Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

5 tipů pro milovníky vajíček: Jak je skladovat a kdy už je nesmíte používat?

5 tipů pro milovníky vajíček: Jak je skladovat a kdy už je nesmíte používat?

Bez slepičích vajec si mnoho z nás neumí vůbec představit snídani. Připravovat je lze na obrovské množství způsobů a každý má ten svůj oblíbený. Ne každý ale ví, jak tyto poklady z kurníku úspěšně skladovat doma tak, aby zůstaly co nejčerstvější po dlouhou dobu. Připravili jsme pro to pro vás pětici tipů, které vám v tom pomohou.

Přečtěte si také

Čím nejlépe provonět váš domov. Jsou lepší osvěžovače nebo svíčky?
Čím nejlépe provonět váš domov. Jsou lepší osvěžovače nebo svíčky?

1) Nevytahujte je z obalu

Velké množství ledniček má ve dveřích speciální oddíl, kam lze vejce po jednom nastrkat. Elegantně naskládaná vajíčka bez obalu mohou sice vypadat hezky, ale mnohem lepší je nechat všechna v původní krabičce z obchodu. Vajíčka tak budou lépe chráněna proti zápachům od ostatních potravin, které by je mohly znehodnotit.

Zároveň jejich vložením do hlavního prostoru lednice místo dveří zajistíte lepší teplotní podmínky. Vajíčka potřebují stálou teplotu bez velkých výkyvů a oblast dveří se po otevření nejrychleji zahřívá okolním vzduchem. Ideálně bychom měli vejce skladovat v teplotě mezi 4 až 8 stupni Celsia. Nic se samozřejmě nestane, když vajíčka hned po nákupu  do lednice nedáte, v pohodě přežijí i pokojovou teplotu. Ovšem po týdnu se začnou pomalu kazit. Výhodou obalu je také to, že máte neustále na očích datum spotřeby. Nevýhodou papírových obalů je jejich tendence nasávat vlhkost, kvůli které se může uchytit plíseň.

2) Zjistěte jejich čerstvost plovacím testem

Nejjednodušší způsob, jak zjistit čerstvost vejce, je plovací test. Ponořte vajíčko do sklenice s vodou a chvíli pozorně sledujte, co se s ním děje. Vajíčko má v sobě malou vzduchovou kapsu, která se zvyšuje s věkem. Pokud tedy vajíčko po ponoření okamžitě putuje ke dnu, znamená to, že je čerstvé a bez velké vzduchové kapsy. Vajíčka plovoucí na povrchu mají za sebou již nějakou dobu od snesení a před použitím si k nim pořádně přičichněte. Jakýkoliv nelibý zápach je samozřejmě okamžitým signálem pro vyhození do koše.

3) Můžete je zmrazit

Jestliže máte doma opravdu velkou snůšku a nevíte co s ní, tak nemá cenu zbytečně čekat, až se většina vajíček zkazí. Místo toho je raději zamrazte pro použití později. Ne však se skořápkou, to by potom už nebyla použitelná. Místo toho vajíčka rozklepněte do nádoby vhodné pro uložení do mrazáku, rozmíchejte a nádobu označte informací o počtu vajec v ní. Takhle vám zásoba vajíček vydrží klidně až rok od zmražení. Pokud chcete mít vajíčka oddělená, rozklepněte je po jednom do formy na ledové kostky.

V obalu zůstane vejce déle v pořádku

4) Co s uvařenými vajíčky?

Někdy prostě nemáme sílu spořádat všechny vajíčkové pokrmy, které si doma připravíme. Nevadí. Vajíčka uvařená natvrdo vydrží v ledničce až týden po vytažení z vody. Smažená nebo míchaná vejce mají o něco kratší trvanlivost a měli byste je sníst 3 až 4 dny po vložení do lednice. Pozor na opětovný ohřev míchaných vajíček – nejlepší je pomalu je zahřát na oleji nebo másle na sporáku a postupně odlévat všechnu tekutinu, která se objeví.

5) Vajíčka neomývejte

Slepice samozřejmě nesnášejí vejce jenom pro naše potěšení. Protože ta oplodněná obsahují jejich drahocenné potomky, má stavba a složení vejce důležitou roli. Po snesení se na vejci nachází ochranná vrstva, která pomáhá bránit jeho obsah před bakteriemi a jinými škodlivinami z okolního prostředí. Když tedy čerstvé vajíčko omyjete pod vodou, přijde o tento ochranný povlak a rychleji se zkazí nebo načichne v ledničce.