Cascara: Proč ochutnat nový hit kaváren?

Sklenice cascary Job Narinnate / Shutterstock.com

Jako cascara se ve španělštině označují kávové třešně nebo také slupky. A právě při jejich zpracování tento nápoj vzniká. Dlouho tedy byla považována za odpadní produkt a v Evropské unii se nemohla oficiálně prodávat. Všechno se změnilo teprve v červnu 2021, kdy byla cascara oficiálně uznána jako potravina. Nyní už rychle přibývá e-shopů a kaváren, které ji nabízejí.

Přečtěte si také

Udělejte si doma pohodu: Upečte si skořicové šneky s cukrovou polevou

Co je to cascara?

Cascara vzniká sušením dužiny kávových třešní, které farmáři sesbírají, omyjí, usuší a rozemelou. Celý proces trvá déle než dva měsíce.

Obsah kofeinu má cascara výrazně nižší než káva, je to jen zhruba 100 miligramů na litr oproti 400 až 800 miligramům u kávy. Zároveň však obsahuje velké množství antioxidantů, má prokazatelné protizánětlivé účinky a působí proti stresu.

Pro milovníky čaje i kávy

Chuťově připomíná cascara spíše ovocný čaj. Nejčastěji voní po třešních a mangu, někdy i po ibišku a medu. Jako prodejce kávy nebo majitel kavárny tedy máte jedinečnou možnost nalákat na ni i zaryté odpůrce kávy. A v létě bude skvělým osvěžením i pro ty, kdo na kávu nedají dopustit.

Sušené kávové třešně Tawan Ramtang / Shutterstock.com

Dlouhá cesta do Evropy

Není žádným překvapením, že cascara k nám putuje z oblastí, kde se pěstuje nejvíce kávy, například z Kostariky, Brazílie nebo Etiopie. Na většině farem slouží ke hnojení kávových plantáží, ale stále více pěstitelů ji dál zpracovává a následně prodává. V sušené formě se pak dostává až k nám. 100g balení Cascary seženete za 100 až 150 Kč, při nákupu většího množství zpravidla ušetříte.

Potřebujete povzbudit?

Horký i ledový nápoj zvládnete za pár minut

Příprava „kávového čaje“ je velmi snadná a postačí vám na něj 20 g cascary.

  1. Cascaru zalijte horkou vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat 5 až 10 minut.
  2. Poté ji přelijte přes sítko a podávejte, nejlépe skořicí, zázvorem nebo muškátovým oříškem..

A jak na ledovou alternativu?

  1. Přibližně 35 g Cascary vložte do 250 ml vody v uzavíratelné sklenici.
  2. Dejte do lednice a nechte 24 hodin odstát.
  3. Přelijte přes sítko a podávejte s ledem.
Nalévání cascary z konve french press Lubos Durica / Shutterstock.com

Osvěžující drink Cascara Fizz

Jakmile vás omrzí klasický cold brew nápoj, vyzkoušejte lahodný koktejl Cascara Fizz. Nejvíce ho oceníte v horkých letních dnech, protože je maximálně osvěžující.

Suroviny:

  • výluh z cascary
  • soda
  • plátky pomeranče
  • cukrový sirup
  • kostky ledu
Osvěžte se

Kupte se slevou Pomeranče.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Naplňte sklenici ledem a ze dvou třetin zalijte výluhem z cascary.
  2. Doplňte sodou a ozdobte plátkem pomeranče.
  3. Nakonec přidejte lžičku cukrového sirupu a máte hotovo.