Jak správně skladovat a následně zužitkovat zbylé žloutky?

Ruce oddělují vaječné žloutky od bílků iva / Shutterstock.com

Připravovali jste jídlo, které vyžadovalo pouze bílky, a nevíte, co se zbylými žloutky? Ať už vám zůstal pouze jeden, nebo větší množství, máme pro vás pár šikovných tipů, jak je upotřebit. Existuje totiž celá řada pokrmů, do kterých se hodí pouze tato část vajíčka. Poradíme vám také, jak žloutky správně skladovat, aby vám v lednici vydržely co nejdéle čerstvé, případně jak je zakonzervovat na delší dobu.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Jak využít žloutky v kuchyni?

Podobně jako vejce celá, nabízí i samotné žloutky nepřeberné množství způsobů, jak je do jídel přidávat.

Vyžaduje si je mnoho těst na sladké i slané lahůdky, do některých pokrmů se přidávají dokonce syrové, a pokud vám dojde inspirace, vždy se z nich dá připravit rychlá a jednoduchá pomazánka, omáčka nebo krém do zákusků.

Slaná jídla se žloutky:

  • holandská omáčka
  • domácí majonéza
  • špagety carbonara
  • tatarský biftek
  • těsto na těstoviny
  • polévky, do kterých se na závěr přidává syrový žloutek (např. česnečka, kulajda apod.)
  • žloutková pomazánka s máslem, hořčicí a cibulí
Tatarský biftek se žloutkem matthewjohn5539 / Shutterstock.com

Sladká jídla se žloutky:

Nákupní tip: Potřebujete-li do pečení větší množství žloutků, ale nechtějí se vám kvůli tomu rozdělovat čerstvá vejce, v obchodech můžete koupit tekuté pasterované žloutky – většinou v nápojovém kartonu nebo v plastové lahvi. Seženete je na internetu, ve velkoobchodech i ve většině supermarketů.

Žloutkové řezy s ořechy
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Žloutkové řezy s ořechy

Žloutkové řezy s ořechy patří mezi tradiční dezerty, které si nejspíše pamatuje každý z nás ze svého dětství. Často se připravují především o Vánocích, upéct si je však můžete kdykoli během roku. Žloutková poleva dodá řezům texturu a ořechový základ je zase měkký a vláčný. Žloutkové řezy jsou ideální volba, pokud potřebujete připravit snadný, rychlý a velmi chutný dezert, kterým pohostíte svou rodinu a přátele.

Žloutkové řezy s ořechy

Žloutková maska na pleť i vlasy

A pokud se vám do vaření či pečení nechce, žloutky efektivně využijete i jinak. Díky vysokému obsahu proteinů, v tucích rozpustných vitamínů (A,D,E a K) a omega 6 mastných kyselin jsou ideálním povzbuzovačem pro naši pleť i vlasy. Mají totiž vyživující, zpevňující a hydratační účinky.

Ať už se rozhodnete masku použít na suchou pleť, nebo poničené vlasy bez života, žloutek smíchejte s rozmačkaným avokádem či banánem, medem a kapkou za studena lisovaného oleje (olivového, mandlového, arganového apod.) a nechte 20 minut působit. Žloutkovou masku stejným způsobem ocení také vaše suché a popraskané ruce.

Crème brûlée s borůvkami Adilson Sochodolak / Shutterstock.com

Jak žloutky skladovat, aby vydržely déle čerstvé?

Pokud nebudete zbylé žloutky využívat ihned, je důležité zachovat jejich vlhkost. Jakmile je oddělíte od bílků, co nejdříve je dejte do lednice, nejlépe v uzavřené vzduchotěsné nádobě. Můžete je také rovnou pokropit trochou vody, abyste zabránili jejich dehydrataci.

Nebo si je naopak jednoduchým způsobem usušte, aby vám vydržely déle čerstvé a získaly navíc zajímavější a výraznější chuť.

Recept na sušené žloutky

Na 2 žloutky budete potřebovat cca 50 g soli a 100 g cukru krystal.

  1. Cukr a sůl smíchejte. Polovinu směsi nasypte do vhodné nádoby s plochým dnem, na to položte neporušené žloutky a zasypte zbytkem cukru se solí.
  2. Přikryjte a dejte na 3 dny do lednice.
  3. Poté žloutky vyndejte, opatrně oprašte od zbytků soli a cukru a omyjte pod tekoucí vodou. Nechte okapat položené na papírové utěrce, která vsákne přebytečnou vlhkost.
  4. Troubu předehřejte na 100 °C a dejte do ní připravené žloutky sušit na asi 2 hodiny (pokud máte více času, pak pozvolna pečte při 60 °C po dobu 4 hodin).
  5. Hotové by měly být usušené, ale na skus měkké. Skladované ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici i 14 dní.

Tyto lehce sladko-slané žloutky jsou zajímavou pochoutkou samy o sobě, skvěle se ovšem hodí i do polévek, salátů nebo do těstovin, kam je můžete také nastrouhat či nadrolit.

Zdroje: healthline.com, kupi.cz