6 užitečných vychytávek pro kempování. Ušetří spoustu místa a zajistí pod stanem pohodlí

Dva lidé sedí před stanem Jacob Lund / Shutterstock.com

Stanování v kempu, na festivalech nebo v přírodě už dávno neznamená odevzdat se na několik dní pravěkým podmínkám. V obchodech každým rokem přibývá nejrůznějších praktických pomocníků i šikovného vybavení, které pobyt ve stanu usnadní a zpříjemní. Vybrali jsme pro vás pár tipů na levnější i draží vychytávky, o kterých jste možná ani nevěděli, že existují. Ale které se zaručeně se mohou hodit.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Reflexní šňůrky ke stanu

Projít v noci stanovým městečkem může být kvůli všudypřítomným nataženým kotvícím lankům pěknou opičí dráhou. Vyměňte si u svého stanu klasické šňůrky za reflexní, luminiscentní či fluorescenční (cena sady 4 kusů obvykle začíná na 400 Kč). Díky nim svůj stan ve tmě vždy najdete, navíc předejdete riziku, že o něho vy nebo někdo cizí zakopne.

Univerzální mycí přípravek 5v1

Pokud v krosně pokaždé přehodnocujete každý centimetr a gram výbavy, pak oceníte univerzální mycí přípravky, které vám v zavazadlech ušetří místo za minimálně pět samostatných lahviček s tekutinami. Univerzální (někdy též „all purpose“) mýdla jsou ideální do kempu, na turistiku, stanování, výpravy do divočiny nebo cesty letadlem a využijete je k umývání těla i vlasů, ovoce a zeleniny, špinavého nádobí nebo praní oblečení.

Rodina svačí před stanem wavebreakmedia / Shutterstock.com

Ponožkoboty

Není nad to se po celém dni v pevných botách (nebo mokrých po sjíždění řeky) převléct do suchých. Jenže komu by se v krosně chtělo tahat se dvěma páry? Naštěstí existuje tato skvělá vychytávka (nejen) na večery do kempů, běhání po loukách nebo na pohyb po stanových městečkách na festivalech.

Ponožkoboty mívají gumovou zpevněnou podrážku, takže s nimi můžete klidně vyrazit i do lesa nebo na štěrkovou cestu, zároveň jsou ale prodyšné, velmi skladné (srolujete je i do kapsy) a dají se jednoduše vyprat. Pár většinou pořídíte za něco přes tisíc korun.

Samonafukovací karimatky

Doby tahání a šlapání pump, nebo dokonce nafukování vlastním dechem po celodenním výšlapu, jsou naštěstí už dávno pryč. U samonafukovacích karimatek stačí odšroubovat ventilek a vzduch se dovnitř doslova sám nasaje. Po složení navíc bývají lehké a kompaktní, takže mnohdy zaberou méně místa než běžné nafukovací matrace nebo klasické karimatky. Jejich nabídka je na trhu už poměrně široká, pro jednu osobu se vejdete i do ceny 500 až 600 Kč.

Turistické a kempingové sprchy

Pro občasné použití úplně postačí závěsné solární sprchy, které lze snadno srolovat a přenášet, navíc je výhodou jejich nízká pořizovací cena (začíná na 150–250 Kč za vak o objemu 20 až 40 l). Existují také o něco dražší solární sprchy s nožní pumpou, které není potřeba zavěšovat.

Cestujete-li autem, pak můžete zvážit pořízení mobilních cestovních sprch pro napájení do auta (12 V) s elektrickým čerpadlem. Napojují se ke kanystrům či vodním vakům (při nákupu vždy ověřte, zda je součástí balení, či nikoliv) a jejich cena začíná na 600–800 Kč. V kempu nebo přírodě je využijete nejen k rychlé očistě těla, ale také k osprchování domácích mazlíčků, opláchnutí špinavého nádobí i k umytí vašeho auta nebo jízdního kola.

Muž se sprchuje z vaku BublikHaus / Shutterstock.com

Silikonové nádobí

V krosně i v autě vám díky „harmonikovému“ skládacímu provedení ušetří spoustu místa, zároveň si v něm díky kovovému dnu bez problému uvaříte na kempingových vařičích kompletní jídlo. K dostání jsou outdoorové silikonové kotlíky, hrnce, pánve i konve na vodu a čaj. Pro servírování jídla a nápojů potom v nejrůznějších velikostech silikonové skládací misky, talíře, hrnky i kelímky.

Tip: Co dalšího se ještě může hodit?

Podle typu dovolené a podmínek do kterých jede, zvažte, zda se vám do bagáže nevejde ještě některá z následujících užitečných věcí, které se často zapomínají doma. Hodit se může:

  • kousek textilní lepicí pásky (duct tape),
  • lahev na vodu s filtrem,
  • pevná pončová XXL pláštěnka (pod kterou v případě vydatného deště schováte i krosnu, případně ji použijete jako plachtu na stan nebo sezení),
  • multifunkční nářadí,
  • čelovka (využijete i jako světlo do stanu) nebo kempingová svítilna,
  • solární panelová nabíječka,
  • šňůra na prádlo,
  • skládací kompaktní alumatka (na sezení, pod karimatku i jako izolace v případě chladných nocí).

Zdroj: Redbull.com, Realcamplife.com, autorka textu