Hledáte zajímavý valentýnský dárek? Darujte srdíčkovou voskovku, která vydrží roky. Jak ji pěstovat?

Rostlina ve tvaru srdce v květináči Songyos Ruensai / Shutterstock.com

Přemýšlíte, co dát své drahé polovičce na Valentýna? Někdy stačí i maličkost. Zejména pokud bude obdarovanému dělat radost dlouhé roky. Třeba jako srdíčková voskovka. Tato nenáročná pokojovka je nápaditou dekorací, která vám s trochou péče dlouho vydrží, někdy dokonce i vykvete. Jak se o tuto rostlinku správně starat a jak si ji vlastnoručně vypěstovat z řízků?

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Co je vlastně srdíčková rostlina zač?

Jedná se o zasazený list hoja voskovky (Hoya kerrii). Ty přírodě běžně rostou jako popínavé liány, v domácnostech se pěstují jako rozvětvené sukulentní rostliny. Velmi často se ale prodávají také jako jeden jediný list, který připomíná srdíčko a jako zamilovaná dekorace svým tvarem lépe vynikne.

Pokud je list dobře zakořeněný (ideálně i s kouskem stonku), chová se jako běžná pokojovka a může dále růst. Nemusíte se proto bát, že by chvíli po darování musel letět do koše. Právě naopak.

Krásně kvetoucí hoya Sweetheart s listy ve tvaru srdce Supratchai Pimpaeng / Shutterstock.com

Kde srdíčkovou voskovku koupit?

Po celý rok bývají k dostání v kamenných i internetových květinářstvích nebo zahradnických centrech, v období před svátkem sv. Valentýna na ně můžete občas narazit i v rámci dočasné nabídky květin a rostlin supermarketů či hypermarketů.

Zasazené samostatné srdíčkové listy Hoya kerrii voskovek se obvykle prodávají za cenu kolem 150 až 250 korun (záleží na velikosti rostlinky, přibaleném květináči apod.). Pokud vám cena přijde za jeden malý lístek příliš vysoká, můžete si mnohdy za stejnou cenu pořídit i několik řízků k zakořenění a zkusit si vypěstovat rostlinek více. Případně se po nich poptat v různých lokálních pěstitelských a swapovacích skupinách na sociálních sítích a internetových fórech.

  • Tip: Zamilovaný dárek můžete pojmout tak, že jedno srdíčko voskovky darujete druhé polovičce a jedno si symbolicky ponecháte pro sebe. Oba tak budete mít svou rostlinu jako vzpomínku.

Jak pěstovat srdíčkový list voskovky z řízků?

Řízky buďto koupíte, dostanete, nebo si je odříznete přímo z rozvětvené rostliny (šikmým řezem i s kouskem stonku). Poté se nechávají ve vodě nebo písčité půdě s pravidelnou zálivkou zakořenit. Tento proces může urychlit a zefektivnit tzv. stimulátor růstu, který koupíte v podobě prášku či roztoku v květinářstvích a zahradnictvích. Voskovkám všeobecně vyhovují dobře propustné, sušší, písčité substráty s dostatečnou drenážní vrstvou.

Rostlina v květináči Paladin12 / Shutterstock.com

Jak se o list voskovky starat?

Nejlépe jí bude na světlém stanovišti v místnosti s pokojovou teplotou nad 15 °C. Neměla by stát na přímém slunci, v průvanu nebo přímo nad topením.

Stejně jako ostatní sukulenty nepotřebují její dužnaté listy příliš velkou zálivku, vodu jí dopřejte až substrát úplně vyschne a přebytečnou vodu slijte. Pokud hodně topíte a máte doma sušší vzduch, můžete ji čas od času osvěžit rosením.

Skořicová srdíčka
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Skořicová srdíčka

Sladká skořicová srdíčka se skvěle hodí jako netradiční snídaně s nádechem romantiky. Jejich příprava nezabere příliš mnoho času a výsledek je naprosto luxusní.

Skořicová srdíčka
  • Tip: Přemokřenou voskovku poznáte podle žlutých a gumových listů, žíznivou zase podle scvrklých a změklých.

Vegetační období voskovek je od jara do podzimu, v této době se také mohou přihnojovat. Pokud má koupené či zasazené srdíčko dobrý kořenový základ s kouskem stonku, může se vám časem rozvětvit nebo dokonce vykvést. Není to ovšem pravidlem a někomu prostě zůstane jen dlouhé roky jako pěkný zelený lístek.

Zdroje: iprima.cz, kupi.cz