Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Máte rádi radler? A víte, co vlastně pijete?

Máte rádi radler? A víte, co vlastně pijete?

Pokud existuje na světě něco, co dokáže spojit svět pivařů a nepivařů, potom je to radler. Takový běžný nepivař ocení, že je nápoj v horkých měsících příjemně vychlazený, překvapí jej ta ovocná chuť, sladkost, svěžest a nakonec přijde na chuť i tomu pivu. A pivaři? Ti ortodoxní nad ním ohrnou nos, protože pro ně radler není nic víc než prznění dobrého piva! Ale ti ostatní? Ti si radlera možná i rádi dají, zvláště pak teď v létě.

Přečtěte si také

Jak uskladnit vánoční cukroví, aby bylo čerstvé a vláčné
Jak uskladnit vánoční cukroví, aby bylo čerstvé a vláčné

Kdo radler vymyslel?

Příběh je u každého výrobku důležitý a i radler jeden má. Psal se rok 1922, kdy Franz Xaver Kugler ve své výletní restauraci Kugler Alm nadstavil pivo citronovou limonádou. Vůbec nevěděl, jestli mu výletníci tento mix piva a limonády nevylijí na hlavu, ale neměl prostě zbytí – pivo mu v restauraci docházelo. A tak prý radler vznikl - jako cyklistický máz (Radlermaß). V němčině totiž slovo Radler znamená cyklista.

Jenomže ve skutečnosti je velmi těžké určit, kdo s pivem typu radler přišel jako první. Kohokoli v historii mohlo napadnout smíchat půl na půl pivo s limonádou, jen o tom prostě nebyla nikde zmínka.  

Mimochodem, už jste slyšeli o nápoji shandy? To je vlastně totéž co radler – limonáda smíchaná s pivem půl na půl. Jenomže zmínka o shandy pochází už z 50. let 19. století, tedy z doby, kdy byl Kugler nejspíš ještě „na houbách“. V Británii totiž už v té době smíchali pivo se zázvorovou limonádou a nápoji říkali shandy gaff.

Nejlíp radler chutná na kole

Radler u nás

Původně byl tedy radler mixem piva a citronové limonády, ale dnes existuje spousta příchutí, od tradičního citrónu až po zelený čaj.

U nás s nápadem na výrobu radlera přišla firma Heineken v roce 2002 a dokonce si Radler zaregistrovala jako ochrannou známku (ta byla ale zneplatněna v roce 2014 a dosud se o ni vedou spory).

Jenomže jak se tak zdá, tehdy na českém trhu ještě nebyla pro pivo typu radler příhodná doba, a tak po třech letech byla jeho produkce pro nezájem veřejnosti zastavena. Jenomže za pár let jsme přišli radleru na chuť (možná za to mohou i ta nesnesitelná horka) a i ostatní pivovary začaly radler vyrábět. Dnes je výběr opravdu široký, radler vyrábí velké i malé pivovary a prodává se také pod privátními značkami jednotlivých řetězců.

Test radlerů

Mimochodem, když před dvěma lety dělal d-Test srovnání radlerů a velmi dobře v něm dopadl radler Stephans Bräu Radler z řetězce Kaufland. Ten jako jediný z testovaných výrobků (vedle Stephans Bräu Radler se testoval Litovel černý citrón, Fazzy radler z Tesco, Staropramen Lemon Cool, Zubr Yuzu & Limeta, Gambrinus řízný citrón, Zlatopramen radler original pivo + citrón, Birell nealkoholické osvěžení Polotmavý citrón) neobsahoval glukózo-fruktózový sirup a ani žádná náhradní sladidla.

V d-Testu dopal nejlíp radler z Kauflandu

Co by měl správný radler obsahovat?

Těžko říct, neexistuje žádná tradiční receptura, která by striktně stanovovala, jaké poměry by radler měl mít, kolik alkoholu anebo ovocné složky by měl správně obsahovat, takže toto je zcela na výrobci. Míra alkoholu se u radlerů však běžně pohybuje okolo 2 – 2,5 % (někdy i více, ale nebývá tomu tak často).

Co se složení týče, u klasického piva je to velmi jednoduché – pivo obsahuje jen vodu, ječný slad a chmel, respektive chmelové produkty. Ale radler? Tam je to už složitější, takže laťku budete muset trošku snížit. U radlerů se budete muset smířit i s "éčky".

Éčka v radlerech

S "éčky" to však není tak horké, takže nemalujme hned čerta na zeď.

Radlery obsahují například E300 – Kyselinu askorbovou, což není nic jiného, než vitamín C, který možná konzumujete denně ve formě doplňků stravy (vitamínů) a pak ve zvýšených dávkách, když cítíte, že na vás něco leze. Vedle dalších přídatných látek radlery často obsahují E410 – Karubin, ten má mimo jiné pozitivní vliv na střevní mikroflóru a napomáhá snižovat hladinu cholesterolu. A pak samozřejmě obsahují E290 - Oxid uhličitý, díky němuž jsou v radleru bublinky a který je zdraví naprosto neškodný.

Ovšem vedle neškodných "éček" obsahují mnohé radlery i taková, která už nejsou považována za úplně neškodná. Zmínit na tomto místě můžeme například E120 Kyselinu karmínovou (košenila), kterou obsahují jen některé radlery. Košenila je barvivo, které se získává z těl usušených brouků Nopálovce karmínového. Ve větších dávkách může košenila způsobit u některých jedinců alergickou reakci, astma, kopřivku či sennou rýmu. Mimo to je košenila považována za spouštěč hyperaktivity u dětí. Jenomže v tom pivu jí je opravdu málo, takže se bát nemusíte. Jíme ji ve větších koncentracích v jiných potravinách červené barvy anebo ženy, které milují rudou rtěnku, si ji aplikují zcela běžně na rty.

Vadí vám éčka? Vyrobte si vlastní radler

V dnešní době máme naštěstí každý možnost volby. Pokud vám "éčka" v radlerech vadí, ten kupovaný pít nemusíte. Což takhle vyrobit si vlastní? Vždyť příprava je tak jednoduchá! Smíchejte pivo dle vlastního výběru s oblíbenou limonádou anebo ovocnou šťávou podle poměru, který vám bude sedět. Tadááá, váš radler je na světě!