Nevíte, co s vejci po Velikonocích? Vyrobte si tu nejnadýchanější vajíčkovou pomazánku

Chléb s vajíčkovou pomazánkou a vejcem Martin Rettenberger / Shutterstock.com

Nadšení koledníci vám domů přinesli dvacet vařených vajec a vy nevíte, co s nimi? Není lepší chvíle na vajíčkovou pomazánku než pár dnů po Velikonocích. Stejně jako recept na bramborový salát, i recept na tradiční „vajíčkovku“ se v každé rodině předává z generace na generaci. Pokud žádný takový nemáte nebo chcete změnu, vyzkoušejte náš recept.

Přečtěte si také

Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Suroviny

Velikonoce jsou za námi a v lednicích mnoha domácností čekají na svou chvíli vykoledovaná vařená vejce. Co teď s nimi? Možná přišel čas vyzkoušet recept na vajíčkovou pomazánku, po které se budete olizovat.

Receptů na „vajíčkovku“ je v kuchařkách a na internetu bezpočet, všechny jsou však sestaveny podle stejného klíče. Základem jsou samozřejmě vejce, druhou nejdůležitější složkou je nějaký pomazánkový základ, ať už je to máslo, tavený sýr, čerstvý sýr či měkký tvaroh. Pomazánku pak můžete dochutit kořením a bylinkami, případně přidat další suroviny pro ozvláštnění.

Ušetřete na ingrediencích

Jak správně uvařit vejce?

Při vaření vajec naměkko nebo na hniličku se neobejdete bez stopek. Chcete-li pevný bílek a tekutý žloutek, jde o vteřiny. Příprava vejce natvrdo sice nevyžaduje takovou alchymii, i v tomto případě je však třeba dodržet pár pravidel. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Vložte vejce, která mají pokojovou teplotu, a vařte je přesně 9 minut. Poté je okamžitě slijte a do hrnce natočte ledovou vodu, která zajistí, aby se vejce přestala vařit a nebyla vysušená a drobivá.

Pomazánka z vajec na krekru, na špičce nože a ve skleněné dóze Maslova Valentina / Shutterstock.com

Postup

Trik je v důkladném tření

Protože většina receptů na vajíčkovou pomazánku čítá pouze čtyři suroviny, pro bezchybný výsledek je třeba věnovat o to více času a péče přípravě. Jen tak lze dosáhnout dokonale hebké a nadýchané konzistence. Aby bylo možné pomazánku kdykoli vyndat z lednice a ihned namazat, je potřeba, aby byl její základ snadno roztíratelný. Toho lze dosáhnout důkladným třením pomazánkové složky, která je poté lehčí a nadýchanější.

Dochucení

Šmrnc své pomazánce dodáte lžící plnotučné nebo dijonské hořčice. Jinak ji stačí dochutit pouze solí a pepřem, případně přidat oblíbené bylinky. Chybu neuděláte s hladkolistou petrželkou, koprem ani bazalkou, vajíčkové pomazánce ale nejvíc sluší pažitka. Pokud máte odvahu trochu se odvázat s kořením, zkuste přidat ještě špetku sladké papriky, kajenský pepř nebo kari koření.

Přizdobte svůj pokrm trochou zeleně

Vyzkoušejte netradiční suroviny

Klasika je klasika, ale občas není na škodu vyzkoušet něco nového. Zkuste proto tentokrát přidat do klasického receptu něco netradičního. Do pomazánky můžete nastrouhat sýr, ředkvičky, mrkev nebo přidat opečenou slaninu, kyselou okurku, šalotku či kapii. Ti nejodvážnější se pak mohou pustit do experimentování s uzeným lososem, ančovičkami či červenou řepou. Přestože jsou některé kombinace více než netradiční, možná vás mile překvapí.