Zdravý oběd do krabičky zvládne každý. Jak připravit vyvážené jídlo do práce?

Žena připravuje oběd do krabičky Okrasiuk / Shutterstock.com

Oběd je hlavní jídlo dne, a proto není dobré jej zanedbávat ani v hektickém pracovním týdnu. Doba je rychlá, pracovní tempo vražedné a zdravé stravovací návyky se budují velmi těžko. Namísto jídla plného komplexních živin proto často poobědváme sendvič nebo zajdeme s kolegy na rychlý oběd. Pokud však chcete jíst zdravě a cítit se fit, nejlepší volbou je nosit si jídlo z domova. U oběda „v krabičce“ máte nejen jistotu původu surovin, ale navíc neohrozí vaši peněženku. Poradíme vám, jak si komplexní oběd sestavit.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

1. Zdravý oběd ovlivní celý váš den

Pokud i vy ráno vypínáte několik budíků a máte toho v práci nad hlavu, pravděpodobně se přípravou oběda do krabičky moc nestresujete. To je však ohromná chyba.

Výběr oběda totiž může ovlivnit zbytek celého vašeho dne. Pokud je sestaven správně, poskytne vám dostatek energie na vše, co vás do večera čeká. Zvyknout si na přípravu zdravého oběda do krabičky bude sice vyžadovat trochu úsilí a času, ale tento nově získaný zvyk vám může jenom prospět.

Pořiďte si boxy na jídlo v akci

2. Jídlo plánujte dopředu

Krabičkování se vám bude dodržovat mnohem lépe, pokud budete plánovat předem. Při vaření večeře připravte jednu dvě porce navíc, aby vám a třeba i partnerovi zbylo na druhý den. Je jasné, že si do práce neponesete rybu, česnekem napěchovaný bramborák nebo jiné aromatické jídlo, ale většina klasických receptů se do krabičky hodí více než skvěle.

Polévka, těstoviny s masem, zapečené brambory, grilovaná zelenina, indické kari či domácí omáčka vás o polední pauze krásně zasytí a dodají vám energii na zbytek odpoledne.

Nevíte, co si uvařit?

3. Studené obědy do krabičky

Pokud pracujete v kanceláři, pravděpodobně máte přístup do bohatě vybavené kuchyňky, která nepostrádá nádobí, příbory ani mikrovlnku. V některých profesích však tento luxus schází. Pracujete-li v prostředí, kde si jídlo sotva ohřejete, nemusíte se oběda v krabičce vzdávat.

Existuje množství jídel, která lze konzumovat za studena, například zeleninové placky, falafel, karbanátky s čerstvou zeleninou, salát, celozrnný sendvič nebo wrap. Takové jídlo je ideální volbou i na výlety s rodinou nebo jako rychlá svačina v autě.

Krabička s těstovinami a zeleninou vedle notebooku SAQUIZETA / Shutterstock.com

4. Metoda zdravého talíře

Aby mělo jídlo v krabičce nejen skvělou chuť, ale též vyvážené složení, sestavujte jej podle tzv. metody zdravého talíře. Tato metoda, která nahradila zastaralejší výživovou pyramidu, doporučuje, jaké základní potraviny by se na vašem talíři měly objevit.

Zelenina by měla tvořit minimálně čtvrtinu potravin – čím rozmanitější, tím lepší. Druhá čtvrtina patří ovoci, které si můžete dopřát jako zdravý dezert. Na talíři by měly mít zastoupení také bílkoviny, nejlépe z ryb, masa, vajec, luštěnin, ořechů, semínek či zakysaných mléčných výrobků.

Polysacharidy jsou též důležité, nejlépe v celozrnné variantě. Stejně důležité jsou oleje a tuky, jejichž nejzdravějším zdrojem jsou ořechy, avokádo, ryby, kvalitní máslo či za studena lisované oleje.

Krabičky s jídlem NatalyaBond / Shutterstock.com

5. Tipy, jak si zjednodušit přípravu

  1. Uvařte u večeře více jídla, než je třeba. Porce navíc se bude hodit právě do krabičky s sebou.
  2. Mějte doma železnou zásobu jídel, která připravíte během 5 minut. Kuskus, plechovka tuňáka a vybraná zelenina vás zachrání, když se vám do přípravy jídla opravdu nebude chtít.
  3. Máte-li tu možnost, nandejte si jídlo v práci na talíř. Vypadá to lépe, a navíc se vám bude snadněji krájet.
  4. Pokud si připravíte salát, dresink si přineste odděleně a do salátu přidejte až těsně před konzumací. Stejným způsobem můžete oddělit omáčku a těstoviny, které se tak nerozmočí.

6. Základem je kvalitní dělená krabička

Bez čeho se při přípravě oběda do práce neobejdete, je kvalitní krabička, nejlépe s oddělenými přihrádkami. Sáhněte po takové, která je vhodná do mikrovlnné trouby, abyste neměli problém s ohříváním.

Pokud v práci mikrovlnku nemáte, namísto krabičky si pořiďte termosku či termomisku na jídlo. Některé dokážou udržet obsah teplý až po dobu 12 hodin. Ujistěte se také, že krabička nepropouští, abyste předešli případným nehodám v tašce. Ty nejlepší obědové boxy jsou vybaveny silikonovým těsněním a klipsy po stranách, které zaručují dokonalé těsnění.