Vyznáte se v řetězových pilách? Poradíme, jakou vybrat a na co si dát pozor

Řezání větví motorovou pilou bogdanhoda / Shutterstock.com

Víte o tom, že první řetězová pila byla vynalezena a patentována už před více než 100 lety? V roce 1918 s ní přišel jeden kanadský mlynář a od té doby se intenzivně pracovalo na jejím zdokonalování, aby mohla usnadnit práci se dřevem lidem po celém světě. Dnes už má kvalitní řetězové pily k dispozici každý, ale ne každý ví, jak je správně vybírat a na co si dát pozor. Jejich nabídka je opravdu široká a před nákupem byste si měli dvakrát rozmyslet, jestli vybíráte vhodný model.

Přečtěte si také

Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Elektrická nebo benzínová?

Čím by měla být vaše pila poháněna? Elektřinou nebo benzínem? Rozdíly jsou velké.

Elektrické pily: Jsou nejlevnější a vhodné zejména na řezání palivového dřeva u domu a prořezávání dřevin na zahradě. Výhodou je tichý chod a minimální nároky na údržbu. Jsou ovšem méně výkonné než benzínové a překážkou je pochopitelně kabel, který představuje i bezpečnostní riziko.

Motorové pily: Pokud potřebujete pilu ke své práci nebo řežete pravidelně velké kusy dřeva, není nad čím přemýšlet. Tyto pily jsou velmi výkonné a samozřejmě přenosné. Nepřekáží vám u nich kabel, ale vyžadují neustálou údržbu. Jsou také nejhlučnější a obvykle nejdražší.

Akumulátorové pily: Kombinují výhodu elektřiny a mobility. Ačkoliv se neustále zdokonalují a jsou stále výkonnější, jejich výkon není příliš velký, a tak se hodí spíše na drobné práce a prořezávání stromů na zahradě. Stejně jako u elektrických pil, i tyto jsou tiché a levné. Baterie lze snadno měnit, takže se hodí na místa, kde není přístup k elektrickému zdroji.

Řezání stromu řetězovou pilou Nataliia Melnychuk / Shutterstock.com

Výkon a velikost

Mnoho lidí automaticky volí pily s dlouhou lištou, ale neuvědomují si, že pila dokáže rozříznout i kmen o dvakrát tak velkém průměru než je délka její lišty. Pokud vám stačí pila s délkou lišty 30 cm, nepotřebujete zbytečně těžkou pilu s metrovou lištou. Výkon se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 1 000 do 5 000 W, neboli od 1 do 5 kW.

  • Pily s výkonem kolem 1 kW a délkou čepele do 40 cm jsou vhodné na řezání drobnějších větví, prken a slabých kusů dřeva.
  • Pokud hledáte univerzálního pomocníka na zahradu, na sezónní řezání palivového dřeva a na hobby využití, optimální volbou jsou pily o výkonu 2–3 kW a délkou lišty do 50 cm.
  • Pily s výkonem nad 3 kW a délkou lišty nad 50 cm jsou určené spíše pro dřevorubce, lesníky a další lidi, kteří se profesionálně věnují práci se dřevem.
Chystáte si dřevo na zimu?

Důležité je myslet i na váhu – práce s příliš těžkou pilou vás vyčerpá, myslete proto i na své fyzické možnosti. Pokud s ní budete manipulovat jen jednou rukou, je třeba vybrat model, který je k tomu ergonomicky vhodný. Lze narazit i na speciality, jako jsou tyčové řetězové pily, které vám umožní ořezávat stromy bez nutnosti použít žebřík.

Muž řeže kládu motorovou pilou Olivkairishka / Shutterstock.com

Zahraniční značka, anebo česká?

V oblasti řetězových pil je mezi profesionály velmi známá německá značka STIHL, švédská značka Husqvarna a italská značka Oleo-Mac. Ačkoliv je mnoho dřevorubců řadí mezi pomyslný vrchol a spojují si je s vysokou kvalitou, i v České republice se můžeme pochlubit kvalitním výrobcem tohoto sortimentu.

Česká značka Fieldmann si za dobu své existence vysloužila pověst výrobce, který nabízí zboží v perfektním poměru ceny a kvality. Ačkoliv zní název německy, jde o společnost, která byla v tuzemsku založená v roce 2010. Jde o ideální cenový střed, u kterého víte, že nepřeplácíte, ani příliš nešetříte.

A co se zbytky dřeva?

Za výhodné ceny můžeme doporučit 3 základní druhy:

  • Elektrická řetězová pil Fieldmann FZP 2025-E za cenu 2 499 Kč
  • Lehká akumulátorová pila Fieldmann FZP 70805-0 za cenu 3 999 Kč
  • Benzínová řetězová pila Fieldmann FZP 5816-B za cenu 3 499 Kč

Značek motorových pil je mnoho, ale důležité by pro vás mělo být i to, jestli je vám k dispozici servis v případě, že by se vám pila poškodila.

Řetězová pila Fieldmann Fieldmann

Bezpečnostní rizika při používání řetězové pily

Abyste se vyvarovali nepříjemnému či vážnějšímu úrazu, dodržujte několik opatření. Na co se při práci s řetězovou pilou zaměřit?

  • Stavba pily a bezpečnostní prvky: Kvalitní pila by měla mít pevnou rukojeť s protiskluzovým povrchem a ergonomický tvar, aby se vám s ní dobře pracovalo. Důležitá je brzda řetězu – ta v případě zpětného rázu téměř okamžitě zastaví jeho pohyb, což z ní činí skvělý bezpečnostní prvek. Také by zde mělo být snadné postranní utahování řetězu.
  • Údržba: Pravidelně pilu čistěte, skladujte ji na suchém místě a používejte olej na její promazání. Dále napínejte řetěz a dbejte na to, aby nebyl tupý, následně je potřeba ho naostřit. Kontrolujte také, jestli u pily není prasklý kryt řetězu nebo jiné části.
Připravte svoji zahradu
  • Bezpečnost při práci: Základem je ochrana smyslových orgánů. Uši si chraňte pomocí špuntů nebo sluchátkových chráničů, na oči využijte ochranné brýle nebo obličejovou masku. Důležitá je i kvalitní a pevná obuv, která neklouže, a rukavice s protiskluzovou úpravou. Pokud prořezáváte větve nad sebou, zvažte pořízení ochranné helmy.

Řetězové pily se nejčastěji používají pro kácení, prořezávání stromů a řezání palivového dřeva. Stále více lidí je používá i v dílně nebo k uměleckým účelům. Ať už si chcete ze špalku vyřezat stoličku nebo připravit topné dřevo na zimu, vyplatí se poradit s prodejcem, který dokáže adekvátně vypomoct.