Co s vajíčky, která vám zbyla po Velikonocích a jak dlouho vydrží uvařené vejce?

Různé pochutiny vyrobené z vajec Martina Lancingerová

Barvení a zdobení vajec je jednou z hlavních velikonočních tradic. Jak ale s nadbytkem vajec pak naložit? Víte, kolik času vám vůbec zbývá na jejich zpracování? A jak je vejce skladovat, aby vydržela? Máme pro vás hned několik tipů! Tak pojďme na to.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Jak dlouho vydrží uvařené vejce?

Pokud máte jistotu, že se uvařené vejce nedostalo mimo chladničku na déle než dvě hodiny, může vám ve skořápce v lednici vydržet týden až deset dní. V opačném případě se jej snažte spotřebovat do tří dnů.

Vejce, které jste už oloupali a nenašli pro něj využití, zabalte do potravinové fólie a zavřete do dózy. Takto by vám mělo vydržet do druhého dne. Vejce, které bylo do dvou hodin od uvaření schované v lednici, by oloupané a zabalené do fólie a dózy mělo vydržet 3 dny.

Barevné kraslice v košíku a kolem něj Jag_cz / Shutterstock.com

Kolik vajec můžete denně sníst?

O zdravotních benefitech a rizicích spojených s konzumací vajec se dočtete v článku Mýty a pravdy o vejcích. Zjednodušeně lze říct, že konzumace v průměru 2 vajec denně prospívá organismu. Může však činit problémy lidem s narušeným metabolismem tuků.

Nenechte si ujít

Kde všude se dají využít vejce natvrdo?

Univerzální potravina, jako jsou vejce, si najde místo v mnoha chutných a jednoduchých jídlech. Vyzkoušejte některá z nich.

Saláty

Nejtypičtější lahůdka, kterou si řada Čechů dopřeje nejen po Velikonocích, je vajíčkový salát s majonézou. Ať už jako součást obložených chlebíčků anebo jen tak k večeři – vajíčkový salát je zkrátka klasika, která nezklame. Uspokojí i příznivce zdravějších pokrmů, protože majonézu může skvěle suplovat zakysaná smetana. Nabízí se i varianta dresinku z tvarohu a jogurtu, případně žervé. Perfektní chuť vyladíte vynikající hořčicí a bylinkami.

Vzhledem k perfektním výživovým vlastnostem jsou vejce skvělou vložkou do salátů, o poznání lehčích než je ten tradiční český bramborový s majonézou, a proto jimi nešetřete ani v různých zeleninových salátech. Dobře to vajíčkům ladí zejména s baby špenátem a rukolou. Do salátu můžete přidat i kousky opečených brambor, dokřupava pečenou cizrnu anebo česnekové krutonky. Ze zeleniny se hodí ředkvičky, mladé hráškové lusky nebo brokolice.

Pomazánka z vajec Martina Lancingerová

Pomazánky

Jemné žloutky využijte jako základ pro pomazánku. Rozmačkejte je například s čerstvým smetanovým sýrem nebo tvarohem, pažitkou, citronovou šťávou, přidejte nakrájené ředkvičky a promíchejte s najemno pokrájenými bílky. K ochucení ještě použijte další bylinky, čerstvě mletý pepř, hořčici či bylinkové pesto.

Tip: Vejce se skvěle hodí především k avokádové pomazánce.

Sendviče

Zmiňované kombinace můžete využít pro sestavení chutného sendviče. S vejci bude dobře ladit i tuňák, díky němuž do jídla dostanete ještě více bílkovin.

Plněná vejce na talíři Martina Lancingerová

Plněná vejce

Delikatesa, která ozdobí obložený talíř a nabudí k chuti i samostatně – řeč je o plněných vejcích. S náplní si opravdu můžete vyhrát. Vejce stačí rozkrojit podélně na poloviny a vyndat žloutek. Ten poté rozmačkejte vidličkou a pusťte se do ochucování. Nejprve musíte žloutek spojit do jednolité směsi. K tomu použijte hořčici (vynikající je i její medová varianta), tvaroh, smetanový sýr nebo třeba avokádo.

K ochucení použijte včetně bylinek například sušená rajčata, jarní cibulku, olivy nebo parmezán. Ozdobte kouskem ementálu nebo nivy, uzeným lososem či kaviárem, šunkou, bylinkami včetně sezónního medvědího česneku, sezamovými semínky apod.

Ušetřete na surovinách

Vejce místo masa

Koprová omáčka je typickým příkladem, kdy se maso hodí vyměnit za vejce. To je také skvělým doplňkem různých indických kari a čočkového dhálu. Pokrájenými vejci můžete doplnit i rýžové nudle se zeleninovou směsí připravené na asijský způsob. Anebo se pusťte do skotských vajec, kde vejce vyplňuje „dutinu“ uprostřed masových koulí. Kdo má rád mleté maso, určitě využije vejce i v sekané pečeni.