Seznam nejhorších dárků, které byste nikomu neměli kupovat

Zklamaná žena s narozeninovým dárkem Dean Drobot / Shutterstock.com

Zajisté budete souhlasit s tím, že vybírání dárků není nic snadného. Čím méně danou osobu znáte, tím více se výběr komplikuje. Většina lidí se snaží být originální, a to často nedopadá dobře. Existují dárky, které jsou zcela nevhodné, nemusí být obdarované osobě k užitku, a dokonce ji mohou urazit nebo ponížit. Jsou případy, kdy je lepší nekupovat vůbec nic než vybrat věc, která je zcela špatná. Představíme si ty nejhorší dárky, které můžete vybrat.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Jaké dárky jsou nevhodné?

  • Produkty pro péči o vzhled – Některé produkty v péči o vzhled mohou danému člověku naznačit, co se vám na jeho vzhledu nelíbí. Pořídit někomu břitvu na obočí, sprej na nohy, krém na celulitidu nebo osvěžovač dechu není vůbec dobrý nápad.
  • Adrenalinové zážitky – Když darujete tandemový seskok, let rogalem nebo let balónem člověku, který nemá rád výšky, vystavíte ho jeho největší noční můře. Takové dárky bývají drahé a málokdy dokážou potěšit.
  • Keramika – Darovat vázu, hrnek nebo porcelánové sošky je strašná volba. Dotyčný si v daný moment ihned představí, jak se mu na daný předmět chytá prach nebo jak ho vyhazuje do koše.
  • Popelník – Někdo kouří, tak mu darujete popelník – a nejlépe ve tvaru plic nebo lebky, abyste mu při každé cigaretě naznačili, jak ho jeho zlozvyk pomalu zabíjí. Toto opravdu ne.
Žena se zklamaně dívá do krabice, muž vedle ní rozhazuje rukama fizkes / Shutterstock.com
  • Domácí mazlíček – Když si vezmete do ruky krabici s dárkem a uslyšíte z ní funění, pravděpodobně se vám na chvíli zastaví srdce a začnete přemýšlet nad tím, jestli je to morče, který vám rozkouše kabely u televize, nebo štěně, o které se budete muset celé roky starat proti své vůli.
  • Pivní dárky – Víte, že je tchán alkoholik? Proč mu nekoupit tričko s pivem, čepici s pivem a nejlépe také pivní ponožky, aby každý viděl, že ze všeho nejraději „nasává“. S těmito dárky proto opatrně.
Dobrou kávou nic nezkazíte
  • Použité věci – Na poslední chvíli nevíte, co koupit, a tak darujete něco, co už máte doma a nepoužíváte to? Chyba – na dané věci bude zajisté poznat, že není nová, a vy si tak uděláte akorát ostudu.
  • Náboženské dárky – Dát svatý obrázek, Buddhu, krucifix na dveře nebo i velkou náboženskou sochu, to by zajisté věřícího potěšilo. Ale žijeme v Česku a tady je téměř každý ateista.
  • Roláky a svetry – Téměř nikdo nenosí roláky a objemné svetry zaberou velkou část šatní skříně, takže z nich bude jen skvělá potrava pro moly.
  • Hudební nástroje – Nejlépe darovat hlučné hudební nástroje dětem, které žijí v městském bytě, aby mohli utrpení snášet nejen rodiče, ale i sousedé.
  • Kuchyňské náčiní – Možná, že přijde vhod, ale váleček nebo sada škrabek na brambory jen málokomu vykouzlí úsměv na tváři.
  • Erotické dárky – Někomu přijde vtipné darovat čokoládové přirození, nafukovací pannu nebo erotické pomůcky. Mnoho lidí se však urazí. Takové dárky jsou vhodné pouze mezi partnery, pro přátele i příbuzné jde o faux pas.
  • Poukázka na plastickou operaci – Zní to zvláštně, avšak je to častý dárek, který dávají především muži ženám. Možná vám to přijde jako dobrý nápad, ale první věc, která jí proletí hlavou, je to, že už se vám nelíbí.
  • Vtipné spodní prádlo – Slipy s medvídkem, tanga pro muže, svítící boxerky nebo heavymetalové kalhotky? Může to vypadat zajímavě, ale dotyčný si takové prádlo oblékne obvykle jen jednou, pokud vůbec.
Kvalitní víno vám ostudu neudělá
  • Nevhodné knihy – Darovat knihu člověku, kterého neznáte, je velmi špatné. Někdy je to špatné i tehdy, když ho znáte. Dát single kamarádce knížku o tom, jak přežít samotu, to ji zajisté nepotěší. Často si ji z donucení přečte jen proto, aby se zbavila vašich neustálých dotazů, jestli už ji konečně přečetla.
  • Věci pro přežití – Darujete multifunkční karabinu, náramek pro přežití, sadu pro rozdělání ohně v divočině nebo zálesácký nůž člověku, který se nikdy nepodíval ani do lesa? Takové dárky často končí v šuplíku, dokud neupadnou v zapomnění.
  • Trička s nápisy – Ne každý je exhibicionista a vtipná trička mohou někoho pobavit, mnoho lidí si je ovšem oblékne maximálně doma.
  • Nejlepší tatínek, maminka, bratr, šéf... – Zajisté jste si všimli sošek, medailí nebo pohárů s těmito nápisy. Jsou často velké, výrazné a každý doufá, že si takový kýč vystavíte na místo, kde bude všem na očích.
Žena si zaskočeně prohlíží vánoční dárek od svého partnera Sebastian Gauert / Shutterstock.com
  • Nábytek – Mnoho lidí je velmi citlivých na to, jak si zařídí byt. Někomu se líbí retro, vintage, feng-šuej nebo třeba Art deco. Když tedy dotyčnému koupíte drahou skříň, lampu nebo jiné vybavení, které se stylově zcela nehodí do stylu daného interiéru, dárek ho zřejmě nepotěší.
  • Přívěsky na klíče – Dospělý člověk má obvykle dostatek klíčů na to, aby při jejich nošení cítil celou jejich váhu. Pořízení jakýchkoliv přívěsků na klíče tudíž často končí tím, že se nikdy nepoužijí nebo dotyčnému pouze zvětšují objem a hmotnost jeho klíčů.
  • Obraz – Pokud možno co největší obraz, aby bylo utrpení obdarovaného co největší. Obrazům a plakátům se vždy vyhýbejte, nikoho nepotěší a často skončí na záchodě.
  • Dietní dárky – Kniha o hubnutí, přípravky na hubnutí, kurzy na hubnutí, nebo dokonce stahovací oblečení. Neexistuje horší způsob, jak někomu sdělit, že je obézní a měl by s tím něco dělat.

Dostali jste už nějaký nevhodný dárek, který není v našem seznamu? Podělte se o své zážitky do komentářů.