Řetězce se více orientují na privátní značky. Projevuje se to v podílu na tržbách, který loni byl více než čtvrtinový

Ruka, která drží lísteček s nápisem Tesco finest Haelen Haagen / Shutterstock.com

Tuzemští zákazníci si oblíbili privátní značky obchodních řetězců. Data totiž ukazují, že podíl privátních značek na celkových tržbách rychloobrátkového zboží se v roce 2023 meziročně zvýšil z 24 % na 26 %. Je tedy zřejmé, že čeští spotřebitelé i loni ve velkém vyhledávali levnější zboží. Právě nižší ceny jsou pro produkty privátních značek typické.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Co jsou privátní značky?

Není divu. Průměrná inflace se za loňský rok dostala na úroveň 10,7 %. I proto se nákupní chování českých zákazníků do určité míry změnilo. Nakupovali méně, vyhledávali slevy i privátní značky. Jde například o Pilos od Lidlu, Boni od Penny, Tesco Value, nebo Albert Basic.

Privátní značka je značka maloobchodního prodejce, který pod ní své produkty nabízí. Kupující tedy takovou značku najdou jen konkrétně u něj. Většina řetězců takové výrobky sama nevyrábí, stojí za nimi jejich dodavatelé, se kterým se dohodne na vlastním vzhledu i názvu. Rovněž platí, že řetězec má možnost ovlivnit recepturu potravin a také výrobu nepotravinových produktů.

Zaměstnanci supermarketu, doplňující zboží Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Nižší cena, vyšší marže

Pro produkty privátních značek platí, že jsou většinou levnější než jiné. Zároveň jsou tyto výrobky pro obchodníky poměrně výhodné, neboť na nich většinou je velmi solidní marže. Zároveň je ale možné konstatovat, že trend v podobě silného rozmachu privátních značek je pro západní Evropu typický, Česká republika tyto tendence v posledních měsících akorát dohání a spotřebitelé si k nim i díky nižším cenám nacházejí cestu.

Data agentury NielsenIQ zároveň ukazují, že v některých oblastech představovaly privátní značky na celkových tržbách i více než třetinu celkového objemu. Konkrétně se jednalo kupříkladu o mléčné výrobky, péči o kojence, kulinářské výrobky nebo produkty péče o domácí mazlíčky.

Stoupl i počet slev

Oproti předchozím létům se navíc výrobky privátních značek loni mnohem více nabízely ve slevách, což mohlo poptávku po těchto produktech rovněž ovlivnit. Ještě v roce 2021 byla jen třetina privátních značek ve slevě, ale loni už to bylo téměř 60 %. Je tedy zřejmé, že marketingová strategie obchodních řetězců se na privátní značky orientuje stále víc.

Řada obchodních řetězců navíc přichází se stále novými privátními značkami, z nichž mnohé se tváří prémiově. Jde kupříkladu o značky jako Tesco Fines nebo Globus Gold. Nabízí je za vyšší cenu a slibují, že zákazníkům bude odměnou vyšší kvalita i chuť. Netýkají se navíc už jen potravin, ale rozšířily se třeba i do drogerie. Někteří obchodníci si na privátních značkách dokonce postavili svou obchodní strategii, typickým příkladem je třeba Lidl.

Zdroj: Mediaguru