Jak připravit pučálku? Zdravou dobrotu uvaříte na sladko i na slano

Naklíčený hrách na stole Voraorn Ratanakorn / Shutterstock.com

Ještě než na jaře začala okolní příroda pučet a kvést, pučel v domácnostech našich předků hrách. Pokud jste doposud o tzv. pučálce neslyšeli, je nejvyšší čas to napravit a tuto staročeskou lahůdku si připravit doma. Náramně si pochutnáte a svému tělu navíc dodáte hromadu vitamínů. Máme pro vás jednoduchý postup krok za krokem i několik zajímavostí, které se k tomuto postnímu pokrmu vážou.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Neskutečná dobrota z postních nedělí

Pučálka je dnes již skoro zapomenuté tradiční jídlo. Vzniká z praženého či pečeného naklíčeného hrachu. Ten se připravoval především v období 40denního půstu před Velikonocemi.

Během této doby se jedlo střídmě a jednoduše, zároveň bylo potřeba dodávat tělu potřebné živiny a v klíčící luštěnině jich bylo více než dost. Navíc se s tímto pokrmem pojí mnohé dávné tradice.

Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami
  • Každý region měl své zvyklosti a pučálka se připravovala nejen na nejrůznější způsoby, ale také v jiný čas. Nejběžněji se jedla na třetí ze šesti postních nedělí, která podle ní získala i své jméno.
  • Na Hané se ale například pekla spíše na Škaredou středu, na Nepomucku a Chodsku zase čtvrtou postní neděli. V první zmíněné oblasti se podávala ženichům, kteří zrovna v tento den chodívali na námluvy, v druhém případě byla spojována se začátkem prací na poli.
  • Ženichům se také pučálka servírovala s vidličkou. Byl to test, podle kterého rodina poznala, zda je nápadník pro jejich dceru tím pravým. Pokud si správně řekl o lžíci, bylo vyhráno.
  • Naklíčený opečený hrách se dochucoval na slano i na sladko.
  • A nesmíme zapomenout ani na tzv. babky pučálnice. Ty dříve pražily hrách přímo na ulicích a prodávaly pučálku kolemjdoucím.
Naklíčený hrách v misce Jiri Hera / Shutterstock.com

Naklíčené luštěniny jsou vitamínovou bombou

Jak jsme již zmínili, klíčící hrách byl pro lidi skvělým zdrojem cenných látek v době, kdy ještě nebyla k dispozici první jarní čerstvá zelenina. Naklíčená semena v sobě totiž aktivují enzymy pomáhající klíčkům růst, a proto jsou plná živin, vitamínů, minerálů i rostlinných bílkovin v jejich přirozené formě. Obsahují rovněž chlorofyl, který po zkonzumování podporuje přenos kyslíku v buňkách, a tím blahodárně přispívá k regeneraci celého našeho organismu.

Další výhodou naklíčených luštěnin je, že jsou snáze stravitelné. Při klíčení se složité cukry, které běžně způsobují typické nadýmání, štěpí na jednoduché. Díky tomu vám nebude po snědení pučálky tak těžko a nebudete se cítit nafoukle.

Jaký hrách koupit?

K výrobě této pochoutky vám bude stačit úplně obyčejný sušený hrách z obchodu. Vyhněte se ale tomu půlenému, musí být celý, se slupkou. Jenom ten má schopnost vyklíčit. Volit můžete mezi dvěma druhy celého hrachu, které se prodávají. Zelený bude chuťově výraznější, žlutý je zase stravitelnější, a proto vhodnější pro osoby, které na luštěniny nejsou tolik zvyklé.

Pokud můžete, vždy dávejte přednost hrachu v bio kvalitě. Cenově se tolik neliší a budete mít jistotu šetrnějšího pěstování i zpracování.

Naklíčený hrách PhotoLife_Style / Shutterstock.com

Klíčení hrachu krok za krokem

Pokud jste dostali na pučálku chuť nebo ji chcete poprvé vyzkoušet, pak počítejte s tím, že je potřeba začít s přípravou dva až tři dny předem. Nejprve totiž musí naklíčit hrách.

  1. Ten propláchněte a pečlivě přeberte. Odstraňte všechny půlky a úlomky, uvolněné slupky a další necelistvé části, které by ve vlhkém prostředí mohly začít hnít a plesnivět.
  2. Připravený hrách nasypte do zavařovačky nebo jiné vhodné nakličovací nádoby a zalijte vodou tak, aby její hladina byla alespoň 3 cm nad hrachem. Zakryjte a nechte 24 hodin postavené na parapetu okna odmáčet.
  3. Druhý den vodu slijte, hrách propláchněte (pozor na příliš ledovou vodu, která by mohla proces klíčení zpomalit) a vraťte do sklenice. Tentokrát už nedolévejte vodu, pouze přes sklenici přetáhněte potravinovou fólii s několika dírami, aby navlhlý hrášek mohl dýchat, ale zbytečně se nevysušoval.
  4. Opatrný proplach čerstvou vodou se doporučuje během dne několikrát opakovat.
  5. Třetí den by měly z jednotlivých kuliček vylézat klíčky. Pokud na pučálku nespěcháte, můžete je ve vlhku nechat klíčit ještě další den nebo dva (s pravidelným proplachováním, viz výše).
Cizrnový salát s červenou řepou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Cizrnový salát s červenou řepou

Cizrnový salát s červenou řepou a kozím sýrem je plný bílkovin a vitamínů. Krémová chuť cizrny a červená řepa v marinádě vytvoří vynikající chuť, kterou ještě podtrhne sýr. Vyzkoušejte tento sytý luštěninový salát.

Cizrnový salát s červenou řepou

Recept na domácí pučálku a jak ji jíst

Jakmile máte hrách naklíčený a připravený, další postup je již velice jednoduchý. Na pánvi rozehřejte máslo a hrách nechte na silném plamenu opékat 3–⁠5 minut. Míchejte opatrně, aby se klíčky nepolámaly. Hotovou pučálku poznáte tak, že je hrách uvnitř měkký a jemně nasládlý a na povrchu krásně křupavý.

Podávat ho potom můžete na slano i na sladko. Pro slanou variantu stačí hrách ještě na pánvi osolit a opepřit, případně přidat koření a bylinky, jako je česnek (čerstvý i sušený), rozmarýn, tymián či majoránka. Skvěle bude pučálka chutnat také v kombinaci se zkaramelizovanou cibulkou nebo opečenou slaninou.

  • Pučálku na slano si vychutnáte jen tak, jako zdravější mlsání k televizi místo křupek a brambůrků, výborná je ovšem také nasypaná na chlebu s pomazánkou, v salátech nebo svěžích jarních polévkách. Jíst se dá i jako příloha k hlavnímu chodu –⁠ ať už samostatně, nebo smíchaná s dalšími obilovinami (kroupami, rýží, pohankou) či kysaným zelím.

Pro sladkou verzi podle tradiční receptury posypte opečený hrách cukrem, můžete ho podávat také s medem, skořicí, ořechy či rozinkami.

Zdroj: kupi.cz