Cascara: Proč ochutnat nový hit kaváren?

Sklenice cascary Job Narinnate / Shutterstock.com

Jako cascara se ve španělštině označují kávové třešně nebo také slupky. A právě při jejich zpracování tento nápoj vzniká. Dlouho tedy byla považována za odpadní produkt a v Evropské unii se nemohla oficiálně prodávat. Všechno se změnilo teprve v červnu 2021, kdy byla cascara oficiálně uznána jako potravina. Nyní už rychle přibývá e-shopů a kaváren, které ji nabízejí.

Přečtěte si také

Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

Co je to cascara?

Cascara vzniká sušením dužiny kávových třešní, které farmáři sesbírají, omyjí, usuší a rozemelou. Celý proces trvá déle než dva měsíce.

Obsah kofeinu má cascara výrazně nižší než káva, je to jen zhruba 100 miligramů na litr oproti 400 až 800 miligramům u kávy. Zároveň však obsahuje velké množství antioxidantů, má prokazatelné protizánětlivé účinky a působí proti stresu.

Pro milovníky čaje i kávy

Chuťově připomíná cascara spíše ovocný čaj. Nejčastěji voní po třešních a mangu, někdy i po ibišku a medu. Jako prodejce kávy nebo majitel kavárny tedy máte jedinečnou možnost nalákat na ni i zaryté odpůrce kávy. A v létě bude skvělým osvěžením i pro ty, kdo na kávu nedají dopustit.

Sušené kávové třešně Tawan Ramtang / Shutterstock.com

Dlouhá cesta do Evropy

Není žádným překvapením, že cascara k nám putuje z oblastí, kde se pěstuje nejvíce kávy, například z Kostariky, Brazílie nebo Etiopie. Na většině farem slouží ke hnojení kávových plantáží, ale stále více pěstitelů ji dál zpracovává a následně prodává. V sušené formě se pak dostává až k nám. 100g balení Cascary seženete za 100 až 150 Kč, při nákupu většího množství zpravidla ušetříte.

Potřebujete povzbudit?

Horký i ledový nápoj zvládnete za pár minut

Příprava „kávového čaje“ je velmi snadná a postačí vám na něj 20 g cascary.

  1. Cascaru zalijte horkou vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat 5 až 10 minut.
  2. Poté ji přelijte přes sítko a podávejte, nejlépe skořicí, zázvorem nebo muškátovým oříškem..

A jak na ledovou alternativu?

  1. Přibližně 35 g Cascary vložte do 250 ml vody v uzavíratelné sklenici.
  2. Dejte do lednice a nechte 24 hodin odstát.
  3. Přelijte přes sítko a podávejte s ledem.
Nalévání cascary z konve french press Lubos Durica / Shutterstock.com

Osvěžující drink Cascara Fizz

Jakmile vás omrzí klasický cold brew nápoj, vyzkoušejte lahodný koktejl Cascara Fizz. Nejvíce ho oceníte v horkých letních dnech, protože je maximálně osvěžující.

Suroviny:

  • výluh z cascary
  • soda
  • plátky pomeranče
  • cukrový sirup
  • kostky ledu
Osvěžte se

Kupte se slevou Pomeranče.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Naplňte sklenici ledem a ze dvou třetin zalijte výluhem z cascary.
  2. Doplňte sodou a ozdobte plátkem pomeranče.
  3. Nakonec přidejte lžičku cukrového sirupu a máte hotovo.