Bez slepičích vajec si mnoho z nás neumí ani představit snídani. Připravovat je lze na obrovské množství způsobů a každý má ten svůj oblíbený. Ne každý ale ví, jak tyto poklady z kurníku úspěšně skladovat doma tak, aby zůstaly co nejčerstvější po dlouhou dobu. Připravili jsme pro to pro vás pětici tipů, které vám v tom pomohou.
Velké množství ledniček má ve dveřích speciální oddíl, kam lze vejce po jednom nastrkat. Elegantně naskládaná vajíčka bez obalu mohou sice vypadat hezky, avšak mnohem lepší je nechat všechna v původní krabičce z obchodu. Vajíčka tak budou lépe chráněna proti zápachům od ostatních potravin, které by je mohly znehodnotit.
Zároveň jejich vložením do hlavního prostoru lednice místo dveří zajistíte lepší teplotní podmínky – vajíčka potřebují stálou teplotu bez velkých výkyvů a oblast dveří se po otevření nejrychleji zahřívá okolním vzduchem. Ideálně bychom měli vejce skladovat v teplotě 4–8 °C. Přežijí i pokojovou teplotu, takže je nemusíte po nákupu běžet ihned uklízet – po týdnu by se ovšem už kazit začala.
Kupte se slevou Vejce M.
Nejjednodušší způsob, jak zjistit čerstvost vejce, je plovací test. Ponořte vajíčko do sklenice s vodou a pozorně sledujte, co se s ním děje. Vajíčko má v sobě malou vzduchovou kapsu, která se zvyšuje s věkem – pokud tedy po ponoření okamžitě putuje ke dnu, znamená to, že je čerstvé a bez velké vzduchové kapsy.
Vajíčka plovoucí na povrchu mají naopak za sebou již nějakou dobu od snesení a před použitím si k nim pořádně přičichněte – jakýkoliv nelibý zápach je okamžitým signálem pro vyhození do koše.
Jestliže máte doma opravdu velkou snůšku a nevíte co s ní, nemá cenu zbytečně čekat, až se většina vajíček zkazí. Místo toho je raději zamrazte pro použití později. Ne však se skořápkou, to by potom už nebyla použitelná.
Místo toho vajíčka rozklepněte do nádoby vhodné pro zamrazení, rozmíchejte a nádobu označte informací o počtu vajec v ní. Takto vám zásoba vajíček vydrží klidně až rok od zmražení. A pokud je chcete mít oddělená, rozklepněte je po jednom do formy na ledové kostky.
Někdy prostě nemáme sílu spořádat všechny vajíčkové pokrmy, které si doma připravíme. Nevadí. Vajíčka uvařená natvrdo vydrží v ledničce až týden po vytažení z vody. Smažená nebo míchaná vejce mají o něco kratší trvanlivost a měli byste je sníst 3 až 4 dny po vložení do lednice.
Pozor jen na opětovný ohřev míchaných vajíček – nejlepší je pomalu je zahřát na oleji nebo másle na sporáku a postupně odlévat všechnu tekutinu, která se objeví.
Slepice samozřejmě nesnášejí vejce jenom pro naše potěšení – protože ta oplodněná obsahují jejich drahocenné potomky, má stavba a složení vejce důležitou roli. Po snesení se na vejci nachází ochranná vrstva, která pomáhá bránit jeho obsah před bakteriemi a jinými škodlivinami z okolního prostředí. Když tedy čerstvé vajíčko omyjete pod vodou, přijde o tento ochranný povlak a rychleji se zkazí nebo načichne v ledničce.