Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Červené plody a zelené listy jahodového špenátu zcebeci / Shutterstock.com

Co byste řekli na kombinaci špenátu s jahodami? Jíst je společně nemusíte, pěstovat ale můžete. Stačí si na zahradu nebo balkon vysadit nenáročnou letničku zvanou merlík listnatý (či hlavatý) neboli jahodový špenát. Péči o ni zvládnou i začátečníci a z rostliny pak zužitkujete jak červené bobulovité plody, tak listy. Jak si jahodový špenát vypěstovat a jak ho v kuchyni zpracovat a zakomponovat do receptů?

Přečtěte si také

Když vytopíte sousedy, musíte jednat rychle! Jinak hrozí, že si škodu odstraní sám a po vás bude vymáhat úhradu nákladů

Nenáročná a dostupná letnička

Merlík si doma vypěstujete ze semen. Dají se koupit dva podobné druhy. Merlík listnatý (Chenopodium foliosum) nebo merlík hlavatý (Chenopodium capitatum). Oba jsou podobné a jedlé, pouze u listnatého se červené bobule objevují podél celého stonku, u hlavatého tvoří spíše větší uskupení plodů v horní části rostliny.

  • Tip: Semínka koupíte jak na internetu, tak ve vybraných květinářstvích, zahradnictvích a hobbymarketech a supermarketech, které mají stojany s nabídkou semen značek MoravoSeed nebo Nohel Garden.
Plody a listy jahodového špenátu ULD altmedia / Shutterstock.com

Jak jahodový špenát pěstovat?

Semena se vysévají od začátku dubna. Chvíli jim trvá, než vzejdou. Abyste si proto mohli úrody užívat co nejdéle, pusťte se do sázení co nejdříve (semena nedávejte na husto k sobě, ale cca 3 až 5 cm od sebe).

Rostlinu je ideální pěstovat v květináčích nebo truhlících, je proto jako stvořená také na balkony a terasy. I ze zahrady je totiž dobré ji na zimu přenést do světlé místnosti a mít ji například na parapetu. Na záhonech je navíc oblíbenou pochoutkou slimáků.

Nenáročná rostlina má ráda slunce a světlo, občasné přihnojování. V zásadě je ale nejdůležitější pouze pravidelná závlaha. V zemi dorůstá merlík do výšky i přes půl metru (má poměrně hluboký kořenový systém), v květináči bývá nižší.

Zapečená ovesná kaše s jahodami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Zapečená ovesná kaše s jahodami

Zapečená ovesná kaše s jahodami bude skvělou snídaní pro dokonalý start dne. Jestliže si svá rána bez pořádné kaše nedovedete představit, ale zároveň nechcete, aby vás snídaně nudila, vyzkoušejte si kaši zapéct podle našeho receptu.

Zapečená ovesná kaše s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Jak využít červené plody?

Zralé, sytě až tmavě červené plody připomínají svým vzhledem spíše maliny nebo moruše než jahody. Mají sladko-kyselejší chuť, která však není nijak výrazná. I tak je ale můžete uzobávat samostatně syrové, použít jako ozdobu na dezerty, snídaňové kaše a jogurty. Případně je použít do ovocných rozvarů, smíchat s cukrem, dát do zavařenin či buchet (pokud například potřebujete na dort či zákusek pro nečekanou návštěvu kyselejší, červený komponent, ale nemáte po ruce jiné osvěžující ovoce typu rybíz).

Listy a plody jahodového špenátu v misce KashtykiNata / Shutterstock.com

Zpracování listů

Mají velmi blízko k listové zelenině, respektive ke špenátu. Svěží chuť mladých lístků vynikne například v míchaných salátech, v zeleninové obloze nebo jako ozdoba namazaných chlebů a pomazánek.

Starší listy mají výraznější hořkost, proto je lepší je podusit na pánvi stejně jako ty špenátové a podávat jako přílohu k masu, případně jinak tepelně upravit. Například přihodit do smetanových omáček k těstovinám, do nádivek a zapékaných pokrmů.

Pokud tedy máte na zahrádce nebo balkoně ještě místo, zkuste letos jahodový špenát. Semínka koupíte i za cenu do třiceti korun a zeleno-červená rostlina bude hezká nejen na pohled, ale úrodu plnou vitamínů a minerálů zužitkujete do slaných i sladkých jídel.

Zdroj: Magazín zahrada, Dům a zahrada