podsvícený dotykový LCD displej v kombinaci s luxusním černým designem a nerezovým povrchem se budou krásně vyjímat v každé kuchyni (PLANEO elektro, 4 790 Kč).

CATLER HG 410 Horkovzdušný gril 8 v 1 Catler

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Pokud připravujete kapra na pánvi, použijte řepkový nebo slunečnicový olej, případně vepřové sádlo. Naopak na másle byste řízky zbytečně připálili. A myslete i na to, že při větším počtu řízků vám jedna dávka tuku nebude stačit.