Zjistěte, jak správně pečovat o sukulenty

Různé druhy sukulentů na zahradě Simon Tang / Shutterstock.com

Sukulenty patří mezi nejpopulárnější pěstované rostliny, které rostou kromě Antarktidy na všech kontinentech. I když se například aloe vera používá ke konzumaci a léčbě, většina sukulentů se využívá pro okrasu. Jde o mimořádně odolné rostliny, které rostou na suchých místech po celém světě a díky své odolnosti si je oblíbili i lidé, kterým většinou rostliny uhynou. Sukulenty se pěstují jak uvnitř, tak i venku. I když není náročné je pěstovat, je vhodné mít na paměti několik základních znalostí, abyste měli jistotu, že se jim u vás bude dařit.

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Co je sukulent?

Tyto rostliny jsou typické svými dužnatými listy, ve kterých dokážou zadržovat až 95 % vody. Někteří si myslí, že jsou sukulenty typické jen pro pouště a místa s malým množstvím srážek, ale lze je nalézt i ve vysokohorských podmínkách.

Zatímco většina rostlin získává vodu z půdy, sukulenty často prospívají i tam, kde je voda jen v podobě mlhy nebo rosy. Nabízí se v mnoha podobách a zahrnují stovky druhů rostlin. Obecně se označují jako rostliny uzpůsobené k zadržování vody. Jejich pěstování je i populárním koníčkem a používají se s oblibou jako dekorace skalek, kde jsou díky svým masitým listům nepřehlédnutelné.

Tři různé sukulenty v květináčích za oknem bulbuli / Shutterstock.com

Tipy, jak pěstovat sukulenty

Jaký substrát na sukulenty použít?

Ať už jim připravujete půdu sami, nebo je koupíte vysazené v květináči, pamatujte, že potřebují vlhkost, ale nesnáší přebytek vody. Buď si můžete koupit hotový substrát pro kaktusy a sukulenty, nebo si můžete vytvořit vlastní. Není to nic těžkého, stačí smíchat zeminu s pískem a kamínky. Tím vám vznikne dokonale porézní směs, kde se bude sukulentům dařit nejlépe.

Ulovte si svůj kousek zeleně v akci

Kupte se slevou Sukulent.

Porovnat slevy

Jak často sukulenty zalévat?

Na rozdíl od některých jiných trvalek jsou požadavky na půdu a zalévání minimální, dařit se jim bude, i když je budete občas zanedbávat. Jelikož rostou na suchých místech, nevyhovuje jim podmáčená půda, a tudíž byste se měli vyvarovat častého zalévání. Nejlepším řešením je zasadit je do nádoby, která nabízí dobrou drenáž, nebo vybrat vhodné místo na zahradě, které příliš nepromokne.

Sukulenty zalévejte během vegetačního období přibližně jednou týdně, ale mezi zavlažováním nechte půdu kolem nich úplně vyschnout. V chladnějším období je vhodné zalévat ještě méně. Nejlépe uděláte, když si připravíte zavlažovací plán a budete sledovat, jestli se jim při dané frekvenci zalévání daří.

Jak o sukulenty pečovat?

Kromě správné půdy a zavlažování potřebují sukulenty k přežití ještě dvě věci, slunce a hnojivo. Většina druhů vyžaduje každý den alespoň 68 hodin plného slunce. Co se týče hnojení, přihnojujte je na jaře. Použijte vyvážené hnojivo se stejným podílem dusíku, fosforu a draslíku.

Záběr na přesazování sukulentu Christina Siow / Shutterstock.com

Jaké jsou další požadavky sukulentů?

Ještě než si sukulent pořídíte, zjistěte, do jakých podmínek je určený. Některým se bude skvěle dařit na vaší zahradě, některé tropické druhy ale preferují teplejší klima. Tropické druhy je vhodné pěstovat v interiéru nebo je dávat ven jen v teplých měsících. Některé druhy se vám také mohou rozrůstat a bude potřeba je sestříhat nebo přesadit na místo, kde budou mít více prostoru.

Vnitřní a venkovní pěstování

Ať už je pěstujete venku na skalce, nebo doma v květináči, můžete si pohrát s jejich skladbou, a vytvořit tak impozantní mozaiku, která bude pastvou pro oči. Zatímco u jiných rostlin můžete být zvyklí na vysoké květináče, sukulenty lze pěstovat i v nízkých nádobách, ale vždy by měly mít drenážní otvory, aby mohla odtékat voda od kořenů. Při pěstování na zahradě je vhodné volit spíše nízko rostoucí druhy.

Péče o sukulenty v interiéru je velmi nenáročná, ale musí být pravidelnější. Umístěte je na místo s jasným přímým slunečním světlem a zalévejte je, až když jejich půda vyschne. V závislosti na vlhkosti ve vašem domě to může být každý týden, každé dva týdny, nebo dokonce jen jednou za měsíc. Abyste určili správný plán zavlažování, prvních několik měsíců sledujte půdu kolem své rostliny a podle její vlhkosti stanovte vhodné zalévání. Řada sukulentů je oblíbená u zahradních architektů, kteří je používají i na vertikální zahrady nebo zelené střechy.

Nezapomeňte na pravidelnou zálivku

Jakmile jednou s pěstováním sukulentů začnete, většinou vás začne bavit natolik, že budete jejich sbírku rozšiřovat. Pokud jste zaneprázdnění a nemáte čas se denně starat o rostliny, sukulenty jsou pro vás jako stvořené. Navíc se nemusíte se obávat, že by vám během dovolené uhynuly.