Celoroční spa na zahradě: Horké koupací sudy stoupají na popularitě. Jak vybrat ten nejlepší?

Žena v horkém koupacím sudu Halfpoint / Shutterstock.com

Sníte o vlastním wellness koutku, kde si odpočinete po náročném pracovním dni? Váš sen možná není úplně nesplnitelný – na trhu už nenajdete jen sauny a vířivky, ale i líbivé dřevěné koupací sudy. Jaké má „hot tub“ výhody a kam se hodí? Poradíme vám, jak vybrat ten pravý a jak jej udržovat.

Přečtěte si také

Jako z Itálie: Rychlý a vynikající recept na tiramisu, který budete dělat pořád dokola

Co je koupací sud?

Jde o dřevěný sud či nádrž, kterou můžete a nemusíte koupit i s vnitřní vložkou, nebo dokonce vířivkou a osvětlením. Horký sud je při průměru 160 cm určen pro dvě až tři osoby. Na trhu seženete i větší kádě přesně podle svých potřeb.

Hlavním topidlem jsou kamna, která bývají umístěna buď uvnitř, nebo vně sudu. Za nejnižší pořizovací cenu v řádu od tří desítek tisíc a více seženete koupací sud celodřevěný ze smrkového dřeva.

Od padesáti tisíc korun po stovky tisíc pořídíte koupací sudy z exotických dřevin a s vnitřními vložkami, které usnadňují údržbu a prodlužují životnost sudu.

Žena a malý chlapec jsou v dřevěném koupacím sudu, mají výhled na horu a les Halfpoint / Shutterstock.com

Jak koupací sud funguje v praxi?

Každý sud je opatřen odtokem pro snadné vypouštění, systémem pro ohřev vody a lavičkami, na které se můžete pohodlně posadit tak, abyste byli celí v horké lázni. Sud stačí napustit a vaše koupel může začít – jen je potřeba počítat s časem na ohřev vody, což zpravidla trvá několik málo hodin – podle výhřevnosti kamen a objemu sudu. V praxi stačí sud napustit vodou, tu ohřát a pak hurá do tepla. Vaše koupel pod hvězdami může začít. Ale co pak?

Tip: Všechny letáky na jednom místě najdete na stránkách nebo v mobilní aplikaci největšího nákupního rádce Kupi.cz. Prohlédněte si aktuální letáky hobbymarketů.

Jak řešit čistotu vody?

Samozřejmě vás asi napadá, že voda bez chemie a filtrace dlouho nevydrží. Zkazit se může vlivem teplot, nečistot a absence pohybu. Navíc se v ní nacházejí šupinky kůže, pot a další nečistoty. Proto je pro údržbu vody důležité dodržovat hygienická opatření – omýt si nohy a osprchovat se před každým vstupem. Chcete se koupat jen jednou za čas? Sud můžete vypustit a zase napustit dle potřeby.

Filtrace vody

Někteří uživatelé raději volí filtraci, která se o vodu postará. Postačí kartušová filtrace, efektivnější je známá písková filtrace. Používat lze i chemii pro bazény – vždy je však nutné řídit se pokyny výrobce, abyste nepoškodili vnitřní kamna nebo dřevo. Jaká je údržba celodřevěného sudu? V případě sudu ze dřeva bez vložky je nutné myslet na to, že dřevo nesmí vyschnout, aby se nekroutilo a nepropouštělo vodu. Oprava by byla náročná.

Žena v horkém sudu, kolem něhož je zasněžená krajina RossHelen / Shutterstock.com

Tip: Dřevěný koupací sud s plastovou vložkou a vyhříváním nabízí Baumax za 54 299 Kč. Sud je vybaven vnitřní vložkou pro snadnou údržbu. Příslušenství k zahradnímu wellness zázemí naleznete také v kategoriích bydlení a zahrada – akční nabídky zkontrolujte na Kupi.cz. Hodit se může solární sprcha, ochlazovací nádrž a další prvky, díky nimž bude vaše zahradní spa kompletní.

Co dělat, když přijdou mrazy?

Zima je sice už za námi, ale i přesto je dobré vědět, co dělat v mrazivém počasí. Aby sud nezamrzal tak rychle, používejte víko. To ostatně poslouží i pro rychlejší ohřev vody. Pokud nehodláte sud používat, je dobré nechat vodu jen na dně a zasolit ji do požadované koncentrace 3,5 %. Sud s vložkou můžete vypustit úplně. Vložky jsou nejčastěji z plastu či nerezu. Sice si za ně připlatíte, ale usnadníte si údržbu.

Na domácí relax se hodí i lehátko

Jaký typ ohřevu vybrat?

Nejoblíbenější jsou v případě „hot tub“ samozřejmě nerezová kamna. Jsou běžná, levná a odolná. Ta vnitřní sice zabírají prostor, ale rychle ohřívají vodu. Externí kamna umožňují snadnou manipulaci, ale problém je, že při velmi silných mrazech mohou zamrznout.

Další variantou jsou kamna integrovaná do stěny sudu, která nepřekážejí při pobytu v kádi. Je na uživateli, zda dá přednost komfortu a minimalismu, nebo si nechá dělat společnost vnitřními kamny – ta naštěstí bývají oddělená bezpečnostním plůtkem.

Člověk v županu přichází ke koupacímu sudu Halfpoint / Shutterstock.com

Jaké doplňky pořídit?

Zamilovali jste si možnost večerního koupání v horké vodě? Lázeň můžete mít k dispozici kdykoli – horký sud vypadá i slouží skvěle. Navíc jej můžete zkombinovat s dalšími prvky – sprchou, saunou, bazénkem – s čímkoli, co vás napadne. Velmi efektivním řešením je stavba pódia a vytvoření koutku pro sud i odpočinek. Na vás je, zda zvolíte sud s bublinkovou masáží, nebo vám postačí odpočinek v teplé vodě. Do které skupiny patříte?

Tip: Jaká pravidla při koupání dodržovat? Nedoporučuje se pít alkohol a koupat se o samotě. Je dobré postupovat podobně jako při saunování. Před vstupem do vody nejezte těžká jídla.