Horké dny: Jak se zdravě ochladit, aby tělo nemělo šok?

Muž se chladí u ventilátoru Studio Romantic / Shutterstock.com

Konečně léto! Období prázdnin a dovolených, dlouhých vlahých večerů, pohody a času stráveného s rodinou a přáteli. Má však i své nevýhody, například nepříjemné tropické teploty, které mohou způsobit spálení pokožky a přehřátí organismu. Právě proto bychom v létě měli dodržovat pár pravidel, která nás před horkem ochrání. Přinášíme vám tipy a triky, jak se v létě ochladit a vyhnout se teplotním šokům.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

V horku pobývejte ve stínu

Ačkoli nám léto svědčí psychicky, není asi třeba zmiňovat, že tropické teploty příliš nesvědčí lidskému organismu. I pro zdravého jedince je horko zátěž, natožpak pro osoby trpící vysokým tlakem či problémy se srdcem. Proto je důležité dodržovat několik opatření.

Pokud je to možné, v horkých dnech raději pobývejte ve stínu, a to zvláště v pravé poledne. Platí to speciálně pro starší osoby a malé děti, které jsou k přehřátí ještě náchylnější.

Pijte vlažnou vodu nebo teplý čaj

V létě také co nejdůsledněji dodržujte pitný režim. Nejlepší je čistá voda, jejíž doporučené množství je přibližně 30 až 40 ml na kilogram hmotnosti. Muž o váze 80 kilogramů by tedy měl vypít přibližně 2 až 3 litry tekutin. Vodu pijte postupně, nejlépe jednu sklenici každou hodinu, aby měl organismus čas ji vstřebat.

Nápoje je také dobré pít vlažné nebo teplé. Při pití ledových nápojů musí totiž náš organismus vynaložit značné úsilí na to, aby nápoj ohřál na naši tělesnou teplotu, a při tom se dále zahřívá. Takové ochlazování je tedy kontraproduktivní.

Žena pije z PET lahve vodu Me dia / Shutterstock.com

Pravidelně ochlazujte celé tělo

To samé platí o studené sprše, která organismu může způsobit šok. Pro ochlazení raději použijte vlažnou vodu. Zchladit se můžete také pravidelným omýváním rukou až po lokty či otíráním tváře navlhčeným hadříkem. Příjemné ochlazení přinese i rozprašovač na květiny, kterým si můžete osvěžit obličej a dekolt.

Organismus také příjemně ochladíte, pokud si do kbelíku nebo jiné nádoby natočíte vodu s ledem a do ní si namočíte nohy. Ledová voda se navíc v horku bude postupně odpařovat a krásně ochladí a zvlhčí vzduch.

Ložnice s otevřeným oknem v noci Vasilyev Alexandr / Shutterstock.com

Větrejte v noci a zatahujte žaluzie

Pokud nepatříte k těm šťastlivcům, kteří mají doma klimatizaci, budete se muset spolehnout na jiné způsoby ochlazení. Jednoduchým řešením je pořídit domů ventilátor, který teplý vzduch rozvíří a alespoň trochu vám v horku uleví. Před větrák můžete postavit lahev se zmrzlou vodou, a vytvořit tak provizorní klimatizaci.

V případě, že větrák nemáte, můžete do oken pověsit mokré záclony či závěsy. Co se týče větrání, vždy střídejte otevírání oken na stinné straně bytu, případně větrejte brzy ráno nebo až po setmění. Následně okna vždy zavřete a zatáhněte žaluzie, aby příjemná teplota v bytě vydržela.

Spěte na zemi a oblékejte přírodní materiály

Vedro je v létě nepříjemné také během spánku. Není nic horšího než se ukládat ke spánku v dusné ložnici a v noci propotit dvě pyžama. Odložte proto přikrývky a spěte jen pod prostěradlem nebo úplně odkrytí. Zapomeňte na syntetické materiály, kůže potřebuje dýchat, a to jí zajistí 100% bavlna, len nebo hedvábí. To platí i co se týče oblečení.

Pokud je vedro i tak nesnesitelné, nechte jednou postel prázdnou a ustelte si v kuchyni nebo na chodbě na zemi, zkrátka tam, kde se drží chlad.

Rodina jí ovoce a zeleninu na zahradě Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Ochlazení v podobě ovoce a zeleniny

Náš organismus potřebuje v létě ochlazovat i pomocí jídla. Na těžké a mastné pokrmy v horkých dnech zapomeňte, raději se zaměřte na lehká a osvěžující jídla a sezónní plodiny, jako jsou červený meloun, borůvky, jahody, okurky nebo ředkvičky.

Příjemně vás osvěží čerstvé mléčné výrobky, ovoce a zelenina, saláty, ale i pokrmy z luštěnin, jako jsou červená čočka a cizrna, či obilovin, jako například bulgur nebo quinoa. Troubu nechte vypnutou, vařte raději jen rychlá jídla na sporáku, uspořádejte venkovní grilování nebo se spokojte se studenou večeří.

Zdroje: Lidovky.cz, Novinky.cz, iDNES.cz