Jak na barvení oblečení přírodním způsobem? Zkuste obarvit látku zelím, rozmarýnem nebo kurkumou

Několik látek obarvené různými barvami Inthemood / Shutterstock.com

Bílé tričko je klasika, která by neměla chybět v žádné skříni. Jeho nevýhodou je ale fakt, že zářivá barva moc dlouho nevydrží. Sepere se, zežloutne nebo zešedne, a především je na něm vidět každá skvrna. Naštěstí ale existuje možnost, jak takový ne zrovna sněhobílý kousek i nadále nosit. Zkusili jste už někdy tričko doma obarvit? A teď nemyslíme koupenými barvami z drogerie, ale tím, co běžně míváte doma v kuchyni. Pokud ne, přinášíme vám pár tipů.

Přečtěte si také

Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Přírodní barviva se hodí na bavlnu

Než se pustíte do barvení samotného, je dobré vždy zjistit, z jakého materiálu je kousek oblečení vyroben. Přírodní materiály jako je bavlna či len absorbují barvu lépe, s materiály syntetickými (polyester nebo třeba umělé hedvábí) může být občas problém. S přírodními barvivy je to také většinou tak trochu experiment, ne každá rostlinka, slupka, ovoce nebo zelenina v sobě obsahuje stejné množství barviva, a tak vždy záleží na konkrétní situaci, jaký poměr zvolit. Obecně také platí, že přírodní barvy nebývají tolik intenzivní, jako ty kupované, a tak vytváří jemnější odstíny a tlumené tóny.

Jednotlivé potraviny a jejich barevný odstín ve skleničce rock-the-stock / Shutterstock.com

Jak to funguje?

Každý přírodní materiál má svá specifika, ale pro většinu platí, že barvivo se musí nejprve „rozpustit“ v horké vodě, do které se přidá nějaké mořidlo (látka, která poté pomáhá vázat barvu na vybraný kus oblečení/látky). Nejčastěji to bývá ocet, sůl nebo třeba jedlá soda. Poté se vše nechá louhovat. Nálev se nechá vychladnou, přecedí se, aby se odstranily zbytky přírodního materiálu a je hotovo. Barva je připravena. Pojďme se ale podívat na jednotlivé návody.

Růžová z modrého hroznového vína

Stačí je stará silonová punčocha nebo ponožka, do které dáte kuličky vína, zalijete horkou vodou, přidáte zhruba 2 lžíce obyčejné kuchyňské soli a tričko necháte v nálevu pár hodin louhovat. Intenzita barvy bude záležet na množství použitého hroznového vína a době, po jakou bude tričko v nálevu odpočívat.

Ke každému barvení si pořiďte ocet v akci

Červená, nebo žlutá? Díky kurkumě zvládnete obojí

Každý ví, že kurkuma vám zajistí neodstranitelné žluté zabarvení. Někdy žádoucí, jindy nikoli. Pokud k tomuto koření ale přidáte ještě jedlou sodu, máte zajištěnou krásně zářivou červenou barvu. To je kouzlo, že? Bude vám opět stačit jen nějaká nádoba (ideálně z inertního materiálu – sklo nebo kov, aby na něm barva také nezůstala), do které dáte tričko, posypete kurkumou, zalijete horkou vodou a na závěr přisypete balíček jedlé sody a vše pořádně promícháte.

Použít můžete, jak čerstvý kořen kurkumy, který oloupete a nastrouháte, tak i klasické sypké koření. Snadněji se bude pracovat s kořením, protože se ve vodě zcela rozpustí. Nastrouhaný kořen sice vodu krásně obarví, ale před použitím budete muset nálev přecedit a až poté do něj tričko ponořit.

Červeně a žlutě batikovaná látka a na ní miska s kurkumou PernikGaya / Shutterstock.com

Žluto zelené kouzlo rozmarýnu

Když už jsme u té žluté, tak tu vám zajití také čerstvé větvičky rozmarýnu. Nečekejte ale zářivě žlutou, nýbrž tlumený tón s nádechy zelené. Postup je opět velmi jednoduchý. Potřebujete horkou vodu, rendlík, kuchyňskou sůl a pár snítek čerstvého tymiánu. Z toho připravíte nálev, do kterého vložíte kousek oblečení, který chcete obarvit.

Červené zelí na mnoho způsobů

Skvěle pro účely barvení funguje také červené zelí. Opět stačí velmi málo. Nakrájejte zelí na tenké proužky a spolu s tričkem vše zalijte horkou vodou, která pomůže uvolnit barevný pigment. Fialová barva je na světě.

  • Tip: Pokud přidáte ještě pár lžic bílého octa, odměnou vám bude krásně zářivá růžová.

A že nutně potřebujete modrý odstín? Pro zelí to není problém. Místo octa přidejte do horké vody pár lžic jedlé sody a máte hotovo. Ale nečekejte zářivě modrou, tímto spojením vznikne spíš barva modrozelená či světlá tyrkysová.

Díky listům eukalyptu získáte oranžovou

Eukalyptus známe spíš pro jeho léčivé účinky a svěží vůni. Ale poslouží vám skvěle i při domácím přírodním barvení látky. Lístky stačí jen zalít horkou vodou a do nálevu ponořit kus oblečení, který chcete obarvit a pořádně promíchat.

Citron? Neobarví, ale pomůže odstranit zaprání

Každému se určitě stalo, že vám v pračce s bílým prádlem zůstal nějaký skrytý barevný kousek a místo bílého oblečení jste pak vytáhli narůžovělé kousky. I na toto má příroda řešení. Obarvené oblečení lze dát do hrnce s vroucí vodou, přidat k němu pár plátků citronu a sůl a pár minut nechat povařit.