Jak se starat o řezané tulipány, aby dlouho vydržely?

Váza plná tulipánů Mariia Boiko / Shutterstock.com

Už během konce ledna se v supermarketech objevily po menší pauze tulipány. Kytice tulipánů v pastelových barvách se v řadě řetězců dá pořídit za cenu v akci už kolem padesáti korun. Jak o ně pečovat, aby nám dělaly radost třeba i několik týdnů? Víme! A poradíme...

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Jak poznat čerstvé tulipány v supermarketu?

Aby vám tulipány dělaly doma dlouho radost, musíte již při nákupu myslet na pár základních rad. Vždy vybírejte pouze ty kytice, které mají krásně zelenou barvu listů a stonku a které jsou pevné na omak.

Pozornost věnujte také tyčinkám uvnitř květů – právě ty vám prozradí, kdy byl tulipán ustřižen. Jsou-li tyčinky pevné, bezpochyby se jedná o čerstvě utržený tulipán. A i plátky korunních lístků by měly být pevné, proto zkontrolujte i je.

Jak se starat o tulipány?

Tulipány jsou jednou z mála květin, které nepřestávají růst. Proto je důležité vybrat jim dostatečně vysokou vázu. A nezapomeňte, že čím vyšší bude, tím méně budou mít tendenci polehávat. Do vázy napusťte studenou vodu z kohoutku, kytici tulipánů rozdělte na jednotlivé kusy a každý stonek seřízněte minimálně o jeden centimetr šikmým řezem. Ano, stejně jako u růží se i tulipány doporučuje seřezávat pod úhlem 45 stupňů, aby stonek natáhl vodu a květina tak mohla lépe „pít“.

Kam je umístit?

Pro delší životnost přidávejte tulipánům do vody kostky ledu, chlad totiž přímo zbožňují. Vázu proto dejte na místo, kde je nejchladněji. Čím blíže budou k topení, tím méně vydrží.

Jak často jim měnit vodu?

Nečekejte, až tulipány povyrostou. Seřezávejte je pravidelně, čímž prodloužíte nejen jejich život, ale díky zkrácení stonku zůstanou ve váze krásně vzpřímené. Čerstvou ledovou vodu jim pak v ideálním případě dopřejte každý den.

Zdroje: kupi.cz