Rychlý hrníčkový recept na skvělý makovec podle našich babiček

Dílek makovce servírovaný na talířku s lžičkou teatian / Shutterstock.com

Buchty s mákem máme rádi snad všichni. Přenesou nás zpátky do dětství k babičkám, které v našich očích umí péct ty nejlepší moučníky na světě. Dnes jsme pro vás vybrali makovec. Náš rychlý hrníčkový recept na vláčný makovec budete mít do hodiny hotový. Stačí jen smíchat všechny suroviny a šupnout buchtu do trouby. Tak jdeme péct, ať si můžete dát makovec ještě dnes ke kávě!

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

Odkud se k nám mák dostal?

Mák se pěstoval už ve starověku. První důkazy o tom pochází až z doby 10 000 let př.n.l. Původně se pěstoval ve Středomoří a na Blízkém východě. Starověké národy, jako Sumerové, Řekové, Egypťané nebo Římané, ho zužitkovaly pro výrobu oleje, do koláčů, a dokonce z něj vyráběli i víno. Bylo jim samozřejmě známé také opium – například staří Egypťané ho využívali jako sedativum při abscesech a nejrůznějších poraněních, Řekové s jeho pomocí věštili a hojně ho spotřebovali také při orgiích.

Loupáčky s mákem
Čas přípravy: 3 hod 10 min Obtížnost: Náročný

Loupáčky s mákem

Upečte si křupavé loupáky s mákem, které jsme měli rádi už jako děti! Podle našeho receptu to zvládne každý a určitě se u vás doma po makovkách jen zapráší.

Loupáčky s mákem
Maková bábovka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Maková bábovka

Maková bábovka je velmi chutná a vláčná. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá. Stačí pár minut a na stole máte parádní moučník, který si můžete s chutí dopřát třeba k odpolední kávě.

Maková bábovka

Proč jsou Poláci opatrní?

V 8. století se mák zásluhou arabských obchodníků dostal na Pyrenejský poloostrov a jeho pěstování se stalo důležitou součástí obživy tamních obyvatel. Na našem území pak došlo k většímu boomu pěstování máku až v 19. století. Kromě hospodářského využití ho začaly hospodyně přidávat i do moučníků. Na oblíbený makovec a makový závin dnes nedáme dopustit. Ale třeba v Polsku mají k těmto sladkým jídlům výhrady, protože po konzumaci máku v koláčích můžete mít pozitivní test na morfin.

Miska s mákem, ve které je položená dřevěná lžička Alena_Kos / Shutterstock.com

Mouřenín benátský od Rettigové

Ve starých českých kuchařkách nenajdeme recept na makovec. Ovšem nacházejí se zde recepty, které bychom mohli považovat za předchůdce tohoto vláčného moučníku. Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1826 uvádí recept na mouřenín benátský a makový dort. V obou případech šlo o třená těsta. Ve srovnání s dnešními recepty na makovec se do mouřenínu přidávaly navíc kvasnice a citronová kůra, u makového dortu byly i mandle, taktéž citronová kůra a z koření hřebíček a skořice.

Bramborové šišky s mákem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem, známé také jako šulánky nebo šlíšky, patří mezi tradiční české recepty. Bramborové šišky se většinou servírují nasladko, ale můžete je využít i jako přílohu například k pečené kachně. Tenhle sladký pokrm chutná skvěle a v oblibě jej mají především děti.

Bramborové šišky s mákem
Šlíšky s povidly a mákem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Šlíšky s povidly a mákem

Šlíšky s povidly a mákem pochází z kuchyně našich babiček, které tento recept nazývaly ušmúraný regiment nebo také zamazané vojsko. S tímto jídlem se zavděčíte zejména dětem, které milují sladká jídla. Pochutnají si na nich ale i dospělí.

Šlíšky s povidly a mákem

Jak připravit vláčný makovec?

Ingredience na 4 porce

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 1,5 hrnku mletého máku
  • 2 lžíce marmelády
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Jak postupovat?

  1. Smíchejte dohromady všechny sypké ingredience – hladkou mouku, cukr, kypřicí prášek, vanilkový cukr a mák. K této směsi pak přidejte vejce, olej, mléko a marmeládu. Všechno pečlivě smíchejte dohromady.
  2. Plech vyložte pečicím papírem a vylejte na něj těsto.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut. Hotový makovec posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: Kupi.cz, encyklopedie Britannica, Indian spices, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové