Recept na domácí mast, sirup a tinkturu z rýmovníku. Zázrak, který pomůže s nachlazením, bolestí hlavy i odřeninami

Rýmovníková mast a rostlinka Koláž Kupi / Shutterstock.com / tawanroong

Nachlazení, kašel, rýma, ucpaný nos a zahleněný krk. V této době nic neobvyklého. Vedle přípravků z lékárny se hodí mít doma po ruce všestranného pomocníka – rostlinku rýmovníku, jehož pěstování je v domácnostech čím dál oblíbenější. Zjistěte, jak si z něho jednoduše vyrobit léčivou mastičku i další domácí přípravky, jako sirup či tinktury.

Přečtěte si také

Retro bonbony z dob socialismu: Jaké byly nejoblíbenější?

Využití rýmovníku

Chlupaté lístky rýmovníku voní po meduňce a jsou oblíbeným přírodním prostředkem při léčbě rýmy a nachlazení. Usnadňují vykašlávání, ulevují od ucpaných dutinu a dokážou snižovat horečku.

Díky obsaženým silicím jsou také známé pro své antibakteriální a protiplísňové účinky. Pomáhají při popáleninách, odřeninách a kožních obtížích (ekzémy, hmyzí bodnutí) a mohou se používat pro dezinfekci úst.

Léčivé a zdraví prospěšné účinky

Podobně jako máta se rýmovník v lidovém léčitelství využívá při nevolnosti, plynatosti, průjmu a jiných trávicích obtížích. Má antioxidační účinky a je přírodním zdrojem vitamínu C, A, E i K. Kvůli němu je ovšem jeho vnitřní užívaní rizikové pro těhotné ženy a osoby beroucí léky na poruchu srážlivosti, například po infarktu či mrtvici.

Tři kalíšky s mastí na stole Africa Studio / Shutterostock.com

Kde koupit rýmovník?

Rýmovník koupíte v zahradnictvích, květinářstvích, hobby marketech i na internetu, někdy také pod latinským názvem Plectranthus. Podle velikosti rostliny dáte za jednu kolem 60–100 korun.

Výhodou je, že roste opravdu rychle a stonky je potřeba často zastřihovat. Pokud se o něho budete dobře starat, zajistí vám opakovanou a bohatou sklizeň lístků na několik let.

Pěstování

Rýmovník je nenáročná rostlina. Potřebuje občasnou mírnou zálivku, dostatek tepla a světla. V zimě mu prospívá suchý a horký vzduch, proto se mu bude dařit i na parapetu nad radiátory. Naopak se vyvarujte průvanu a přelití.

Recept na domácí mast z rýmovníku

Na její výrobu budete potřebovat asi 30 lístků rýmovníku a 200 g vhodného tuku. Použít můžete bambucké máslo nebo kokosový olej (klidně s trochou včelího vosku), ale bohatě postačí i obyčejná kosmetická vazelína za pár korun z drogerie nebo sádlo. Dále si připravte plastové nebo skleněné čisté uzavíratelné nádobky a plátýnko či sítko.

Postup:

  1. Tuk rozehřejte a vložte do něj pokrájené nebo natrhané lístky.
  2. Oheň stáhněte na minimum a nechte při pomalém ohřívání asi 2 hodiny louhovat. Obsah hrnce nesmí projít varem. Občas promíchejte.
  3. Mast nechte vychladnout a 24 hodin odstát v lednici. Druhý den postup opakujte. Do zahřívajícího se tuku můžete přidat ještě pár nových čerstvých lístků.
  4. Hotovou mast přeceďte a naplňte do kelímků nebo skleniček.

Využití: Mastičku z rýmovníku nanášejte při nachlazení přímo pod nos – uvolní ucpané dutiny a ošetří podrážděnou pokožku od smrkání. Pro usnadnění vykašlávání ji krouživými pohyby mažte přímo na hruď. Skvělá je také na popáleniny, zranění, ekzémy a hmyzí bodnutí. Při bolestech hlavy ji aplikujte na spánky a čelo.

Levandulový sirup

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Časová náročnost: 40 min Obtížnost: Snadný
Levandulový sirup

Recept na sirup z rýmovníku za studena

Pro přípravu sirupu si nachystejte asi 35 lístků rýmovníku, třtinový cukr (případně med) a čistou větší sklenici. Můžete přidat také plátky pomerančů nebo citronů v BIO kvalitě (díky jejich chemicky neošetřované kůře).

Postup:

  1. Do sklenice vkládejte na střídačku vrstvy listů rýmovníku, cukru nebo medu a případně citrusů. Každou vrstvu dobře upěchujte, jako poslední musí být cukr.
  2. Sklenici uzavřete a postavte na světlé místo (nikoliv však na přímý sluneční svit) na 3 týdny. Průběžně kontrolujte, zda se netvoří plíseň.
  3. Hotový sirup přeceďte a uchovávejte v lednici.
Rýmovník na talíři a malý hmoždíř Rifad / Shutterstock.com

Recept na rýmovníkovou tinkturu

Na výrobu tinktury budete potřebovat asi 25 lístků rostliny a 500 ml ideálně 80% alkoholu. Koupit se dá přímo konzumní líh, případně se dá použít slivovice nebo silná vodka (je ovšem potřeba počítat s nižším obsahem alkoholu).

Postup:

  1. Listy nakrájejte, vložte do čisté sklenice nebo lahve a zalijte alkoholem.
  2. Uzavřenou nádobu nechte odpočívat v chladu a temnu po dobu alespoň 34 týdnů. Každý den protřepejte a zkontrolujte, zda lístky nehnědnou (pokud ano, okamžitě je vyjměte).
  3. Hotovou tinkturu přeceďte a nalijte do tmavé lahvičky.

Tinktura se užívá pro posílení imunity, léčbu nachlazení i zmírnění zažívacích obtíží. Každý den stačí přidat 10–20 kapek do čaje nebo jiného nápoje.

Zdroje: kupi.cz, spektrumzdravi.cz, prima-receptar.cz