Na co všechno se dá použít jablečný ocet? Rychlejší hubnutí, pleť bez vrásek i čistá domácnost

Jablečný ocet v lahvi a jablka Natalia Klenova / Shutterstock.com

Ocet patří v kuchyni i v domácnosti k jedné z nejuniverzálnějších a nejzázračnějších surovin. A stejně tak je tomu v případě octa jablečného. Z jedné tekutiny vykouzlíte účinný a ekologický čistící prostředek, přípravek pro krásné vlasy i pleť, urychlovač hubnutí i lék na nachlazení. Inspirujte se našimi tipy a uvidíte, že na jablečný ocet nedáte už nikdy dopustit.

Přečtěte si také

Ajurvédský poklad jménem ašvaganda: S čím vám pomůže tato bylina?

Co obsahuje jablečný ocet?

Pokud staré přísloví praví – jedno jablko denně, půl zdraví, pak s jablečným octem získáte rovnou zdraví celé. Díky procesu fermentace se v jablečné šťávě tvoří celá řada enzymů, vitamínů, minerálů a stopových prvků, které pozvedají prospěšné účinky tohoto ovoce o úroveň výše.

Jablečný ocet většinou obsahuje 5 % kyseliny octové, má nízký obsah cukru a jako jediný z octů nepřispívá k překyselení organismu. Nejvíce cenných látek obsahuje nefiltrovaný a nepasterizovaný (většinou ho na pultech najdete zároveň v biokvalitě) – proto v obchodech vyhledávejte právě tento typ.

Jablečný ocet ve sklenici a rozkrájená jablka gowithstock / Shutterstock.com

Jak jablečný ocet pít a jak často?

Ačkoliv neexistuje jednotný návod k tomu, jak tento ocet pro posílení zdraví užívat, nejčastěji se uvádí množství 12 lžíce denně, což odpovídá maximální doporučené denní dávce 1030 ml. Konzumovat ho můžete bez obav i dlouhodobě.

Protože ale může být při pravidelném pití agresivní k zubní sklovině, je důležité jej ředit vodou a ideálně pít ráno nalačno. Poté je dobré zuby vždy ještě vyčistit. Jablečný ocet současně není vůbec vhodný pro osoby s citlivým žaludkem nebo diagnostikovanou cukrovkou 1. typu.

Jablečný koláč

Jablečný koláč

Francouzský jablečný koláč bude doslova slast pro všechny milovníky francouzské kuchyně. Tento klasický dezert vás okouzlí svou dokonalou kombinací měkkého těsta a šťavnatých kousků jablek.

Časová náročnost: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední
Jablečný koláč

7 důvodů, proč pít jablečný ocet

  1. Je přírodním antibiotikem.
  2. Je velmi účinný při boji s nachlazením a jeho kloktání se doporučuje při bolestech v krku.
  3. Pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol v krvi.
  4. Obsahuje velké množství draslíku a hořčíku.
  5. Detoxikuje, podporuje střevní mikroflóru, a tím i posiluje imunitu.
  6. Podporuje dobré trávení a činnost žaludečních kyselin.
  7. Je skvělým přírodním antioxidantem.

To ale rozhodně není vše. Čtěte dál, jaké další zázračné účinky pro naše zdraví, krásu i uklizenou domácnost jablečný ocet má.

Žena ve sportovním drží lahev a jablko Luis Molinero / Shutterstock.com

Na co je dobrý jablečný ocet?

Urychlí hubnutí

Vydali jste se letos konečně na cestu za vysněnou postavou? Pak si na ni přibalte i jablečný ocet. Začněte každé ráno 2 lžičkami rozmíchanými ve sklenici vody a vypitými nalačno. Spolu s pravidelným pohybem a vyváženou stravou vám pomůže nakopnout metabolismus, snížit hladinu cukru v krvi, navodit pocit sytosti, zpomalit ukládání tuků a zlepšit trávení i vylučování.

Tip: Pokud vám konzumace jablečného octa nevyhovuje, dá se koupit v lékárnách i zdravých výživách jako doplněk stravy ve formě tablet. Doporučená denní dávka octa v podobě sušeného prášku je cca 500 mg, některé přípravky toto množství obsahují v 1 tabletě, některé méně koncertované obsahují pouze 250–200 mg a je potřeba jich denně brát více (to při nákupu zvažte s ohledem na velikost balení a jeho cenu).

  • Například VitaHarmony Jablečný ocet 500 mg koupíte od 205 Kč/ 150 tbl., Dr.Max Jablečný ocet 200 mg za 219 Kč/ 120 kapslí. Některé přípravky jsou také obohaceny o vitamín C, chrom a vlákninu, třeba tablety MedPharma Jablečný ocet (v akci od 139 Kč/ 107 tbl.) či Grizly Jablečný ocet (139 Kč/ 100 tbl.).

Zkrášlí pleť i vlasy

Tato tekutá superpotravina má velmi příznivé účinky i při zevním použití. Jako základ si připravte roztok v minimálním poměru 1 díl jablečného octa na 2 díly vody (té ovšem může být i více). Pánům výborně poslouží jako voda po holení, dámám zase jako pleťové tonikum, které kůži na obličeji krásně vypne, vyčistí a zmírní známky stárnutí. Octová voda navíc pomáhá udržet přirozené kyselé pH pleti a podporuje její přirozenou obrannou bariéru.

Oblíbené je její použití i na vlasy. Pokožku hlavy zbaví nečistot, pomůže také v boji s lupy a vlasy budou lesklé a pevnější. Používejte jako oplach během mytí.

Jablečný ocet, jablko a kartáček kazmulka / Shutterstock.com

Uklidí, provoní a vyleští

Jablečný ocet využijete při úklidu celé domácnosti – od kuchyně až po koupelnu. Má antibakteriální a odmašťovací účinky, zbavuje zápachu, odstraňuje vodní kámen a dodá lesk dřevěným povrchům, podlahám, zrcadlům i oknům. Skvěle funguje také jako bytový sprej proti pachům. Stačí do něj přidat pár kapek oblíbeného éterického oleje. Pokud použijete specificky hřebíček, rozmarýn či citronelu, promění se navíc v přírodní repelent proti bodavému hmyzu.

  • Tip: Nebojte se jeho použití ani při mytí nádobí a praní. Používejte ho místo aviváže (navíc pročistí útroby pračky od zbytků pracích prostředků a dalších usazených nečistot) nebo jako náhradu prášku do myčky.

Přírodní mycí prostředek na ovoce a zeleninu

Pokud jste už někdy slyšeli o tom, že je ocet skvělým přírodním mycím prostředkem na chemicky ošetřené ovoce a zeleninu z obchodu, pak to platí i o tom jablečném. Dokonce ho lze použít i k oplachu čerstvého masa jako prevenci před možným výskytem bakterií. V neposlední řadě slouží jako konzervant – čerstvých plodů, které vám díky tomu vydrží v lednici déle čerstvé, i těch nakládaných (například zeleniny, hub apod.).

Zdroje: medicalnewstoday.com, https://www.healthline.com, kupi.cz